PRINSEN I HAVN

Sommersesongen i gang for "Prinsen"

Høysesongen er i gang for fergene på Aker brygge. Trafikken er allikevel mindre nå, enn før koronapandemien.

Publisert
OVERSTYRMANN

Etter en lang vinter, begynner varmen endelig å komme til Oslo. Butikkene er åpne igjen og Oslo-folket er tilbake på Aker Brygge. Dette betyr også starten på høysesongen for fergene på brygga.

Overstyrmann Reidar Frydenlund, kjører rutebåten «Prinsen». Rutebåten går fra Nesodden til Oslo året rundt. I sommerhalvåret går båten hvert trettiende minutt, og i vinterhalvåret går den hvert tjuende. I tillegg til Prinsen, kjører også båtene Dronningen og Kongen, den samme ruten.

Benyttes av pendlere

TRAFIKK PÅ SJØEN

Vårsolen skinner gjennom vinduene på navigasjonsbroen, der båten styres fra. Panoramautsikten gir god oversikt over Oslofjorden og Aker Brygge.

—De fleste passasjerene er pendlere som jobber i Oslo, sier Frydenlund.

Mange av pendlerne er helsepersonell, flyvertinner og kunstnere.

De ansatte om bord merker at flere har hjemmekontor. Færre reiser med båten til daglige på grunn av koronapandemien. Allerede første dag med nedstegning, kom reisende bærende på PC-skjermer.

Med interesse for båt

På manøverpulten, er det mange ulike knapper og skjermer. Her vises alt fra hastighet og navigasjon, til hvor mye strøm båten har brukt.

—Jeg elsker å kjøre båt. I tillegg får jeg møte mange interessante mennesker, sier Frydenlund.

Han har en lang fartstid bak seg. Frydenlund har seilt siden 2013, da han var 17 år gammel.

Prinsens mannskap

—Det er alltid hvertfall fire ansatte på vakt samtidig. Vi har to matroser, en maskinsjef og en kaptein, forteller Frydenlund.

Matrosene på båten har ansvar på dekk, med blant annet fortøyning og det som er igjen av billettsalg. Overstyrmannen, i dette tilfellet Frydenlund, navigerer og styrer båten, mens kapteinen har det overordnede ansvaret om bord. I tillegg er det en maskinsjef, med ansvaret for maskineriet ombord. Mannskapet jobber turnus, og har egne lugarer, med kontor, seng og bad.

MANØVERPULT

Båtene går på strøm

Båten har plass til 600 passasjerer. Vanligvis har de 350-400 passasjerer. I dag, torsdag 20.mai, hadde Prinsen 36 passasjerer fra Oslo til Nesodden ved tolvtiden.

—Det er ganske rolig midt på dagen. I rushtiden opplever vi å ha flere passasjerer ombord, sier Frydenlund.

Et godt reisetilbud

På dekk sitter to jenter fra Nesodden. Det fine været gjør at Bertine Hjerthen (15) og Vilde Marie Borgland (15) velger å sitte ute.

JENTENE FRA NESODDEN

—Jeg synes det er veldig bra at vi har dette tilbudet. Det tror jeg foreldrene våre er enig i som slipper å kjøre oss, sier Hjerthen.

Hun forteller videre at det tar omtrent 40 minutter med bil fra Nesodden til Oslo. Da er båten et godt alternativ, med en reisetid på rundt 20 minutter.

Jentene har benyttet seg av båten tidligere. Dette er noe som er vanlig blant vennene deres på Nesodden. Det har allikevel blitt mindre reising det siste året på grunn av nedstengningen.

Powered by Labrador CMS