STORT UTVALG: Cocktailbaren har et enormt utvalg av sprit til drinkene. Dette er veldig viktig for dem, skal man tro bartenderen Reichegger.
STORT UTVALG: Cocktailbaren har et enormt utvalg av sprit til drinkene. Dette er veldig viktig for dem, skal man tro bartenderen Reichegger.

Den skjulte cocktailbaren i Berlin: – Vi trenger ikke reklamere

Berlin har haugevis av utesteder og barer man kan besøke som turist. En av barene er Green Door. Her får du mye utenom det vanlige.

Publisert

En av Norges mest kjente musikkjournalister, Asbjørn Slettemark, har flyttet til Berlin. Han trekker dette fram som et sted verdt å besøke hvis du befinner deg i Tysklands hovedstad. Spesielt hvis du vil unngå de store turistmagnetene.

– Du står utenfor uten å ane om du slipper inn, sier han.

Dette er nemlig noe Slettemark trekker frem som ekstra spesielt med Green Door. For å slippe inn må noen på innsiden låse opp for deg.

Reise tilbake i tid

I motsetning til et vanlig utested hvor du ser dørvakten, og han eller hun forteller deg om du kommer inn eller ikke, får du her ingen beskjed. Enten lukker de opp døren, og du kan tre inn, eller så kan de velge å holde døren lukket, uten å gi noen beskjed.

Er du så heldig som at du får komme inn skjønner du fort hvorfor du ikke hører noen lyder fra baren utenfor. Innsiden av inngangspartiet er dekket av et lydisolerende putelag, og musikken er på ingen måte øredøvende.

STOLT AV DRINKENE: Marietheres Reichegger sier de legger mye arbeid i å lage drinkene på Green Door. Hun
mener de er helt oppe blant de beste i byen.
STOLT AV DRINKENE: Marietheres Reichegger sier de legger mye arbeid i å lage drinkene på Green Door. Hun mener de er helt oppe blant de beste i byen.

Følelsen av å tre inn i et mye tidligere ti-år er slående. Men det mest merkbare er at røykeloven på ingen måte har gjort sitt inntog her. Askebegrene fylles hyppig blant de besøkende.

Mellom lette Søramerikanske toner fra høyttaleranleggene, en tykk røyklukt og foran en flere meter lang hylle med alle typer sprit du kan tenke deg, pluss noen til, løper en bartender frem og tilbake.

– Viktig med gode cocktaildrinker

– Dette er en klassisk cocktailbar som snart fyller 25 år, opplyser Marietheres Reichegger, som jobber i baren på Green Door.

Hun beskriver det som en bar av og for artister, som selvfølgelig åpne for andre også. Grunnen til artistkoblingen er at eieren, Fritz Kuhn, var en regissør med veldig interesse for musikk, forklarer hun mens hun mikser drinker bak den veldig lange baren.

Green Door skiller seg ut fra andre barer på flere områder enn døren. Det finnes ingen skilt som viser at det ligger en cocktailbar her. Den grønne døren er ikke det eneste som skiller dette fra andre normale leiligheter i området.

GRØNN DØR: Som navnet tilsier møtes du av en grønn dør når du skal på Green Door. Skal du finne frem burde
du bruke Google maps.
GRØNN DØR: Som navnet tilsier møtes du av en grønn dør når du skal på Green Door. Skal du finne frem burde du bruke Google maps.

Men foruten at Green Door er vanskelig å finne og at du må ringe på for å komme inn, mener Reichegger at cocktailbaren skiller seg fra mengden på et annet viktig punkt.

– For oss er det veldig viktig å lage gode cocktail-drinker, så noen ganger må gjestene vente litt lenger for å få drinkene, sier hun på engelsk med en tydelig tysk aksent.

Bartenderen presiserer at for dem er det viktig at kundene liker det de får. Derfor har de ofte eksprimenter på hvor lenge en drink må ristes før den smaker perfekt, forklarer hun mens hun klargjør en ny drink til en gjest.

– Vi smaker på all wiskeyen og romen slik at vi kan anbefale gjestene hva de skal bestille. Som hvis de sier «jeg vil ha noe fruktig», «noe bittert» eller «noe spicy» vil vi kunne gi en god anbefaling, sier hun smilende.

– Vår bar er spesiell

Grunnen til den spesielle dørordningen er ifølge henne enkel. I helgene blir det fullt, og da mener hun det er viktig å ha kontroll.

– Står det ti gutter utenfor, og det ikke er plass til ti personer til inne blir det bare ukomfortabelt og de må vente en halvtime på en drink. Da blir de bare misfornøyde, og det ønsker vi ikke.

Samtidig presiserer hun alvorlig at døren ikke er til for å bedømme hvor «kule» noen er før de slipper inn, for de slipper inn alle som ønsker, så lenge de ikke er for fulle. På den annen side medgir hun at baren ligger skjult og uten noen spesiell merking av en grunn.

– Vi ønsker kun at de som virkelig vil til Green Door finner oss.

– Men hvorfor vil dere ikke merke baren bedre slik at enda flere kommer?

– Vår bar er spesiell, så vi trenger ikke gjøre det, sier hun selvsikkert.

– Det er en av de eldste cocktail-barene i Berlin. For oss er det ikke viktig å fortelle at vi har vunnet den og den prisen. Vi er fornøyd med vår bar og våre cocktail-drinker

Powered by Labrador CMS