Musikaljentene: Cecilia Strønen Damm (20) og Selma Indine Strønen Damm (17) er to av fire jenter som har laget en av Bergens vakreste juletradisjoner.
Musikaljentene: Cecilia Strønen Damm (20) og Selma Indine Strønen Damm (17) er to av fire jenter som har laget en av Bergens vakreste juletradisjoner.

Fra teater i hagen til
utsolgte forestillinger

I 2012 var en søskenflokk på hyttetur. Her lagde de en musikal som skulle vises for familien hjemme i stuen. Nå spiller Musikaljentene forestillingen for sjette år på rad for fullsatte saler i Bergen.

Publisert

Menneskene bak forestillingen er fire jenter fra Bergen, tre søstre og en venninne. Jentene har alltid vært glad i teater og sang. De har holdt på med dette så lenge de kan huske. I ung alder debuterte de som skuespillere i diverse forestillinger, men skrev også egne teaterstykker som de fremførte for familie og naboer hjemme i hagen.

Scenen: alt av scenografi har jentene selv tegnet.
Scenen: alt av scenografi har jentene selv tegnet.

Fantasifulle barn

Det hele begynte på en hyttetur på Gol med familien. Det var en trang hytte de bodde i, og etter mye krangling fikk de beskjed om å gå ut og finne på noe kreativt .

– Da kom vi på ideen om å lage en julemusikal. Allerede på veien hjem var vi begynt å lage sanger og skrive roller. Vi var veldig fantasifulle barn, forteller Selma Indine Damm. Etter hvert dro jentene ut på gaten og sang for å samle inn penger til musikalen. De sydde kostymer, tegnet scenografi og lagde et førsteutkast av manuset.

– Vi dro på Dukkenikkernes teaterverksted hvor Jan Holden holder til. Der viste vi ham alt vi hadde og spurte om han ville være med å gjennomføre dette. Han sa ja, og nå seks år senere, så er han fortsatt med, forteller Cecilia Strønen Damm.

Jan Neal Christopher Holden

  • Holder til i Bergen.
  • 1966
  • Jobber som frilance scenekunstner.
  • Driver Dukketeaterverkstedet i Bergen.
  • Ble tildelt Cornerbolten i 2017.
  • Fikk Frilansprisen i 2019

Tidligere har Musikaljentene alltid vært fire, men i år er det bare Cecilia Strønen Damm og Selma Indine Strønen Damm som har jobbet med forestillingen. De kan fortelle at det har vært tyngre i år enn tidligere. Tiden før premieren har vært svært intensiv. I år er det hele 36 barn med i stykket, og de kan bekrefte at de får masse god energi av alle de små.

Anerkjennelse

Musikaljentene fikk sin første pris i 2016, som var Rampeløkten. Etterfulgt av dette fikk de Vel fortjent, et reisestipend på 40 000kr av Fana Sparebank. De fikk også Cornerbolten 2018 og i 2019 Bergen kommunes talentpris. Tidligere i år fikk de også en plass på Bergen Walk of Fame. De kan fortelle at det er deilig å få anerkjennelse ettersom dette er noe de jobber hardt for.

Det er ingen tvil om at jentene vet hva de skal holde på med i fremtiden.

– Vi skal drive med musikaler. Vi har flere musikaler på lur som vi vil sette opp. Helst vil vi drive et eget teater og kunne sette opp forestillingene der, forteller Cecilia Strønen Damm.

Powered by Labrador CMS