– Uten donasjonene hadde vi ikke vært der vi er i dag
I 2017 vinner Tanja Andreeva Symesterskapet. Tre år senere starter hun og partneren Seán Mac an Bhaird SØMROM, en moderne systue på Tøyen som i dag har rundt 400 medlemmer. Veien dit har imidlertid vært annerledes enn hva de hadde sett for seg.
Rett før Tanja Andreeva tok svennebrevet sitt i februar 2020, fikk paret tak i lokalene i Tøyengata. Lite visste de hvordan situasjonen de neste årene skulle endre både deres finansielle situasjon og selve konseptet rundt bedriften. I dag går de i pluss. Det var absolutt ingen selvfølge fra start.
«Spleis» reddet bedriften
– Planen var å starte opp fysiske kurs i lokalene våre, men vi forsto raskt at vi måtte tenke annerledes, sier Mac an Bhaird.
Andreeva hadde over lengre tid delt tips og triks på Instagram-kontoen «SØMROM», for å hjelpe andre å lære å sy. Dette skapte en følgerbase på rundt 8000 mennesker. På bakgrunn av dette så de muligheten til å legge ut en Spleis, en norsk pengeinnsamlingstjeneste, utviklet av Sparebank 1.
– Etter Spleis-innsamlingen, laget vi én skjortemodul. Slik fikk vi gitt folk en forsmak på hva de kunne vente seg hvis de ønsket å kjøpe hele kurset, som besto av syv moduler, sier Mac an Bhaird.
Hensikten med Spleisen var å holde seg gående under den verste koronaperoden, frem til de kunne åpne lokalene og tilby folk det de ønsket. Målet var å samle inn 60 000 kroner. Responsen var mye bedre enn hva de kunne drømt om.
– Vi hadde råd til å betale et halvt års leie, i tillegg til andre driftskostnader. Slik klarte vi å holde hjulene i gang, forteller Mac an Bhaird.
Spleisen hadde faste beløp som folk kunne donere, for eksempel «Et gjenbrukbart kaffefilter» eller «Én time privat veiledning». Mange valgte å doble eller tredoble beløpet de ga, noe som resulterte i at de til slutt fikk inn 123 650 kroner. Dobbelt så mye som de håpet på.
Mac an Bhaird forteller at de er svært takknemlige for all hjelpen de fikk, og sier at de aldri hadde kommet seg dit de er i dag hvis det ikke hadde vært for de som donerte til dem.
Uventet inntektskilde
Da koronapandemien sveipet over Norge, skjønte paret at de ikke kunne satse på fysiske kurs. I alle fall ikke til å begynne med. De begynte derfor å tilby digitale kurs, noe som har gjorde det mulig for dem å klare seg økonomisk, og å fortsette å vokse som bedrift.
– Det er mer 400 medlemmer i Digitalt SØMROM, og prisen på medlemskapene har ikke gått mye opp de siste tre årene, sier Mac an Bhaird.
Prisen for medlemskapene varierer, men for 3600 kroner i året får medlemmene tilgang til kurs, webinarer og andre fordeler. Dette har blitt hovedinntekten til den nyoppstartende bedriften – noe de ikke hadde sett for seg.
– Vi ønsker å være inkluderende. Nå får hele Norge tilgang til sykursene våre. Ikke bare osloborgerne, sier han.
Men medlemskap kan ikke kjøpes når som helst. Til nå har de markedsført bedriften via sosiale medier og nettaviser, og så hatt såkalte vinduer hvor de slipper inn nye medlemmer. Han tror markedsføringsstrategien har bidratt til at flere ønsket å melde seg inn ved oppstart.
– Vi skal allikevel endre den nå, slik at folk kan melde seg inn når som helst, forteller han.
Optimistisk
SØMROM har mye på agendaen fremover, og Mac an Bhaird er optimistisk med tanke på fremtiden.
– Jeg føler nesten at 2022 er over allerede. Vi har planene klare for resten av året, og begynner å se frem mot 2023.
I helgen har de et såkalt “Åpningsbonanza”, hvor de igjen slipper til nye medlemmer. Mac an Bhaird er allikevel spent på hvordan den nye inntaksmodellen vil fungere.
– Jeg håper folk ser verdien i det vi tilbyr, selv med de økonomiske nedgangstidene vi har i vente.