Arrangørene håpet på en kveld som bilde til venstre. Resultatet ble dessverre slik som bilde til høyre.
Arrangørene håpet på en kveld som bilde til venstre. Resultatet ble dessverre slik som bilde til høyre.

Koronaregler satte stopper for gratis-arrangement

Åpningen av Oslo har vært til både glede og begeistring for mange. Reglementet utesteder må følge kommer dog ikke uten forvirring.

Publisert

Torsdag 3. juni var det duket for første stand up-kveld på Lincoln Sportsbar på Torshov siden november. Slik ble det dessverre ikke. Etter en nærmere kikk på reglene viste det seg at de ikke kunne gjennomføre arrangementet, fordi de ikke solgte billetter, da dette faller utenfor forskriften om at det må være faste plasser.

Riaz Bhatti (54) er daglig leder av Lincoln Sportsbar. Han undres over hva som ligger til grunn for reglene.

I Vogts gate på Torshov finner man Lincoln Sportsbar.
I Vogts gate på Torshov finner man Lincoln Sportsbar.

– Jeg syns det er merkelig. Vi får lov til å ha folk her, men ikke arrangementer. Til vanlig kan vi ha 50 stykker i lokalet med 1 meters avstand. Om det er arrangement reduseres det til 20, og det får vi bare lov til dersom vi selger billetter. Jeg ser ikke noe logikk i det, forklarer Bhatti.

På Oslo kommune sine nettsider står det:

«Det er tillatt å gjennomføre innendørs arrangementer med inntil 20 deltakere til stede samtidig dersom det benyttes faste, anviste plasser. Dette inkluderer gudstjenester, bønnesamlinger, vielser, dåp og lignende ritualer.

Dersom det ikke benyttes faste plasser, er det ikke tillatt med innendørs arrangementer

Fremdeles tøffe tider

Pandemien har vært spesielt utfordrende for utelivsbransjen. Lincoln Sportsbar er intet unntak. Bhatti håper likevel på at bransjen skal få et oppsving nå når samfunnet begynner å åpne opp igjen.

– Det har vært, og er fortsatt en veldig tøff periode. Resten av året kommer også til å være tøft. Vi har måttet holde stengt i 7 måneder, og dermed opparbeidet oss mye gjeld, forteller Bhatti.

Selv om skjenkingen har åpnet igjen betyr ikke det at problemene er over for barene. Restriksjonene gjør at ellers levedyktige steder sliter med å holde hodet over vannet. Problemet forsterkes for de som er avhengige av arrangement for å tiltrekke kunder. Åpningen har dermed ikke vært uten utfordringer.

– ­­Det har vært mye opp og ned etter åpningen. Dette er en sportsbar, så folk kommer jo når det er fotballkamp. Ellers er det lite kunder her. Jeg håper virkelig vi kan få ha arrangementer igjen snart så vi får litt fart på ting. Bare det å ha åpent til midnatt ville hjulpet enormt, sier Bhatti.

Skuffelse for flere

Det er flere enn Bhatti som skulle ønske at kvelden kunne gått som planlagt. Søstrene Oda Berg (25) og Selma Berg (19) hadde tatt turen til Lincoln for å se en venn opptre.

F.V: Søstrene Oda og Selma fikk ikke se stand up, men fikk seg likevel en etterlengtet utepils.
F.V: Søstrene Oda og Selma fikk ikke se stand up, men fikk seg likevel en etterlengtet utepils.

– Vi kom hit for å se naboen vår, Inia James. Vi har sagt lenge at vi skal komme og se han gjøre stand up, men det har jo vært korona, ikke sant, så det var skikkelig kjipt at det ble avlyst, forteller Oda.

Oda Berg deler Bhattis forundring over reglementet.

– Reglene gir ikke helt mening syns jeg. Om de bare ikke hadde annonsert det som et arrangement kunne de opptrådd her, og komt seg rundt reglene på den måten. Da kunne det jo også vært flere her enn om det var annonsert som et arrangement. Nei, det gir ikke helt mening, sier Oda.

Lys i enden av tunellen

Beate Svenningsen, kommunikasjonsrådgiver i byrådet i Oslo, forklarer tanken bak reglene.

– Det er kommunen som har ansvar for smittevern. Her har kommunen valgt at det skal være et skille mellom servering og arrangement, hvor det gjelder egne regler for hver av dem. Jeg antar at dette er fordi om man samler flere mennesker på et sted over lengre tid, ses dette på som mer risikabelt enn en serveringssituasjon, der folk gjerne kommer og går litt mer tilfeldig.

– Syns du ikke det er litt rart?

– Jo det er noen paradokser i reglene. Man kan også bare være 50 stykker på Intility Arena, men man kan også være 50 stykker på en sportsbar med god plass. Vi går over reglene hele tiden. Når vi ser det går bra med 20 stykker kommer vi til å øke.

Til tross for den utfordrende situasjonen holder Bhatti motet oppe. I mellomtiden krysser han fingrene for at flere lettelser ikke er så langt unna.

– Vi bare åpner sjappa og ser hva som skjer. Jeg skjønner at det er en ømfintlig situasjon, så vi gjør som Oslo kommune ber oss om frem til situasjonen bedrer seg. Jeg håper det kommer gode nyheter på neste pressekonferanse.

Powered by Labrador CMS