GJENÅPNING: Fra og med denne uken vil kundene ha anledning til å handle inne på butikkene.

St. Hanshaugen er gjenåpnet: – Jeg tenker vi godt kunne ha ventet litt til med gjenåpning

De fleste butikkansatte på St. Hanshaugen er glade for gjenåpningen. Likevel syns noen det var litt for tidlig.

Publisert

Onsdag 5. mai erklærte Raymond Johansen (AP) at Oslo skal iverksette en generell gjenåpning, med unntak av serveringssteder og treningssentre. Det betyr at butikkene i hovedstaden nå endelig kan åpne som normalt.

Det har vært mye aktivitet i St. Hanshaugens handlegater de siste dagene. Etter kunngjøringen om gjenåpning onsdag ettermiddag var det skyhøy aktivitet i butikkene, som i all hast gjorde forretningene klar til åpning dagen etter. Butikkene har ofte måttet ty til online- levering, og de som har fått holde åpent under pandemien har opplevd en massiv pågang av kunder.

Svært hektisk

Marie (29) er ansatt ved Jernia på St. Hanshaugen, og er glad for at gjenåpningen er iverksatt. Hun syns det er fint å komme tilbake til normalen, selv om åpningsdagen ble svært hektisk.

– Det har vært en av de mest travle dagene jeg kan huske. Vi fikk beskjed om gjenåpningen i går, og har jobbet hektisk siden da.

– Hvordan har bedriften klart seg de siste månedene?

– Vi har klart å få økonomien til å gå rundt ved å ha «klikk og hent» tjenester. Vi har dessverre måttet permittere flere ansatte, men satser på å komme tilbake til normal stab størrelse til sommeren.

Tomas (34) er daglig leder på Gutta på Haugen. Han forteller om svært gode måneder, til tross for nedstengningen.

DAGLIG PÅFYLL: Gutta på Haugen har ikke hatt mangel på kunder den siste tiden.

– De siste månedene har den beste perioden for oss finansielt. Nesten daglig har vi fått påfyll med nye varer.

Gutta på Haugen er en tradisjonsrik og eksklusiv matbutikk. Her selges kjøtt og andre matprodukter fra hele verden. Tomas opplever en økt interesse for å lage hjemmelaget gormemat under nedstengning.

– Det er selvsagt ergerlig at serveringsbransjen har hatt et midlertidig stopp, men samtidig merker jeg at vi stadig får henvendelser fra kunder som sier de har blitt bedre på å lage mat og fått mer glede av det under nedstengingen.

Bra for business

Madhia (21) jobber på Deli De Luca på St. Hanshaugen. I en forretning som er en kombinasjon av generelle dagligdags produkter og varm mat, har hun merket mye mer pågang av kunder i løpet av nedstengingen.

– Jeg er glad for at bystyret har bestemt at butikkene skal åpne igjen. Selv om det har vært positivt for business å ha færre konkurrenter, så er det på tide at vi begynner å gå tilbake til normalen.

– Har det vært andre ting som har vært annerledes den siste tiden?

– Vi får ofte spørsmål om vi selger sokker og undertøy. Det er tydelig at det har vært et behov for slike varer når vanlige klesbutikker har holdt stengt i månedsvis.

Leon (24) er barista på Kaffebrenneriet på St Hanshaugen.. Han er fornøyd med den økte kundestrømmen under nedstengingen. Kaffebrenneriet har også opplevd positive ting, til tross for at de kun har take-away.

– Vi har hatt mer pågang av kunder enn normalen, som selvfølgelig er bra for business. Samtidig er jeg glad for at vi nærmer oss en normal hverdag, som nesten virker som et fjernt minne. Gjenåpningen er bra for landet, men det skal sies at business har vært bra de siste månedene.

Kunne ha ventet

GLAD FOR Å HA JOBB: Ikke mange tenåringer har fast jobb under pandemien slik som Hanna (18).

Hanna (18) har praksis-jobb på dagligvarebutikken Iceland Foods. Hun er en av få i hennes aldersgruppe som har hatt jobb under pandemien. En gjenåpning tror hun ikke er en så god idé.

– Jeg tenker vi godt kunne ha ventet litt til med gjenåpning, nå som det enda er en del smitte på denne kanten av byen. Det hadde kanskje vært en god ide å vente til etter Eid og 17. mai feiringen, så vi unngår potensielle smittebomber.

Sykkelverkstedet ble redningen

FORNØYD: Sykkelreparatøren Andrew Burr (37) er fornøyd med at det livlige utelivet på St. Hanshaugen snart er tilbake til normalen.

Andrew (37) er sykkelreparatør og daglig leder ved sykkelforretningen «Candy Mountain Cycklery» Han er fornøyd med at det livlige utelivet på St. Hanshaugen snart er tilbake til normalen. Selv om han og hans ansatte syns nedstengningen var vanskelig, har de fått ting til å gå rundt.

– Vi har naturligvis opplevd den siste tiden som ekstra utfordrende. Heldigvis har vi fått lov til å holde på med sykkelreparasjoner for å holde bedriften gående.

– Føler du at nedstengingen har foregått for lenge?

– Jeg stoler på at myndighetene tar beslutninger som er best for folket, men jeg må si jeg savner å se bydelen i sin naturlige status som er åpne barer og uteservering. Flere åpne utesteder har også vært bra for bedriften

Powered by Labrador CMS