ARRESTERT: Kamprop som ČSV og baajh vaeride årrodh kunne høres da aksjonistene ble arrestert.

Avslutter aksjon med støttemarkering

Fredag inviterer en rekke samiske kulturarrangører til støttemarkering for Fosen-aksjonistene.

Publisert Sist oppdatert

Siden torsdag 23. februar har en rekke aksjonister mobilisert seg for å vise motstand mot vindturbiner satt opp på Roan og Storheia på Fosen i Nord-Trøndelag.

Bakgrunnen for saken er at reindriften i området mener at de ikke ble riktig konsultert i forbindelse med utbyggingen, og saksøkte derfor utbyggerne og staten. I 2021 konkluderte høyesterett med at staten brøt loven da de ga tillatelse til utbyggingen.

Aksjonistene demonstrerer fordi det er gått over 500 dager siden dommen falt, og at det fortsatt ikke er gjort noe med det. De mener at dette er et pågående menneskerettighetsbrudd, og krevet at vindturbinene skal rives ned.

Nå samles også samiske organisasjoner for å arrangere en støttemarkering for Fosen på Riksscenen. Det er også her aksjonen blir offisielt avsluttet.

Burde være unødvendig

Samisk hus i Oslo er en del av den brede gruppe av samiske kulturarrangører som står sammen om markeringen.

Daglig leder Aili Guttorm mener at det burde være høyst unødvendig at unge samer må aksjonere mot regjeringen for å få de til å rette seg etter en dom fra høyesterett.

– Aksjonistene som i den siste uken har holdt på ved departementene fortjener all støtte de kan få i sin kamp for menneskerettighetene, sier Guttorm.

ARRANGØR: Samisk hus Oslo er en av arrangørene for støttemarkeringen.

Guttorm forteller at det vil bli konserter med blant annet Mari Boine og Marja Mortensson, appeller og sosialt samvær.

– Også håper vi at mange vil komme for å gi deres støtte, sier Guttorm.

Reiste til Oslo

Sárá Gáren Ánne Nilut har reist fra Bodø ens ærend for å aksjonere.

– Jeg syns dette er en viktig sak som det også er viktig å støtte fordi dette handler om menneskerettigheter som er brutt av staten. Hvordan kan vi kunne stole på vår egen stat når de ikke gjør noe med høyesteretts dom? spør Nilut.

Nilut forteller at hun gleder seg veldig til konserten.

REISTE: Sárá Gáren Ánne Nilut reiste fra Bodø på tirsdag og planlegger å være i Oslo så lenge som det trengs.

– Jeg tror det blir veldig bra energi der, og jeg tror også at det er noe folk trenger etter dagevis med tunge appeller, sier Nilut.

Nilut forteller at det er mye følelser blant aksjonistene nå, og at det derfor vil bli bra å også kunne feire at de er her sammen og har et felles mål.

– Hver gang man treffer på kjentfolk her så sier de jo at vi alltid treffes i sånne tunge situasjoner som denne, så jeg ser fram til litt lettere stemning på konserten, sier Nilut.

Aksjonerer på femte døgnet

En annen aksjonist som gleder seg til konserten er Anja Lona Skogerbø. Hun har aksjonert hver dag siden mandag, og sier det blir bra å kunne kjenne på støtten.

– Det er veldig sterke samiske artister som kommer, og en viktig konsert å ha. Det betyr mye at samiske artister stiller opp for å støtte oss, sier Lona Skogerbø.

Lona Skogerbø forteller at selv om motivasjonen for å aksjonere fortsatt er der, så er hun likevel sliten.

DEMONSTRERER: Anja Lona Skogerbø på vakt utenfor klima- og miljødepartementet.

– Det er veldig slitsomt følelsesmessig for man orker ikke helt å kjenne på følelser. I tillegg til det sover man også lite og er kanskje ikke så flink å ta vare på seg selv heller, sier Lona Skogerbø.

Likevel syns hun at dette er en viktig kamp, selv om det ikke har noe spesifikt med hennes slekt og familie å gjøre.

– Dette er en viktig kamp for hele folket. Bare det å vise at vi er her og skal ha de rettighetene vi krever, sier Lona Skogerbø.

Powered by Labrador CMS