KINOSJEFEN: Tove Kampestuen forteller at det har vært et tungt år for Frogner Kino.

Frogner Kino vil satse på nytt konsept: – Det kommer gode ting ut av korona også

Koronapandemien har satt kulturbransjen på prøve. Frogner Kino håper et nytt kino-konsept kan være en sikker løsning.

Publisert Sist oppdatert

Det skapte stor glede for innbyggerne i Oslo da byrådet gikk videre fra trinn 1 til trinn 2 i gjenåpningsplanen, under pressekonferansen onsdag 5. mai.

Trinn 2 inneholder mange lettelser, men ikke alle ble innført nå.

Kultur ble flyttet fra trinn 3 til trinn 2 i gjenåpningsplanen. Det vil si åpning av museer, kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder, og gallerier og annen utsalg av kunst – og åpning for arrangementer innendørs for inntil 20 personer når det er faste, tilviste plasser. Disse tiltakene i trinn 2 skal vurderes på nytt rundt 20. mai.

STENGTE DØRER: På grunn av koronapandemien har Frogner Kino måttet holde stengt siden november

Tøff start

Frogner Kino, som for første gang åpnet dørene oktober 2019, fikk bare fire måneder med normal drift før korona-pandemien tok overhånd. Kinosjef, Tove Kampestuen, forteller at det har vært et tungt år som nyetablert institusjon.

– Det har vært vanskelig å få kommunen til å forstå alvoret. Vi er privat, og ikke en stor kjede, så det å ha ressurser til alt sammen har vært vanskelig, forteller Kampestuen.

Frogner Kino er en kino litt utenom det vanlige. Med gammeldagse trestoler som kinoseter, veggmalt kinolerret, en pianist som spiller for publikum før filmen istedenfor for reklame, og en bar med et eksklusivt utvalg av kino-snacks, er det som en reise tilbake i tid når du setter foten inn i lokalet.

– Stikkordet for Frogner Kino er «opplevelse». Det skal være sånn at når du går inn døra her, skal du kjenne på at det er en ny opplevelse, forteller kinosjefen.

– Det er viktig for oss å kapre folk når de er her. Det har vært vanskelig for oss å annonsere det nå i korona, så vi må bare stole på at folk kommer igjen og at de lærer av å være her.

EN NY OPPLEVELSE: Frogner Kino har gått for et mer gammeldags utrykk enn andre kinoer.

Bekymret for de sosiale vanene

Kampestuen forteller at den andre nedstengningen 8. november i fjor har vært veldig smertefull. Bekymringen hennes ligger nå på om folk vil tørre å komme tilbake til kino, på grunn av de sosiale vanene som har endret seg på grunn av pandemien.

– Det er en del sosiale ting som handler om kino, så dette med sosiale koder blir spennende, sier hun.

Leder av Frogner helse-, unge-, sosial- og kulturkomite, Carl-Henrik Sand Bastiansen, forteller at han håper og tror at folk vil komme tilbake til kulturaktiviteter som kino.

– Det kan sikkert ta litt tid, men etter hvert er vi nok tilbake til normalen. Bare folk er vaksinert og føler at det er trygt igjen, sier Bastiansen.

Vil satse på nytt konsept

Om byrådet går videre med trinn 2 i gjenåpningsplanen, og kinoer får åpne, vil det i første omgang kun være tillatt å åpne for inntil 20 personer.

Kinosjef Kampestuen forteller at de kommer til å åpne dørene igjen hvis dette skjer, men at det er flere utfordringer ved å holde åpent for vanlig kino.

– Du vet jo ikke om det kommer 20, det kan hende det bare kommer to-tre stykker. Det er en stor økonomisk utfordring, forteller hun.

Derfor har Kampestuen måttet tenke utenfor boksen, og hentet inspirasjon fra England. Hun håper å kunne gjennomføre en ny løsning for kino med bare 20 personer.

Konseptet går ut på at publikum kan booke en film senest en uke i forkant, ut ifra en liste, som man gjør på strømmetjenester. Så kan man invitere inntil 20 venner, og man bestemmer tiden selv.

Konseptet vil ha en fast pris. På denne måten vil de være sikre på at de ikke går i minus når de skal vise filmen.

– Det er kanskje en kreativ måte å komme med noe nytt på, det kommer jo gode ting ut av korona også, sier hun.

Kampestuen jobber nå med avtaler for å få gjennomført konseptet.

– Vi prøver å være kreative, men det tyngste med denne beskjeden her var at vi igjen må lage en plan – og vi har egentlig nok med å tenke gjenåpning. Men når de sier vi kan åpne, som vi vil, så må vi liksom igjen sette oss ned å planlegge.

Har troen

Kinosjefen forteller at hun har troen, og at hun har hatt det hele veien. Hun håper de kan åpne igjen 1. juni, og venter i spenning på hva byrådet har å si den 20. mai.

– Vi har ikke lyst til å være et spøkelsessted! Vi har lyst til å åpne dørene, og vise folk at vi er i gang igjen.

TOM BAR: Frogner Kino gleder seg til å servere publikum igjen før en god film.
Powered by Labrador CMS