FRA BALKONGEN:
FRA BALKONGEN:

Fra Longyearbyen til Bjørvika

I januar flyttet Roger Zahl Ødegard ca. 2000km sørover til pulserende Bjørvika for å nyte pensjonisttilværelsen i storbyen.

Publisert

Etter over 30 år på polarlandet oppunder Nordpolen valgte Roger Zahl Ødegård da han ble pensjonist å flytte fra Longyearbyen til Bjørvika i Oslo mens helsen fortsatt er god. Han kjøpte leiligheten i Bjørvika allerede i 2012 da den fortsatt var under bygging.

– Utviklingen av Fjordbyen og Bjørvika har jeg fulgt helt fra ca. 2000 og jeg mente allerede da at dette ville komme til å bli en pulserende bydel nær fjorden, sier han.

Han mener bydelen Gamle Oslo blir bare mer og mer interessant. Operaen ble som kjent innviet allerede for tolv år siden, men nå i juni åpner Deichmann hovedbibliotek og noen måneder deretter regner han med at «Lambda» - det nye Munchmuseet åpner ved Akerselvas munning.

– I tillegg er det fine rekreasjonsmuligheter her - sjøbad på Sørenga, badsstuflåter i Bjørvika, samt mange gode spisesteder, puber og barer.

KULTURENTUSIAIST:
KULTURENTUSIAIST:

Liker byarkitekturen

I tillegg til kort gange til både sjøbad, Oslo sentralstasjon og shoppinggate i Karl Johan er Roger fornøyd med utseende på omgivelsene. Bjørvika er en svært moderne og urban bydel med arkitektoniske og designmessige kvaliteter som man sjelden ser andre steder, og her er en god miks av bank og finans, mat & drikke, kultur og folk.

– Jeg bare elsker jeg arkitekturen, «bygulvet» der det er lagt vekt på høy kvalitet med brostein, granitt, spesialdesignede lysstolper, brede fortau og ikke minst - flere hundre trær, busker og blomster.

Han ser derimot fram til når resten av området er bygget ut. Det vil si at kollektivgaten videreføres østover i Bispegata mot Gamle Oslo og at resten av de planlagte boligene i Bispekilen og skolen på Sørenga er på plass.

Meldte seg inn i ulike lag og foreninger

– Den største forskjellen ved å flytte fra Svalbard til Bjørvika er naturligvis at jeg ikke lenger går på jobb og kan omgås kolleger. Og selvfølgelig klimaet!

For å sikre egen trivsel i storbyen har han meldt seg inn forskjellige lag og foreninger i sin nye by. Roger er medlem i Operaens venner, Filmveteranforeningen, der han som tidligere kinosjef møter andre pensjonerte kinosjefer og filmsjefer, og Munchmuseets venneforening.

Fra før har han mange venner som allerede er bosatt i Oslo og ellers på Østlandet – venner han har møtt mens de bodde og jobbet på Svalbard.

– I tillegg forsøker jeg å gjøre meg kjent i byen og områdene rundt. Heldigvis har jeg venner som gjerne blir med meg på turer i byen, marka, parker og turområder.

Føles ut som New York

Barcode har ved flere anledninger blitt sammenlignet med storbyen New York. Når Roger står på verandaen i bygget kan han få en følelse av være akkurat der.

– Jeg kan være anonym dersom jeg ønsker det, men også sosial dersom jeg føler for det. Jeg er allerede blitt kjent med flere av naboene - noe som kanskje ikke er vanlig alle steder.

Naboene er også flinke til å ta vare på hverandre. Tidligere i uken ble han invitert inn og opp på terrassen til en amerikansk dame som bor enda litt høyere opp enn han selv.

– På tirsdag i neste uke har hun invitert sine naboer på historisk omvisning i Bjørvika der vandringen starter med å ta et overblikk over bydelen fra hennes terrasse i 14. etasje.

Powered by Labrador CMS