FOLKSOMT: Lørdag 08. mai var det flere som samlet seg i små og større grupper for å nyte vårsolen i Frognerparken. Charlotte Sofie Bergesen (25) tror mange vil samle seg her på 17.mai.

Frognerbeboer om 17.mai-feiring: – Jeg tror mange kommer til å samle flere enn det restriksjonene tillater

Frognerbeboer Charlotte Sofie Bergesen (25) tror ikke folk kommer til å overholde koronarestriksjonene på 17.mai. Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap i Oslo, er ikke bekymret.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror mange kommer til å samle flere enn det som restriksjonene tillater. Det er sterkt tvilsomt at meter-avstanden vil bli holdt, sier Charlotte Sofie Bergesen (25).

Frognerparken

BURDE AVLYSES: Charlotte Sofie Bergesen (25), her i Frognerparken, tror avlysning av nasjonaldagen hadde vært eneste måte å stoppe folk fra å bryte smittevernreglene den dagen.

Med nasjonaldagen like rundt hjørnet, og nyheten fra onsdagens pressekonferanse om at restauranter og skjenking holdes stengt fremt til ny vurdering 20. mai, betyr det at årets feiring er begrenset til private samlinger.

Ifølge Oslo kommunes koronaforskrifter kan man maksimalt være ti personer i en gruppe som samles i en park. Det skal være en meters avstand hvis man ikke er i samme husstand og kohort.

Bergesen bor på Frogner og tror at folk kommer til å samle seg i Frognerparken på 17.mai, særlig utover kvelden, og spesielt hvis været holder.

– Jeg tror heller ikke folk ville vært flinkere til å holde seg til restriksjonene dersom man kunne samles på restauranter og utesteder hvor noen passet på smittevernet, mener hun.

Selv skal Bergesen feire med fem venninner og de skal følge restriksjonene så godt det lar seg gjøre.

Håper folk besinner seg

Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap i Oslo, er ikke bekymret for at Oslofolk kommer til å samle seg i større grupper på 17. mai, på tross av at restauranter og skjenking holdes stengt.

– Vi begynner å få ganske mange smittevernseksperter i denne byen og de aller fleste er veldig flinke til å overholde de føringene og reglene som er, mener Evensen.

Hun mener at det å åpne opp for restauranter og uteliv ikke hadde hjulpet folk å overholde restriksjonen på nasjonaldagen fordi det ikke nødvendigvis treffer de samme som samler seg i parken, og hvert fall ikke når vi snakker om ungdomsgruppene.

IKKE BEKYMRET: Næringsbyråd i Oslo, Victoria Marie Evensen (Ap) er ikke bekymret for at for mange skal samles i Frognerparken på 17.mai.

– Jeg håper folk besinner seg på 17. mai og ikke tar den helt ut den dagen, nå som vi er så tett på at vi kanskje kan få tilbake flere av de tilbudene som fortsatt er stengt, sier hun.

Evensen understreker at vi er nødt til å gjøre dette gradvis og kontrollert fordi smittetallene for så vidt fortsatt er høye.

– Hvis det går i riktig retning og både vaksinasjonsgraden går oppover, som den gjør nå, og smittetallene er stabile eller synkende, og kapasiteten i helsevesenet er bra så kan vi forhåpentligvis komme til neste del av dette trinnet i slutten måneden. Det er synd hvis vi snubler på oppløpssiden, sier næringsbyråden.

De nasjonale anbefalingene er fortsatt fem personer i private hjem. Dette gjelder også for Oslo, men du blir ikke politianmeldt eller får strafferettslige konsekvenser om man har inntil 10 hjemme, men man må holde tilstrekkelig avstand.

– Det å holde avstand er det viktigste våpenet vi har i kampen mot dette viruset, så det håper jeg alle fortsatt gjør.

Hun synes det er positivt at vi er i den sesongen vi er i og at man i noe større grad kan møtes ute, det er tross alt tryggere. Hun håper på sol på 17. mai, men at man begrenser hvor mange man er sammen med og holder avstand.

Klare brudd blir anmeldt

Pressesjef i Oslo politidistrikt, Unni Grøndal sier at Oslopolitiet ikke ønsker å ha en pekefingerrolle ovenfor sine innbyggere på 17. mai.

– Det er klart at man vil møtes og feire, og da er det viktigste budskapet fra oss å ta eget ansvar, sier pressesjef i Oslo politidistrikt Unni Grøndal.

Oslo politidistrikt driver mye med veiledning og råd, og oppfordrer til å følge smittevernreglene.

– Vi vil at folk skal kunne samle seg å ha en fin dag, men klare brudd på smitteversbestemmelsene blir anmeldt.

Grøndal sier at per i dag patruljerer politiet i parker og fritidsområder når de har mulighet til det. Politiet forholder seg til meldingene de får inn, og følger opp deretter. De vurderer hvilke ressurser som settes inn etter forholdene.

Powered by Labrador CMS