Rasheed Dodakh gleder seg til å få treffe alle kundene.

Åpner kafé på Glasmagasinet - et helt spesielt konsept

Cousins er et helt nytt kafèkonsept som nå skal flytte inn i tredje etasje på Glasmagasinet. På deres egen nettside omtaler de seg som en sosial entreprenør som er med på å “sandwiche” unge nordmenn inn i arbeidslivet.

Publisert

Rasheed Dodakh startet å jobbe i Cousins i 2017. På den tiden var ideen helt fersk, og de var helt i startfasen av konseptet. I dag jobber Rasheed som HR assistent, og han trives godt i jobben. Rasheed begynner å fortelle hvordan hele ideen startet.

–Ideen til dette konseptet startet i 2016, og det var Christoffer Naustad Hjelm som kom med ideen. Det hele startet med at han møtte noen ungdommer med flyktningbakgrunn, som ønsket seg en sommerjobb, ved siden av det å ta norskkurs. Men det var bare nei å få, da jobbene krevde gode norskferdigheter og gjerne erfaring innen salg og service, forteller Dodakh.

Dodakh forteller at Christoffer straks startet med å søke på nett, ringe bekjente og bedrifter for å prøve å hjelpe ungdommene. Men etter mye leting og samtlige nei bestemte Hjelm seg for å ta saken i egne hender.

Dodakh forteller at arbeidsmiljøet er svært godt, og at de ansatte koser seg når de er på jobb.

Ideen om iskrem dukket snart opp i hodet hans. Han begynte å søke rundt på nettet, og etter et par klikk hadde han funnet en enkel oppskrift på hvordan man kunne lage sin egen iskrem. Han tenkte at dette kunne være en god sommerjobb for ungdommene. Han satt dermed i gang planen, og de fikk lånt et kjøkken hvor de straks gikk i gang med å lage sandwich iskrem.

–Han tenkte ut mange forskjellige ideer, og kom til å tenke på at Oslo kanskje mangler en ordentlig god sandwich iskrem, forteller Rasheed.

–Vi testet ut ulike oppskrifter på dette kjøkkenet, også fikk vi bestilt to sykler med frysere på, fra England.

Deretter begynte de å selge på Grünerløkka, i parkene. Salget gikk kjempebra, og de klarte å selge et par tusen is den sommeren. Og de fikk mange gode tilbakemeldinger fra folk som likte isen og konseptet utrolig godt, forteller han.

–Plutselig tok Oslo kommune kontakt. De sa at de likte ideen vår veldig godt, og at de ser at den fungerer bra. “Kunne dere tenkt dere å gjøre det igjen?” Spurte de.

Cousins har valgt stilig interiør i freshe farger.

Første jobb i Norge

Rasheed forteller at dette var hans første jobb her i Norge. Han var helt ny i Norge og var ute etter en jobb, og fikk raskt dette tilbudet fra Oslo kommune. Han fikk høre om at det var et nytt konsept som skulle starte og de spurte han om han ville være med.

–Ja hvorfor ikke tenkte jeg. Jeg var utrolig motivert til å få kommet meg inn i arbeidslivet og dette så jeg som en gyllen mulighet. Bli kjent med nye folk, få nettverk, få erfaring og slike ting. Få god erfaring i hvordan det er å jobbe på et norsk arbeidssted.

–Både det å få jobbe med is og jobb samtidig var jo helt luksus, sier Rasheed lattermildt.

Rasheed forteller at han var helt fersk i språket, da han startet, men han merket raskt at han fikk bruke de ordene han lærte på norskskolen ute i jobben også, så det å få kombinert disse to fungerte veldig godt.

God oppfølging

–Det som er unikt med vårt konsept er at vi integrerer norske ungdommer med flyktningbakgrunn inn i arbeidslivet. Vi får tildelt ansatte fra de forskjellige bydelene i Oslo, arrangert av Oslo kommune. De som blir ansatt hos oss er helt nye i Norge, og er ungdommer mellom 18-25 år. Rett og slett de som trenger jobbene mest, forteller han.

Ungdommene vil ta del i et 12 måneders modulbasert opplæringsprogram, hvor de vil lære ting som forbereder de på å komme seg ut i arbeidslivet.

Dodakh håper kafeen kan bli et fint møtepunkt for kundene deres.

–Våre ansatte får god opplæring på mange forskjellige arenaer. De får opplæring i salg og service fra høyskolen Kristiania, servitør-kurs fra den norske restaurantskolen, og ting som HMS kurs og kjøkkenkurs fra vår egen kjøkkensjef her. De får erfaring med produksjon av mat, og erfaring med gatesalg. Så det som skiller oss fra andre slike bedrifter er oppfølgingen vi gir til våre ansatte, og måten vi hjelper dem ut i arbeidslivet på. Etter de har hatt kontrakt hos oss i et år så får de kompetanse innen alle disse modulene jeg har nevnt.

Cousins har mange forskjellige samarbeidspartnere. Blant disse, Nordic choice hotels, kiwi, meny og jernia.

–Etter et års jobbing hos oss vil vi kunne sende våre ansatte til jobbintervju hos de av samarbeidspartnerene våre de tenker at de kan ønske å jobbe videre, forteller Dodakh.

Rasheed forteller at det er viktig for dem at selv om kontrakten til de ansatte går ut, så skal de ikke føle at de blir kastet på gata.

–Derfor er det viktig for oss å støtte de videre ut i arbeidslivet, og følge de opp.

Staselig besøk på åpningsfest

På åpningsfesten til Cousins var det to vel kjente personer som dukket opp. Nemlig kronprins Haakon og ordfører Marianne Borgen.

Dodakh forteller det var utrolig stas med besøk av kronprinsen og ordføreren.

–Det var kjempespennende. Vi inviterte kronprinsen og ordføreren på åpningsfesten da vi tenkte det ville bli veldig hyggelig, og ikke minst stas for alle sammen. Det var også veldig stas at det var kronprinsen som slo inn første salget i kassa, forteller Rasheed.

Cousins har hatt samarbeid med kronprinsparfondet siden 2018. De likte veldig godt ideen deres da de startet opp, og ønsket å være med på å støtte dem og deres bedrift.

-Det var veldig stas for alle våre ansatte at de ville komme på åpningsfesten. Det er jo ikke hver dag man får hilse på kronprinsen!

Gode tilbakemeldinger

Da Cousins delte i sine sosiale medier at de skulle starte egen cafe på glasmagasinet var det mange som var svært positive til dette.

–Responsen om at vi åpner på Glasmagasinet har vært veldig god. Mange kunder har gledet seg lenge til at vi åpner vårt eget sted. Det norske været er jo litt ustabilt, så er fint å ha en plass hvor vi kan servere og være uansett vær, sier Rasheed lattermildt.

Rasheed legger til at de fortsatt kommer til å være ute og selge på gaten på sommeren, på steder som festivaler og ute på forskjellige steder i Oslo, men han legger igjen til at det er fint å ha et hovedsted der man ikke trenger å ta hensyn til været.

–Våre kunder har også gitt tilbakemeldinger på at de ønsker å møte oss på et fast sted, og et sted som er vårt eget. Vi har også lenge ønsket oss et fast sted der vi kan få leke oss litt med ulike produkter og være kreative.

Opplæring i forskjellige typer kaffe.

Cousins lokalet er langt i fra kjedelig. Det har fargerike fliser, stoler og pynt.

–Vi har pusset opp hele lokalet, og gjort mye av dette selv. Så vi har stått på både dag og natt. Så alt er helt nytt, og vi har valgt veldig freshe farger som bidrar til en fin atmosfære i cafeen, forteller han.

Rasheed og gjengen gleder seg veldig til åpning og ser frem til å møte kundene og kunne servere de god mat, iskrem, kaffe, og ulike bakverk.

Powered by Labrador CMS