GLAD: Fysioterapeut Julie Smith er glad for å ha fått Pfizer som dose to. – Jeg har jo egentlig alltid ønsket å få Pfizer, men det er jo sånt man ikke kan velge.

AstraZeneca-vaksinerte Julie (27): – Tenkte ikke at de som døde kunne vært meg

I bydel St. Hanshaugen fikk 255 personer AstraZeneca-vaksinen. Flere opplyser at informasjonen kunne vært bedre.

Publisert

Man får jo en brosjyre etter man er vaksinert, som man egentlig skal lese på de 20 minuttene man skal vente etter vaksinen. Men hvor mange gjør det? Spør Julie Smith, fysioterapeut ved Ullevål sykehus.

Mandag 1. mars fikk Julie Smith (27) første dose med AstraZeneca. Hun kjente seg dårlig på kvelden. Det neste døgnet lå hun med 40 i feber og frostrier i leiligheten på St. Hanshaugen.

Ti dager senere ble vaksinen satt på pause av FHI, etter melding om dødsfall i forbindelse med vaksineringen.

Bekymrede venninner

Julie har jobbet som fysioterapeut ved Barneavdelingen på Ullevål sykehus i halvannet år. På arbeidsplassen var det nøye informasjon om rutiner for hygiene og restriksjoner.

KLEMMER: Julie Smith ser frem til å kunne klemme venner og tantebarn

– Det virker som om alle sykehus har sine egne rutiner og regler, så jeg har bare fulgt det jeg har fått beskjed om.

Hun kan derimot ikke huske at hun fikk noe informasjon etter de alvorlige bivirkningene ble kjent. Bekymringen for å være en av dem som ble alvorlig syk av vaksinen tenkte ikke Julie på.

– Det var ikke før noen av mine venninner spurte meg: Men Julie, er ikke du redd da? Av å få blodpropp og dø? Det var første gang det slo meg at «Oi shit, det kunne faktisk ha skjedd meg», forteller Julie.

Frem til da levde hun en intetanende og fredfull hverdag, og hadde ikke tenkt tanken før vennene begynte å snakke om det.

– Jeg tenkte ikke at de som døde kunne vært meg, og jeg vet ikke helt hvorfor.

Hun minnes at hun fikk en mail fra arbeidsgiveren, men husker ikke om det handlet om de alvorlige bivirkningene eller bare var generell informasjon for vaksinerte.

– Fikk du noe beskjed om hvilke bivirkninger du skulle være ekstra obs på etter dødsfallene?

– Nei, det er ingen som har sagt noe «vær varsom» og tenk etter, sier Julie.

Norgesnytt har vært i kontakt med flere bosatt i bydel St. Hanshaugen som har fått AstraZeneca-vaksinen. De forteller også om manglende informasjon etter de alvorlige bivirkningene ble kjent.

Ansatte fikk SMS

Ved Oslo universitetssykehus fikk 2899 ansatte første dose av AstraZeneca. Ukehavende pressekontakt ved OUS Ander Bayer, forteller at det ble sendt ut informasjon til de ansatte som hadde fått vaksinen.

– De ansatte har primært fått SMS med statusoppdatering for pause og ny beslutning om ikke å bruke Astra, skriver Bayer i en epost til Norgesnytt.

Av de i Norge som fikk AstraZeneca, var mange helsepersonell. Disse har den siste måneden fått tilbud om mRNA-vaksine som andre dose, slik som Pfizer.

Bayer forteller at ansatte ved OUS skal ha fått innkalling til dose to med Pfizer på SMS, samt informasjon fra nasjonale myndigheter på sykehusets intranett.

– I tillegg var vi åpen for henvendelser til leger på testpoliklinikken pr telefon. Alle fikk i tillegg generell info om bivirkninger og hvor de eventuelt kunne henvende seg når de ble vaksinert, står det i e-posten fra Bayer.

LES OGSÅ

Positiv til Pfizer

Omtrent 135 000 personer i Norge rakk å få første dose av vaksinen før den ble satt på pause. Etter anbefaling fra FHI opplyste regjeringen 12. mai at AstraZeneca ble tatt ut av det norske vaksinasjonsprogrammet.

IKKE NØDVENDIG: FHI beregnet at risikoen for å dø av Covid-19 i Norge er mindre enn å vaksinere AstraZeneca-vaksinen.

– Da jeg fikk høre om dødsfallene var det første jeg tenkte hvor tragisk det var. Men jeg knyttet det ikke til meg selv. De som døde hadde fått vaksinen på samme tidspunkt som meg cirka, bare på andre steder i landet, forteller Julie.

Julie fikk også tilbud som Pfizer som dose to, og tok den 18. mai. I et fagfellevurdert forskningsbrev publisert i Lancet, er det sett på kombinasjonen av AstraZeneca og BioNTech/Pfizer. Studien avdekker ikke nye alvorlige eller tidligere ukjente bivirkninger blant de vaksinerte.

– Det blir spennende med denne kombinasjonen. De sier jo at det ikke er farlig, så jeg må jo bare stole på myndighetene.

Selv om Julie har full tillit til myndighetene, er hun glad for at det er Pfizer hun fikk som andre dose, og ikke AstraZeneca.

– Hadde AstraZeneca vært den eneste vaksinen de tilbydde, så selvfølgelig hadde jeg tatt den. Men da hadde jeg vært mye mer varsom. Jeg sa til vennene mine at om jeg skulle tatt en ny dose med AstraZeneca, så skulle jeg ikke sovet alene de første nettene, forteller Julie.

Powered by Labrador CMS