TRIVES: Maleren trives godt i lokalet på St. Hanshaugen.

Anerkjent kunstner maler på «åpen gate»

Har du den siste tiden tatt turen gjennom Dalsbergstien? Da har du kanskje fått øyet på en enslig kunstner. Dette er ingen andre enn den anerkjente maleren Valeria Duca.

Publisert

I ett lite rom med ett stort vindu plassert mitt i smørøyet til St. Hanshaugen sitter 27 år gamle Valeria Duca. Veggene prydes av ferdige malerier. På bordet framfor seg har hun flere halvtomme maletuber, godt brukte malerkoster, og en tube bacon ost. På staffeliet står det som er hennes pågående prosjekt.

Til tross for en veldig offentlig plassering føler ikke Valeria at den ekstra oppmerksomheten er forstyrrende.

- Jeg synes det er morsomt at folk kan se hva jeg driver med. Flere som går forbi titter inn og ser meg male. Noen ønsker til og med å komme inn for å se og prate med meg om maleriene. Det synes jeg er veldig gøy.

Tilfeldig plassering

Lokalet er eid av galleri Ramfjord. Galleriet som ligger noen få meter opp i gaten har i flere år samarbeidet med Valeria.

Elisabeth Ramfjord er eier av galleriet og har drevet det i 25 år. Hun forteller at plasseringen Valeria har fått er helt tilfeldig.

- Lokalet ble kjøpt for en stund siden. For øyeblikket trenger vi det ikke. Da er det bare koselig at Valeria vil bruke det.

Ramfjord tror at for kunstnere er en offentlig plassering en god plassering.

- Det er jo noe ensomt dette kunstner livet. Mange sitter nok alene og litt bortgjemt. Da er det bare positivt å få sitte nærmere folk.

VERDIFULL KUNST: Enkelte malerier blir solgt for 70.000 Kroner

Anerkjent kunstner

Kunstneren som til vanlig er å finne bak ett vindu i Dalsbergstien er opprinnelig fra Moldova. Hun hadde sin første utstilling når hun var 12 år og har siden den tid hatt kunsten sin på flere utstillinger verden om.

I 2011 var Valeria tidenes yngste kunstner til å ha malerier på utstilling i Venice biennale. I tillegg til å ha deltatt i flere utstillinger har hun også solgt ett flertall malerier til museer i Europa.

De siste årene har hun jobbet tett med Elisabeth Ramfjord og galleriet hennes. Hun har hatt tre store utstillinger så langt.

Både Ramfjord og Valeria er veldig fornøyde med samarbeidet. De ser ikke noen grunn til å stoppe å smi mens jernet enda er varmt.

- Jeg har virkelig troen på Valeria. Hun er ekstremt flink, forteller Ramfjord.

Det ser altså ikke ut til at kunsteren forlater det lille studioet sitt med det første.

Powered by Labrador CMS