MUSIKKINNSLAG: Vokalist og arrangør Jakob Berg sammen med Sørum storband utenfor Bruket bar. FOTO: 300091

Barhopping gjør godt

Nærmere to tusen samlet seg på Grønland for å delta i det som har blitt Norges største barhoppingsarrangement.

Publisert

— ­Folk i ulike aldre og steder i byen samles og har en morsom dag. Dersom man kan bygge broer med øl og god stemning, så er jo det vår visjon, forklarer arrangør Jakob Berg (42).

Tom Waits-løpet er et etappeløp mellom konserter og øldrikking på brune puber i Gamle Oslo. Det er oppkalt etter den amerikanske blues-artisten Tom Waits, og ble opprettet som et uformelt tilsvar til kvinne-løpet Grete Waits, nå kjent som «Vårspranget». Det er først og fremst et sosialt arrangement med fokus på å ha det gøy. Etter 20 år er arrangementet fortsatt populært.

Fra ruin til fiasco

De festglade deltakerne begynner løpet klokken 13 på Ruinen bar i Middelalderparken og ender til slutt opp på Fiasco, derav slagordet «fra ruin til fiasco». Med et par tusen berusede mennesker samlet, har arrangørene oppfordret deltakerne til å kun drikke øl og passe på å få nok søvn, mat og vann.

— Det er god stemning, vi koser oss masse. Men jeg er usikker på om vi holder ut helt til kvelden, sier Thorbjørn Heggeland Halvorsen (29) og ler. Han deltar i løpet for femte året på rad sammen med tre kompiser.

Kompisgjengen følger ikke rekkefølgen på ruten, og er mest opptatt av å ha det gøy enn å skynde seg videre. Deltakerne blir forklart i forkant av løpet at sosialt samvær er hovedpoenget. Dersom noen velger å bli sittende på en av pubene og ikke fullføre løpet, skal ingen bli uglesett for det.

Ufarliggjøre bydelen

På Bruket, som er det tredje av 22 stopp i ruta, står en folkemengde samlet ute i vårsolen. Latteren sitter løst og køen til baren er lang. Her er det mulig å få tak i øl spesialbrygget for anledningen. Alle har et beger i hånda, nikker med hodet og tramper lett med foten i takt med live-musikken. Musiker og hovedarrangør for løpet, Jakob Berg, har tatt med seg Sørum Storband, som byr på jazz, blues og rock av Tom Waits. Berg mener løpet er et løft for Gamle Oslo. Som vokalist skal han senere spille med bandet sitt Blow på Rock Inn.

— Det kommer mange fra andre steder i byen, som kan få se nye steder og få en kul opplevelse. Det bidrar nok til å ufarliggjøre bydelen, sier han.

ØLSALG: På Bruket ble det spesialbryggede Tom Waits-ølet solgt. Det ble fort utsolgt. FOTO: 300091

Berg mener det vanskeligste med planleggingen er å velge hvilke puber som får være med. Fler av bedriftene har meldt om omsetningsrekorder etter løpet og ønsker å holde dørene åpne for deltakere.

— Vi må holde antall barer nede, men vi vil jo inkludere. Å hjelpe nærmiljøet og bedriftene er viktig, sier han.

Bydelsordfører Line Oma (31) er overbevist om at slike arrangement kan styrke nærmiljøet. Bydelsutvalget vil ha folk i gatene. For der det er folk, er det trygt og fint å være.

— Mediebildet er preget av de negative sidene med dette området, så det er fint med et arrangement som kan nyansere folks oppfatning av Grønland, forklarer hun.

Ung pub

Bartender på Bruket, Aleks Weiss (29), synes Tom Waits-løpet er gøy. Til tross for at deres bar er tidlig i løypa, passer de likevel på at ting ikke går over styr. Nok ansatte på jobb, en vakt og et ekstra skjerpet blikk må til for at ting skal gå bra.

— Det var ingen særlige problemer eller sure miner, verken fra oss eller kundene. Det er ikke verre enn å klistre på et smil. Det er jo en feiring, sier Weiss.

Bruket hadde ett-års jubileum i april. Som ny pub, er dette første gang de deltar.

— Dette er bare bra for oss. Og det er bra for hele nærmiljøet. Vi prøver å rette opp gamle holdninger rundt Grønland, og dette arrangementet bidrar til å åpne opp bydelen, forklarer Weiss.

Powered by Labrador CMS