Presidenten: Marie ønsker en inkluderende russetid.
Presidenten: Marie ønsker en inkluderende russetid.

Forbedrer russens rykte; - Vi ser ikke noe grunn til å ekskludere noen

Status, pengefokus og popularitet er ikke hva som står i fokus hos Grünerløkka-russen. Nå har russen satt seg mål om å inkludere alle.

Publisert Sist oppdatert

Marie Glimstad hadde ikke peiling på hva russetiden gikk ut på, men nå står hun i front som russepresident for Elvebakken Videregående skole. Russepresidentvalget vant hun på grunn av hennes hjertesaker.

– Jeg ønsket at alle skulle trives og føle seg inkludert. Alle skal føle seg velkommen her, forteller Glimstad.

Elvebakken: Utenfor skolen.
Elvebakken: Utenfor skolen.

Russepresidenten har et humoristisk syn på russetiden, og trodde aldri at hun kom til å bli valgt. Nå som rollen er hennes, tar hun jobben seriøst for å skape en trygg russetid for alle sine medstudenter.

Inkludering

Veien mot en inkluderende russefeiring består av en rekke felles arrangementer, hvor alle er hjertelig velkomne. Russen samles i bla. Cubaparken på Grünerløkka, som er åpent for alle som ønsker å ferie. Glimstad sitt russekonsept, Bacchanalia 2022, består av totalt 27 medruss.

– Vi ser ikke noe grunn til å ekskludere noen. Det er mye hyggeligere å være en stor gjeng selv om ikke alle kjenner alle, sier Glimstad.

Hos sentrumskolerussen er ikke buss et tema. Bacchanalia 2022 har totalt brukt 2000 kroner til nå. Flertallet av russens dresser er kjøpt igjennom et sveiser-firma. Både fordi det er billigere og mer bærekraftig. Med disse verdiene i bakhodet er det flere tiltak Løkkarussen følger.

– Vi tar kollektivt eller vandrer. Jeg har faktisk gått hele 32 000 skritt i løpet av et døgn. I tillegg har vi alltid med plastposer til parkene, og rydder opp etter oss. Slik at andre kan nyte parken i etterkant, forteller Elvebakkens russepresident.

Marie viser gullkortet: Bare de i russestyret får gullkort
Marie viser gullkortet: Bare de i russestyret får gullkort

Mildere knuter

Russeknuter har lenge vært kjent for å være drøye og brutale. Hos Elvebakken har de snillere knutene stått i fokus. Gøye og halv-gale utfordringer er hva russen skal igjennom i år. Dette er noen av Elvebakkens selvbestemte russeknuter.

Knuter

§5 Løp inn i en time til en VG1 klasse, leke Mission Impossible mens du synger HØYT på sangen. Kidnapp så en av elevene, før du forsvinner ut av rommet

§65 Gi en kjærlighetserklæring til en av de ansatte i kantinen.

§93 Lat som du er ett dyr en hel skoledag, med en medruss som har deg i bånd

Frie tøyler

Mathilde Camilla Jonassen, russepresident på Foss videregående ser på rollen hennes som en fin mulighet til å være med å påvirke russefeiringen mot noe bedre. Etter to år med begrenset russefeiring, hvor pandemien har kontrollert- kan endelig feiringen ligge i russens hender.

– Når jeg snakket med de tidligere kullene, hadde de et helt annet opplegg. Så vi har mye større mulighet til å gjøre det vi vil, sier russepresidenten på Foss.

Presidenten: Mathilde ble stemt frem av elevene på Foss Videregående.
Presidenten: Mathilde ble stemt frem av elevene på Foss Videregående.

Fellesskap

I likhet med Elvebakkens russepresident, setter Jonassen inkludering høyt. Felles arrangementer som er åpne for alle, er noe begge russepresidentene setter høyt. Foss videregående planlegger russens versjon av Roskilde, nemlig «russkilde». Her vil musikkelevene på skolen fremføre live musikk, mens medrussen kan ta med mat og valgfri drikke for en felles samling.

– Vi har prøvd å gjøre det åpent, og ha aktiviteter som alle kan være med på, forteller Jonassen, Foss sin russepresident.

Sløyfer: Mathilde sydde sløyfer på ryggen, for et unikt uttrykk.
Sløyfer: Mathilde sydde sløyfer på ryggen, for et unikt uttrykk.

Konsept

I Jonassen sitt konsept, Full Fyr 2022, er målet å ha minst mulig fellesutgifter, slik at alle har mulighet til å være med. Konseptet består av 20 russ, hvor noen vil bruke mer penger og andre vil bruke nærmest null. Så valget om å bli med på innbetalingene bestemmer man helt selv.

– Noen ganger funker det, noen ganger fungerer det ikke, men vi opplever totalt sett at man kommer til en felles enighet om utgiftene, sier Jonassen

Der mange forbinder russetid med store bussutgifter, rulling og landstreff, viser Grünerløkka-russen at det finnes andre måter å feire en fullført 13-års skolegang på.

Løkkaskriften

Denne saken finner du og i lokalavisen Løkkaskriften her: https://issuu.com/bydel-gl/docs/l_kkaskriften._og

Powered by Labrador CMS