Mortens utstilling går mot slutten

PÅ ÅPNINGEN: Knut Blomstrøm og Morten Slettemeås stiller sammen på åpningen av utstillingen.
PÅ ÅPNINGEN: Knut Blomstrøm og Morten Slettemeås stiller sammen på åpningen av utstillingen.

- Det har ikke gått som vi håpet på

I 15 år har gallerist Knut Blomstrøm stilt ut malerier for Morten Slettemeås. Denne sesongens utstilling er straks over.

Publisert Sist oppdatert

I Frydenlundgata 12, huser galleristen Knut Blomstrøm kunstverkene til blant andre Morten Slettemeås. Siden 24. november i fjor har utstillingen «Epleslang» fylt veggene i galleriet hans, KB Contemporary. Den 15. januar er utstillingen ferdig.

- For litt i overkant av to år siden, etablerte jeg galleriet. Jeg har vært i bransjen i 35 år, og har jobbet i flere gallerier og museer. Dette var første gang jeg startet eget, forteller Blomstrøm.

Denne utstillingen startet med et smell. Blomstrøm avslører at de på åpningsdagen hadde 200 besøkende på 2 timer. Allikevel utviklet det seg ikke helt slik de hadde håpet på.

- Det har ikke vært så godt besøkt som vi hadde håpet på. Det kan skyldes desembermåneden, strømprisene eller økonomisk usikkerhet. Folk er blitt litt mer forsiktige, sier han.

Kundekretsen har snevret seg mer inn på samlere med stor økonomisk stabilitet.

FRA UTSTILLINGEN: Slik ser to av maleriene fra utstillingen ut.
FRA UTSTILLINGEN: Slik ser to av maleriene fra utstillingen ut.


Ingen kunstnere er gode selgere

Blomstrøms interesse for kunst startet med tegning i ung alder. Til tross for kunstbøker under oppveksten og et år på tegneskolen, lot han penselen ligge.

- Jeg fikk øye for kunst etter hvert, men da som formidler og ikke utøver. Kona mi kaller meg for kresen, men jeg tenker at kresen er bra. Det tyder på at du er kvalitetsbevisst, forteller han.

Selv om rollen hans som gallerist kan sammenlignes med en selger, er Blomstrøm tydelig på at det er en forskjell i kunstverdenen.

- Du selger ikke kunst, det er mer subtilt. Jeg sier aldri til en potensiell kunde at en burde kjøpe et bilde.

Allikevel har han vært Morten Slettemeås´ medspiller i hele 15 år, og gjort det mulig for kunstneren å leve av ferdighetene.

KUN NOEN DAGER IGJEN: Utstillingen går mot slutten.
KUN NOEN DAGER IGJEN: Utstillingen går mot slutten.


Et skifte i arbeidet

Da Morten Slettemeås var 20 år startet han på kunstskole. Målet var å se om tegneferdighetene kunne brukes til noe.

- Siste året løsnet det, og jeg fant ut at jeg bare ville male. Jeg fant verdenen jeg hørte hjemme i, sier han.

Både Blomstrøm og Slettemeås har tanker om hva som er et godt maleri, men det kommer til uttrykk gjennom de forskjellige rollene. Galleristen velger utstillingene og kunstneren skaper dem.

- Det som kjennetegner et godt maleri for meg, er at det har noe ved seg som jeg reagerer på før jeg rekker å analysere bildet. Som en nøtt jeg ikke helt klarer å knekke, forteller kunstneren.

For Slettemeås markerer denne utstillingen et steg videre i utviklingen av uttrykket i kunsten. Det tok han mellom ett og to år å ferdigstille «Epleslang».

- Noen av bildene er litt inn i et nytt område for meg. Jeg prøver å gå inn i nye måter å lage på. Man kan si at det har vært et skifte i arbeidet, sier han.

Samtidig avslører han at når en utstilling først er ferdigstilt, tar det ikke mange minuttene før fokuset ligger på neste prosjekt.

Powered by Labrador CMS