Hans Jarn ankommer elegant på en hvit scooter. I kjelleren på Bislett bad skjuler det seg en barcade.
Hans Jarn ankommer elegant på en hvit scooter. I kjelleren på Bislett bad skjuler det seg en barcade.

Hans Jarn driver Oslos største Barcade på Bislett

Etter flere år i utelivsbransjen og med en bakgrunn som tømrer, bestemte Hans Jarn sammen kollegaen sin Kjell Gunnar Høen seg om å åpne et utested i lokalene på kjelleren i Bislett Bad.

Publisert Sist oppdatert

Jeg møter Hans Jarn utenfor Pollett som ligger midt imellom Bislett Stadion og rundkjøringen på Bislett plass. Vi har avtalt å møtes klokka 5 og i det klokken slår hel ankommer han elegant på en hvit scooter, det er tydelig at han bor like i nærheten. Vi går ned en trapp og Jarn åpner opp døren til Pollett, en dør som har vært stengt nesten helt siden starten av 2020. Vanligvis er det full fart med flipperspill, bilbane og noe godt i glasset, men nå er det bare meg og Jarn.

Marked for spill

Unikt design på arkademaskinenes valuta.
Unikt design på arkademaskinenes valuta.

I 2009 var Hans Jarn med på å åpne «Tilt» som ligger like ved Torggata. På den tiden var det Norges første, største og beste utested med shuffleboards, flipperspill og arkader. Etter 8 år solgte hans seg ut. Sammen med sin kompanjong, har han tatt med seg konseptet ned i kjellerlokalene på gamle Bislett Bad.

– Pollett er et sted som vi vil utvide til flere steder i flere byer, men det har nå blitt satt litt på vent på grunn av korona. Selv synes jeg Pollett er en finere utgave av Tilt, men her på Pollett har vi uteservering, så vi har to bein å stå på.

Bareier Jarn forteller at han er helt overbevist om at det er et marked for barer med spillkonsept såkalt «Barcade». Mange av spillene du finner på Pollett er nemlig fra den såkalte gullalderen for Arcade spill, nærmere bestemt 80, 90-tallet. Arkadespillene blir jevnlig byttet ut, men spillene som står ute i baren nå er klassikerne Indiana Jones, Ghostbusters og StarWars.

På Pollett er det et bredt utvalg av flipperspill som er tilgjengelig for alle.
På Pollett er det et bredt utvalg av flipperspill som er tilgjengelig for alle.

– Ingen andre byer har den kvaliteten vi kan tilby, vi sitter på vintage ting. Spillene er svært sjeldne, men vi er likevel villig til å sette de maskinene ut i baren. Der du ellers ser de andre steder er ofte på museer, forteller en stolt Jarn.

Pollett er en av de første barcadene i verden som serverer alkohol. I spillrommet ligger det en attraksjon som simulerer en sport man vanligvis ikke kombinerer med alkohol.

Her er det lov å fyllekjøre

Eneste bilbanen av sitt slag i Europa.
Eneste bilbanen av sitt slag i Europa.
Bilene er laget av plastikk og plasseres i banens spor.
Bilene er laget av plastikk og plasseres i banens spor.

Når Jarn og Kjell startet Pollett var de ute etter et nytt og helt unikt konsept. I forbindelse med dette dro de på befaring til New York. Turen resulterte i en ide om en nyskapende bilbane

– Etter turen kom vi i kontakt med en av de to i verden som bygger bilbaner den dag i dag.

Kontrollen som styrer bilene.
Kontrollen som styrer bilene.

Banen er en 45 meter lang lekebilbane med totalt 6 rader. Den er dominerende og tar store deler av rommet. Som gjester får man hver sin kontroll og hver sin bil. 3,2,1 første mann til mål.

Jarn forteller at det var en veldig bratt læringskurve med bilbanen, men heldigvis ble den godt tatt imot av gjestene. På bare noen få måneder hadde bilbanen blitt nedbetalt av seg selv.

– Bilbanen vår viser seg å være den eneste i verden i en bar, så hvis du vil ha unikt så er dette stedet å dra.

Gjør alt selv

Jarn forteller at han og de andre medeierne gjør det meste selv. Etter mange år i utelivsbransjen har han bygget opp et stort nettverk. Alle de ansatte har andre jobber ved siden av, selv jobber han daglig på Nationaltheatret og har en bakgrunn som tømrer. Mange av ideene til Pollett har kommet til på reise og ved andre barbesøk.

– Alle eierne her på huset jobber gratis. Vi har sikkert spyttet inn litt over en million til sammen for å drive dette stedet.

For Jarn handler det ikke bare om å tjene penger, for han er Pollett en slags hobby.

– Etter mange år i utelivsbransjen har jeg erfart at det er viktig å ha et bein til å stå på

Blødd under Korona

For mange startet koronapandemien for fult den 12. Mars 2020, men for Jarn og de andre ansatte på Pollett startet det hele allerede 4 uker tidligere.

– Mange begynte å kansellere allerede i februar 2020. Vanligvis har vi en del firmagjenger her som spiller spill og benytter seg av underholdningstilbudet vårt, men nå fikk ikke de lov til å dra ut heller.

Som nyetablerte har ikke Pollett måtte se langt etter noe særlig med kompensasjon fra staten. Jarn åpnet dørene til baren på Bislett i oktober 2019, så for hans del har det bare blitt en liten kompensasjon fra kommunen.

– For de i utelivsbransjen som etablerte seg i slutten av 2019 og 2020 har pandemien slått veldig urettferdig ut. Ingen av oss nyetablerte har fått noe særlig til kompensasjon.

Likevel påpeker Jarn at de har vært heldige å få litt av den potten Oslo Kommune har gitt til utestedene, men det er mange utgifter som skal dekkes når man driver utested.

Nå gleder Jarn seg til å åpne opp for fullt. Han trykker på play knappen og gleder seg til gjenåpning i Kjelleren på Bislett.

Powered by Labrador CMS