Foto: Dag Sandven/cafeen

Arkitektonisk klubbopplevelse

Det modernistiske naturbetongbygget på St. Olavs Plass tar deg gjennom en transformasjon fra kaffe og morgenmøter, til bar og kulturinnhold.

Publisert Sist oppdatert

Den 9. september 2022 åpnet Trekanten cafebar, i det kritikerroste bygget Erling Viksjø tegnet på St. Olavs Plass. Visjonen bak cafebaren var å skape en kulturscene for unge musikere, samt bevare navnet og det monumentale bygget Erling Viksjø skapte.

Kunst med karakter

Arkitekt Viksjø mente at kunst ikke nødvendigvis trengte å være fint eller vakkert, men det må ha karakter. Noe cafebaren har tatt med i sitt arbeid.

- Vi skal tørre å ikke bare gå for noe som er harmonisk og trygt, men være uredd. Både i det å gi uetablerte folk mulighet, og booke noe som nødvendigvis ikke er det mest tilgjengelige, sier bookingansvarlig Trym Grydeland.

Trekanten huser flere faste musikere, men de lar også nye få prøve seg. Sjangerne varierer fra utforskende techno, til jazz. De ønsker kromatisk musikk, samt dj-er og artister med en form for egenart. I de faste arrangementene er det blant annet bandet «Knytting -fangst» annenhver tirsdag i måneden, samt det nyoppstartede konseptet «Bossa på trekanten» hvor jazzmusikere spiller i baren.

Trekanten fyller et tomrom i norsk musikkultur, ved å la unge musikere få prøve seg.

– Klubbkultur er ungdomskultur, derfor har det vært naturlig å inkludere de unge artistene som baner vei, sier Grydeland.

Frir til klubbkultur

Visjonen til Trekanten er å ha et kvalitativt innhold fra bar og matmeny, til kulturinnhold på scenen. De ønsket å gå kompromissløst ut i starten for å fri til de som er glad i undergrunn klubbkultur, med sin faste elektroniske musikk i klubbprogrammet.

- Vi tenker langsiktig og ønsker ikke kommersielle artister. Da blir stedet uinteressant, sier Grydeland.

Foto: Trekanten/baren

Hver onsdag avholder trekanten et fast arrangement hvor dj-er spiller i hallen med prioritet på det visuelle. Da legges det ut gulvtepper, puter, og veggtepper henges opp. Samtidig dempes belysningen i et forsøk på å forsterke inntrykket fra tonene og skape en altoppslukende opplevelse.


- Det skal være en fin kontrast fra den litt hissige klubbopplevelsen, som ofte er i beruset tilstand, sier Grydeland.

Trekanten er med på å fornye klubbkulturen ved å ta inn, og bruke de arkitektoniske elementene i bygget aktivt. Unge lovende musikere, og et sted som tørr å gå i andre retninger, er trolig grunnen til cafebarens vekst.


Powered by Labrador CMS