HAUS SCHWARZENBERG: Allerede ved inngangen til det populæret strøket kan du skimte den urbane gatekunsten.
Foto: Alexandra Mieszkowska
HAUS SCHWARZENBERG: Allerede ved inngangen til det populæret strøket kan du skimte den urbane gatekunsten. Foto: Alexandra Mieszkowska

Gatekunst-strøket i Berlin du ikke kan gå glipp av

Planlegger du tur til Berlin? Da kan du ikke unngå å besøke denne plassen!

På nord siden av Berlin finner vi den populære bydelen Mitte. En bydel der kunstneriske sjeler kan finne sin plass blant den inspirerende kulturen og gatekunsten. I Mitte finnes det flere kjente steder som for eksempel Hackescher Markt.

Hackescher Markt er et høydepunkt i bylivet i sentrum av Berlin. Bydelen er full av intime, autentiske og kule kubber og barer som er essensen for det endeløse utelivet i Berlin. Bydelen består av flere små butikker, så shopoholikere også blir meget tilfredsstilt ved å ta turen til det populære strøket. Men ikke la deg lure, området rundt Hackescher Markt er ikke stedet for å finne store kjeder eller varehus. Isteden kan området beskrives som et stort utendørskjøpesenter. Kjente designerbutikker samt nyere og yngre Berlin-designere tilbyr sine produkter her. Uvanlige klær og sko eller enestående tilbehør finnes i de små og mellomstore butikkene. Som vil si at prisene ofte er høyere enn gjennomsnittet, men man kan finne autentiske produkter man ellers ikke ville ha funnet.

Fra gårdsplass til gårdsplass

Hackeschen Höfe (Hof på tysk betyr gårdsplass) ligger i hjertet av Mitte og er et kompleks av åtte sammenhengende bakgårder som er inspirert av den verdenskjente «Art Nouveau» kunsten, som betyr «ny kunst» på fransk. På tysk er denne kunsten kjent som «Jugendstil» som betyr «ungdommelig». Motivene i kunsten er inspirert av naturen, og karakteristisk for denne stilen er abstrakt biologisk og botanisk dekor, og elegante buede former.

Den populære gårdsplassen ble bygget av Kurt Berndt og August Endell rundt 1907. Denne konstruksjonen var ment som en fasade som forbinder alle elementer av det daglige livet. Man kan si at Hacheschen Höfe fungerer på akkurat samme måte i dag- det er et sted for møter, handel og nytelser, og alt dette under samme tak.

På innsiden av gårdsplassene kan man spasere rundt og finne flere spennende ting å se på. Alt fra gatekunsten, arkitekturen, malerier, dekoren og det årstiden byr på. De små kafeene, barene og restaurantene kan være en perfekt plass for avslappende pauser mellom vandringene i området eller shoppingen.

Haus Schwarzenberg

KINO: Slik ser inngangen til Haus Schwarzenberg ut tidlig mars 2019. Foto: Alexandra Mieszkowska
KINO: Slik ser inngangen til Haus Schwarzenberg ut tidlig mars 2019.
Foto: Alexandra Mieszkowska

Blant de åtte bakgårdene finner vi Haus Schwarzenberg. Haus Schwarzenberg har vært navnet på huset i over 15 år. «Namensgeber» er en selvstendig drivende organisasjon som opprettholder huset, og jobber for å fremme ung selvstendig kunst. For å finansiere husets drift, leier organisasjonen ut kontorer i huset for kreative mennesker, byråer og små bedrifter. I tillegg har de en egen donasjons postkasse ved huet der turister og besøkende kan hjelpe med å opprettholde den kulturelle plassen.

Gårdsplassen til Haus Schwarzenberg ligger litt gjemt og er derfor lett å overse. Om man likevel skulle vært så heldig å komme over denne kulturelle gårdsplassen bør man absolutt ta turen. Gjennom den beskjedne inngangen kan man allerede skimte Berlins gatekunst. Siden gatekunst kan være ganske så kaotisk av sin natur, endres kunsten ganske jevnlig. Nye kunststykker blir malt på, lagt over og ombygget i den stadig utviklende kollasjen som fyller opp den urbane oasen.

Gårdsplassen til Haus Schwarzenberg var et kunstsenter før 1990-tallet. Gjennom graffitien prøvde man verne språket av friheten under DDR årene. Etter murens fall har gårdsplassen utviklet seg til det den er i dag, et rom for gallerier, kontorer, bokhandlere og indie barer. En plass der mennesker fra hele verden fortsatt kommer til for å vise frem sin kreative kritikk mot sosiale, politiske og moralske tendenser gjennom kunst.

Museer og Kino

En annen stor turistattraksjon man finner i de urbane bygårdene er Anne Frank museet og Kino Central. Kino Central er en liten kino litt gjemt bak Haus Schwarzenberg, og består av en liten intim kinosal. Her kan du få med deg nykommere, tyske filmer, gamle klassikere og noen ganger også filmer som du vanligvis ikke får på de store multiplexkinoene. For den fulle kinoopplevelsen kan du kjøpe med deg popcorn, brus eller øl, alt etter hva du føler for den dagen.

«Anne Frank Zentrum» er den tyske partnerorganisasjonen for Anne Frank-huset i Amsterdam. Senteret minner besøkende om Anne Frank og hennes dagbok, med utstillinger og lærerike programmer. Barn og unge kan lære mer om historien fra andre verdenskrig og hvordan den er koblet til den verden vi lever i i dag.

ANNE FRANK MUSEUM: Ved inngangen til museumet ved Haus Schwarzenberg finner vi dette ma- leriet av Anne Fransk malt på veggen av gatekunstneren Jimmy C. aka. James Cochran. Foto: Alexandra Mieszkowska
ANNE FRANK MUSEUM: Ved inngangen til museumet ved Haus Schwarzenberg finner vi dette ma- leriet av Anne Fransk malt på veggen av gatekunstneren Jimmy C. aka. James Cochran.
Foto: Alexandra Mieszkowska

I museet finner man store kollasjer av bilder og spesielle gjenstander som beskriver Anne Frank sin verden, familie og venner i sammenheng med nasjonal sosialisme, jøde forfølgelsen og andre verdenskrig. Flere av utsilingene er inspirert av Annes dagbok og er preget av spørsmålene hun hadde om identitet, verdier og fremtiden. Men også generelle spørsmål om krig, diskriminering og motbevegelser. Utstillingen tilbyr mange bilder, dokumenter, objekter og filmer. Her kan man få guidet turer med skoleklasser, eller gå rundt alene for å lære mer om historien.

Otto Weidt var eier av et verksted i Berlin for blinde og døve. Under Holocaust kjempet han for å beskytte sine jødiske arbeidere mot utvisning, og han har blitt anerkjent for sitt arbeid som en av de «Rettferdige Mennene» i «Righteous Among the Nations», som er en ærefølge som brukes av staten Israel til å beskrive ikke-jøder som risikerte livet under Holocaust for å redde jøder fra utryddelse av nazistene. Museet for Otto Weidts verksted for blinde og døve forblir på fabrikkens opprinnelige plass og er dedikert til hans liv og arbeid.

OTTO WEIDT: Gatenkunst- neren Lake Oner dedikert et por- trett til Otto Weidt på utsiden av det nåværende museumet.
Foto: Alexandra Mieszkowska
OTTO WEIDT: Gatenkunst- neren Lake Oner dedikert et por- trett til Otto Weidt på utsiden av det nåværende museumet. Foto: Alexandra Mieszkowska
Powered by Labrador CMS