NHO REISELIV: Norges største arbeidsgiver- og næringsorganisasjon, ledet av Tidligere Høyre-politiker Kristin Krohn Devold. FOTO: Rasmus Berg
NHO REISELIV: Norges største arbeidsgiver- og næringsorganisasjon, ledet av Tidligere Høyre-politiker Kristin Krohn Devold. FOTO: Rasmus Berg

Tips-regler kan gi utfordringer

STATSBUDSJETTET: NHO Reiseliv er kritiske til at arbeidsgivere i restaurantbransjen nå er pliktige til å innrapportere ansattes tips.

Publisert Sist oppdatert

Fra og med 1. januar skal tips behandles på lik linje med lønn og innrapporteres av arbeidsgiver. Ifølge NHO kan dette blant annet føre til utfordringer ved rekruttering.

Tidligere har arbeidstakere selv vært ansvarlig for å rapportere inntekt fra tips. I februar 2018 la regjeringen frem et forslag om å overføre ansvaret til arbeidsgivere, og at de må ta forskuddstrekk av og beregne arbeidsgiveravgift på tips. Da sendte Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) et høringssvar hvor de advarte mot endringene.

Til tross for dette forble endringene i det nye statsbudsjettet som trår i effekt i januar 2019.

Rekrutteringsvansker

Merete Habberstad er kommunikasjonsdirektør i NHO Reiseliv, og hun påpeker at problemet de ser nå ligger i at arbeidsgiver må betale ekstra kostnader som arbeidsgiveravgift, pensjon og feriepenger fra tips.

— Vi har laget retningslinjer og gjort en juridisk vurdering for hvordan bedrifter kan behandle tipspenger uten at det påvirker deres økonomi, sier hun.

Hun forteller at denne vurderingen viser at det er fullt lovlig for en bedrift at merkostnadene ved de nye tipsreglene kan trekkes fra tips.

Konsekvensene for denne modellen er at arbeidsgiver bruker tipspenger til å dekke de ekstra kostnadene, og da blir det mindre igjen til servitørene.

— Dette frykter vi kan ha en negativ innvirkning på rekrutteringen i bransjen, nevner Habberstad.

Skatteplikten følges ikke

Helene Megaard er kommunikasjonsrådgiver i finansdepartementet. Hun forteller at det er svært få arbeidstakere som innrapporterer sine tipsinntekter til tross for at de har vært skattepliktige lenge.

— Ved å innføre denne plikten for arbeidsgiverne vil tipspenger lettere fanges opp til beskatning, og de pengene vil også inngå i opptjeningen av ytelser etter folketrygdloven, opplyser Megaard.

Hun forteller at de fleste betalinger skjer elektronisk og går derfor automatisk via arbeidsgivernes systemer. Hun presiserer at arbeidsgivernes rett til å dekke de administrative kostnadene med tipspengene vil føre at de unngår en økonomisk smell.

— Endringene gjør det i tillegg mye lettere for de ansatte å oppfylle sine plikter overfor skattemyndighetene, sier hun.

Kan forby tips

TAST TOTALBELØP: Denne teksten kan forsvinne med de nye reglene. FOTO: Rasmus Berg.
TAST TOTALBELØP: Denne teksten kan forsvinne med de nye reglene. FOTO: Rasmus Berg.

Habberstad i NHO Reiseliv sier at tips for mange ansatte er en ‘’gulrot’’ for de som ønsker å jobbe i bransjen, og at den prinsipielt er en gave fra gjesten.

— Mange bedrifter kan nå velge å forby tips. Det blir for komplisert for arbeidsgiver å holde styr på, spesielt mynter og 50-lapper som legges igjen på bordet, forteller hun.

Tips i form av kontanter må også innrapporteres og om en ansatt nå velger å holde kontanttips de mottar hemmelig så er det ikke bare arbeidstaker som bryter loven, men også arbeidsgiver.

Powered by Labrador CMS