FARGESPILL: Dette frodige bedet ned tulipaner er det første man møter idét man trer inn i Botanisk Hage på Tøyen. FOTO: 30005

Det blomstrer i Botanisk Hage

Det noen ser på som Oslos største hage har vært åpen en stund i år, og blomstringen er i full gang. Det er det mange som vil oppleve.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har vært innom flere ganger den siste uken, forteller Jacqueline Zingerle fra Sveits. Hun tar opp kameraet og knipser et bilde av noen tulipaner. Det er ikke en sjelden art hun fanger på kameraet sitt. Tulipanene er bare en av 5,500 forskjellige arter som finnes i Botanisk hage.

Stor interesse for planter

På søndag var hagen svært godt besøkt av turister og byfolk som vandret langs hage-stiene og nøt solen i det som også er Oslos største hage. Det var alt fra familier som trillet barnevogner og par som leide hender. Jacqueline Zingerle er på besøk i hagen alene. Hun er i Oslo på jobbreise og er genuint opptatt av planer. Dermed passet det utmerket å komme innom Botanisk hage denne søndagen. Hun forteller om hennes sterke interesse for planter og blomster og innrømmer at hun kan bruke litt for lang tid på å se på alle plantene i Botanisk hage.

– Det er jo så mye å se på her! Jeg kunne vært her hele dagen.

FAVORITT: Jacqueline Zingerle sin favorittblomst er tullipaner. FOTO: 300055

Rekreasjonssted

Hun skal være i Oslo i noen uker, og har allerede besøkt den frodige hagen flere ganger. Zingerle tok til og med en tur innom hagen på en av sine joggeturer denne uken. Oslo-innbyggerne tenker kanskje ikke på Botanisk hage som den ultimate joggetur-destinasjonen, men heller som et fint rekreasjonssted.

Skulle bli en universitetsbygning

Det som egentlig var tenkt til å bli en av universitetets bygninger, ble i stedet en Botanisk hage. Hagen ble etablert i 1814 og er den eldste botaniske hagen i Norge. Med en samling av anslagsvis 45 000 planter, brukes plantene til både undervisning og forskning. Hagen, som er en stor del av Naturhistorisk Museum, består av 11 avdelinger. Oldemors hage er en av disse. I Oldemors hage finner man prydplanter fra Østlandet. Her kan man vandre langs fine blomsterbed og i enden av hagen er det bygget et lysthus. Selv om hagen også er tilrettelagt for mennesker med demens, er den også veldig fin for små barn.

Et levende museum

Karenina Kriszat, kommunikasjonsleder i Botanisk Hage forteller at en av de viktigste funksjonene til Botanisk Hage, er å dokumentere og formidle det biologiske mangfoldet. Det som mange tror er bare en fin park, er jo faktisk en levende samling fra et museum.

– Vi driver viktig forskning her, og vi har både arter som er rødlister og svartelistet. En annen viktig oppgave vi har, er å bevare det norske frølageret.

Hensynsløshet over sårbare arter

Denne søndagen er det ikke mange steder i Botanisk Hage som er stille og tomt. Likevel føles det ikke for folksomt. Kriszat forteller at det i løpet av et år er rundt 800 000 besøkende, og at det har vært slik i en del år. Folk kommer fra hele verden for å oppleve både vanlige og sjeldne planter.

– Enkelte områder er sårbare. Der vi har de sjeldne og sårbare plantene, er vi avhengige av at folk tar hensyn. Det er det ikke alle som er like gode til, bemerker Kriszat.

Derfor er det tenkt at den nordlige delen skal være et bruksvennlig område, med steder for piknik, leking og litt mer aktiviteter. Der har de også tenkt å skape en geo-hage med ulike steinarter. De som ønsker å bruke hagen til å se på de ulike artene, kan gjøre det i den sørlige delen av hagen. På denne måten prøver de så godt det lar seg gjøre å fordele folk som ønsker å benytte seg av Botanisk Hage på ulik måte. Så kan de sårbare artene stå i fred for de som vil nyte synet av de uten å tråkke i bedet.

Sjelden art blomstrer snart

Det er spennende tider i vente i Botanisk Hage. Snart blomster en stor attraksjon.

– Viktoria-Nøkkerosen er en sjelden art som blomstrer i bare to netter, forteller Kriszat.

På dagen er selve blomsten lukket, og åpner seg ikke før det blir mørkt. Foreløpig er det ikke mulig å være i Botanisk Hage på kvelden, men om ting går som det skal, vil de i høst starte med kveldsåpent. Da kan flere være vitne til den sjeldne arten.

Powered by Labrador CMS