Barna i Rodeløkka barnehage som lager det samiske brødet gahkko
Barna i Rodeløkka barnehage som lager det samiske brødet gahkko

Slik markerer barnehagen nasjonaldagen

6. februar ble Samenes nasjonaldag feiret over hele landet. Rodeløkka barnehage var ingen unntak.

Publisert Sist oppdatert

På tirsdags morgningen hadde femåringene i Rodeløkka barnehage en annen type morgensamling enn det de normalt pleier å ha. Samlet i en halvsirkel sitter de og ser opp på en skjerm som viser bilder av folk i blå og røde antrekk.

– Det er en kofte, roper en av barna.

Rikke Messel, pedagogisk leder i Rodeløkka barnhage
Rikke Messel, pedagogisk leder i Rodeløkka barnhage

Rikke Messel, pedagogisk leder i Rodeløkka barnhage, mener at det visuelle er nøkkelen til å vekke interesse hos barna. Å tegne det samiske flagget eller se på bilder av kofter og reinsdyr synes barna er spennende. 

– Det er mange ting som barna ikke helt forstår, som for eksempel hva begrepet kultur indebærer. Vi velger å ikke bruker så nye tid på det men heller sjekker ut hva barna viser interesse for, forteller Messel.

Må være mer obs

Det er ikke alltid lett å lære bort noen andre sin kultur. Det er viktig å tre varsomt og være respektfull. Messel forteller at de har blitt mer obs på hvordan de framviser og snakker om andre kulturer. 

– Det er grupper på facebook som deler forskjellige tips til samiske aktiviteter for barn. Men når man leser i kommentarfeltet er det mange som skriver at de ofte kan føle en krenking. At samene kan bli gjort narr av. Med at man lager typ klovnette hatter eller at samene blir fremstilt som et helt merkelig folk, sier hun.

Derfor er det viktig for Rodeløkka barnehage at de har et spesielt fokus på at samer er akkurat som oss alle. De kan ha alle slags mulige jobber og driver ikke bare med reindrift oppe i nordnorge. Det er viktig at barna ikke får framstillinger at samene er noen underlige vesner, men heller forstår at de er som alle andre med en kulturbakgrunn. 

Ikke et krav lenger

Det er ikke lenger et krav at alle barnehager skal feire samenes dag. Tidliggere var det sånn at alle måtte markere dagen uansett. Nå er det slik at i rammeplanen for barnhager står det at man må kun markere dagen hvis man har samiske barn i barnehagen. 

Samiske eventyr blir lest opp i lavvo
Samiske eventyr blir lest opp i lavvo

Selvom det ikke er et krav lenger, mener Messel at det er viktig at barnehagene fortsatt gjør det.

– Det er en naturlig feiring å vise til barna. Også på en overordna måte er dette for å passe på at historie ikke skal gjenta seg. At den kommende generasjon ikke skal være redd for noe som kan virke litt annerledes fra deres normer, forteller hun.

Nasjonaldagen er en viktig del av Norge sin historie. Uansett om det ikke lenger er et krav å markere dagen lenger hos barnehager, forteller Messel at hun tror at de fleste barnehager feirer uansett.

Barna prøver å kaste lasso på sitt hjemmelagde reinsdyr
Barna prøver å kaste lasso på sitt hjemmelagde reinsdyr

Resten av dagen ble fylt med både lassokasting på reinsdyr, bål kos rundt bålpanne og samiske eventyrstunder i lavvo. 

Powered by Labrador CMS