Mimoun El Atiaoui, Chadia Talhioui, Nissrin Khalaf, Ikhra Rage, og Mohamed Fariss jobber for gode aktivitetstilbud og et bra lokalmiljø i Bydel Gamle Oslo.
Mimoun El Atiaoui, Chadia Talhioui, Nissrin Khalaf, Ikhra Rage, og Mohamed Fariss jobber for gode aktivitetstilbud og et bra lokalmiljø i Bydel Gamle Oslo.

Bekjemper sosiale forskjeller med idrett, aktiviteter og jobbtrening

I en bydel med mange familier som lever med lav inntekt, er det viktig med inkludering og gode aktivitetstilbud rettet mot barn og unge. Dette er et tilbud Sportsklubben Sterling jobber hardt for å tilby.

Publisert Sist oppdatert

Det er en kald og regnfull søndagskveld i januar og det er nok mange som synes det er fristende å holde seg hjemme på sofaen. I et klubbhus på Vahl skole, på Tøyen i Oslo sitter det en gjeng som ikke har falt for den fristelsen. De holder styremøte for Sportsklubben Sterling. Klubben som driver både innebandy- og fotballag for barn og voksne, jobber også med mye mer enn sport. Klubben jobber standhaftig for et inkluderende og positivt miljø for de som vokser opp i Gamle Oslo.

Ønsker å løfte bydelen

Klubbhuset i Herslebsgate er dekorert med pokaler fra en rekke idrettsstevner. På veggen henger det flere avisartikler om klubben og et diplom hvor det står at Sterling ble kåret til årets idrettslag i 2021. I dette hjemmekoselige lokalet sitter Mimoun El Atiaoui, Chadia Talhioui, Nissrin Khalaf, Ikhra Rage, Mohamed El Morabet og Mohamed Fariss. De jobber alle frivillig for klubben og er mye av drivkraften bak Sportsklubben Sterling.

De forteller at Gamle Oslo er en bydel hvor mange familier lever under fattigdomsgrensen. Det er derfor viktig for klubben å være et tilbud for alle. Medlemskontingentene skal holdes lave, og dugnadsånd og dedikerte frivillige er motoren til idrettsklubben.

— Vi arrangerer en rekke tilbud rettet mot de som vokser opp i bydelen. Vi organiserer fotballag, aktivitetsdager, drifter en idrettshall, organiserer jobbtrening og fungerer som sosiale støttespillere for barn og ungdom. Vi prøver å være tilgjengelig hele døgnet, forteller styreleder Mimoun El Atiaoui.

– Vi hjelper også ungdommer med å få arbeidserfaring gjennom klubben. Ved å bidra hos oss bygger de CV og får viktig arbeidserfaring de kan ta med seg videre. Når ungdommer for eksempel får prøve seg som prosjektledere hos oss tror jeg de føler på mye mestringsfølelse. Det er viktig, sier han.

Vil skape en god kultur

Atiaoui mener at aktivitetstilbud er utrolig viktig for bydelen. Han forteller at Sterling ønsker å være med å skape en god kultur i området, hvor ungdommer sysselsettes med positive fritidsaktiviteter og kan fungere som gode rollemodeller for hverandre.

— Vi arrangerer mange aktiviteter i forbindelse med ferier og røde dager. I klubbhuset er det musikkstudio og PS5. Vi legger til rette for konkurranser, samtaler og sosiale aktiviteter. Det er mange i bydelen som ikke har ressurser til å reise på dyre ferier. Det er viktig med gode fritidstilbud når skolene holder stengt. Det kan skape utenforskap om barn kommer tilbake til skolen og ikke har noe å fortelle om fra ferien.

Forebygger utenforskap og dårlige valg

Mohamed Fariss er talsperson for Sterling, han ble i 2017 kåret til årets Osloborger for sitt arbeid med ungdommer i Gamle Oslo. Han forteller at målet til klubben er å se hvilke utfordringer som finnes i bydelen, for så å forsøke og løse disse på best mulig måte.

— Det er mange familier her på Tøyen som bor sammen i små leiligheter. Med dårlig plass hjemme vil ungdommer heller være ute. Da er det viktig at man har andre tilbud enn å vanke gatelangs. En annen utfordring med små boenheter er at barn ikke har plass til å feire bursdager hjemme. Derfor låner vi ut lokalene våre gratis i forbindelse med bursdagsfeiringer. Jeg tror tiltak som dette er med på å forebygge både mobbing og utenforskap, forteller han.

— Det er dessverre også mye salg av narkotika i bydelen. Det finnes unge mennesker som trekkes inn i kriminalitet. Ved å tilby aktiviteter og jobbtrening til unge skaper man en mestringsfølelse som gir ungdommen bedre forutsetninger for å unngå dårlige valg og miljøer, forteller Mohamed Fariss.

Powered by Labrador CMS