Folkemengden veiver med det Palestinske flagget foran den Israelske ambassaden
Folkemengden veiver med det Palestinske flagget foran den Israelske ambassaden

Markering utenfor den Israelske ambassaden

Denne uken samlet en folkemengde seg utenfor Israels ambassade i Oslo, for å vise solidaritet med palestinerne.

Publisert

Markeringen startet med ett minutt stillhet for å hedre og minnes alle de som mistet livet på grunn av den israelske okkupasjonen. Markeringen skulle holdes digitalt, og ble filmet live på Facebook. Likevel var oppmøte utenfor Israels ambassade stor.

Talerne står på scenen og først ut var Kristine Martinsen, daglig leder i fellesutvalget for Palestina.

– På mandag drepte israelske sikkerhetsstyrker 27 mennesker på Gaza, og ni av disse menneskene var barn. De siste ukene har palestinerne protestert mot å bli kastet ut fra sine hjem i Sheikh Jarrah. De har blitt angrepet av gummikuler, tåregass og håndgranater. Palestinerne blir daglig utsatt for vold fra okkupant maktens side. I dag står vi her for å vise solidaritet, sier Martinsen til publikum.

En av de som var tilstede på markeringen for å vise solidaritet er Issa Shatta (16).

– Vi er her for å redde Palestina. Krig og rasisme mot det palestinske folk må stoppes, sier han.

Musikalsk Innslag

Issa Shatta (16) har tatt det Palestinske flagget på hodet og ryggen for å vise sin støtte
Issa Shatta (16) har tatt det Palestinske flagget på hodet og ryggen for å vise sin støtte

Kristine Martinsen fortsetter å tale til kameraene og de oppmøtte.

– Vi står sammen og viser at vi ikke kan stå stille å se på at brudd på menneskerettighetene og forbrytelser mot menneskeheten forbigås i stillhet.

Videre er det et musikalsk innslag. Sangen som spilles er palestinsk kultur. Sangen påvirker publikum, og mot slutten av sangen synger de oppmøte med. Etter musikkinnslaget roper de oppmøtte for full hals ”fri Palestina, boikott Israel”, som til slutt blir avbrutt av neste appellant.

Etnisk Rensing

Appellanten Line Khateeb (37) er leder i Palestina komiteen i Norge. Hun startet med å takke alle oppmøtte.

– Vi er fredelige. Det er ikke vi som dreper barn i Gaza, det er de andre, sier hun.

Line Khateeb (37) taler foran den Israelske ambassaden.
Line Khateeb (37) taler foran den Israelske ambassaden.

– Jerusalem brenner, Gaza brenner, og våre hjerter brenner. De siste dagene har vi vært sint. Opprørt over at de israelske soldatene og væpnet politi har gått inn i al-Aqsa moskeen, inn i den hellige høyden, De har skutt på mennesker i bønn, med tåregass og granater, sier Khateeb med gråt i stemmen.

Hun forteller videre at 520 palestinere er skadd av væpnede styrker i Jerusalem. At de blir arrestert på grunn av at de protesterer mot okkupasjon, apartheid og mot forfølgelse. Ifølge Khateeb har FN dokumentert at 7591 Palestinske hus og bygninger er revet siden 2009, og 11408 mennesker har mistet hjemmene sine.

– Når kolonister flytter inn og familier kastes ut av sitt hjem så heter det ikke en eiendomstvist. Det heter etnisk rensing, sier Khateeb, og publikum jublet og klappet i hendene.

Sensur

Fakta

KFUK-KFUM er en nasjonal kristen barne- og ungdomsorganisasjon. Organisasjonen kjemper for unge menneskers rett til å leve og utvikle seg som hele mennesker, ifølge sine egen hjemmeside. KFUK-KFUM Norge er en del av de to verdensbevegelsene YWCA OG YMCA.

Maria Saxegaard (26) jobber i KFUK-KFUM. Hun forteller til Norgesnytt at deres partnere i Palestina har bedt dem om hjelp til å være deres stemmer, da de har opplevd sensur på innleggene de legger ut i sosiale medier. Saxgaard forteller at de er blitt bedt om å bruke de riktige ordene og beskrivelsene av hva som skjer i Jerusalem. På sosiale medier er det mange som har redigert artikler VG har skrevet.

Maria Saxegaard (26) som holder apell under markeringen
Maria Saxegaard (26) som holder apell under markeringen

– Vi jobber mye med å pushe media til å gi et korrekt bilde av situasjonen. En gjenganger er at Israel og Palestina fremstilles som like, og at det er to nasjoner mot hverandre. Realiteten er at den ene er okkupert og den andre er okkupant. Det blir for eksempel skrevet at ”det har vært sammenstøter de siste dagene”, men det er ikke sammenstøt. Det er problematisk når situasjonen er at Israelske styrker angriper og kaster ut familier fra hjemmene sine, sier Saxegaard.

Hun forteller videre at KFUK-KFUM Global aktivt jobber med å legge press på myndighetene. De vil at myndighetene skal boikotte varer produsert på okkupert område. De vil ikke at det skal være økonomisk vinning i å okkupere andre land, som bryter med menneskerettighetene.

Fri Palestina

Den 15.mai markeres Nakba, som er datoen da palestinere flyktet, eller ble utvist fra hjemmene sine under Palestina-krigen i 1948. I år har Palestinere levd i flyktningleirer i 73 år.

Det er vanskelig å holde den store folkemengden rolig. Appellantene sliter med å holde oppmerksomheten deres. En av mennene løper opp på scenen og brenner et israelsk flagg, mens folkemengden jubler. En annen sitter på skuldrene til kompisen og veiver med det palestinske flagget mens folkemengden roper ”fri Palestina”.

– Jeg skjønner at mange er opprørte. Men vi ønsker å ha en fredelig markering, og tar sterkt avstand til brenning av flagg, sier Saxegaard.

Folkemengden klapper i hendene og roper 'fri Palestina'.
Folkemengden klapper i hendene og roper "fri Palestina".

Lang tid

Petter Eide er den siste av appellantene. Han er leder av Palestinas venner på stortinget, og politiker i SV.

Folkemengden er urolig når Petter Eide holder sin apell
Folkemengden er urolig når Petter Eide holder sin apell

– Jeg har tatt opp til stortinget at Norge ikke skal importere varer fra ulovlige og okkuperte områder. Vi skal boikotte ulovlige varer. Dessverre har vi ikke fått flertall for det, men det skal vi gjøre, forteller han til publikum.

– Vi skal ha en klar og tydelig stemme fra den Norske utenriksministeren, på at det er Israel sitt ansvar. Det er min jobb som politiker å være tydelig til norske myndigheter om dette, sier Eide fra scenen.

Eide forteller til Norgesnytt at det kommer til å ta lang tid før norske myndigheter iverksetter tiltakene.

– Vi har ikke fått flertall for noe. Vi får se nå med ny regjering til høsten.

Powered by Labrador CMS