DÅRLIG VÆR: Abdulrahman(13) og Arnold(13) bryr seg ikke om det dårlige været.            FOTO:Anders Høines
DÅRLIG VÆR: Abdulrahman(13) og Arnold(13) bryr seg ikke om det dårlige været. FOTO:Anders Høines

Barna faller fra i idretten

Idrettspsykolog Henrik Herrebrøden er ikke tvil hva som skal til for å holde barna i idretten. På Grüner stadion er ikke gutta i tvil om hva de syntes om trening ute på vinterstid.

Publisert Sist oppdatert

Trivsel og utvikling

Det er et problem rundt om i Norge at flere og flere barn faller tidlig ut av idretten. Dette går utover den fysiske formen deres, og ikke minst den psykiske. Henrik Herrebrøden, idrettspsykolog, mener at hovedfokuset burde ligge på trivsel og utvikling for barna

– Trivsel og utvikling er viktig. For det første: Mennesker vil sjelden være et sted hvor de ikke trives. For det andre: Jeg kjenner få mennesker som fortsetter med en aktivitet der de føler seg helt ubrukelige og ikke opplever en fremgang. Disse to faktorene vil dermed være relevante, og jeg tror de påvirker hverandre.

De fleste klubber i landet er drevet på frivillighetsmodellen, der alle som kan bidrar med sitt. Det kan være mødre og fedre som er trenere eller materialforvalter. Dette trenger ikke å være utelukkende positivt. Herrebrøden sier at klubbene burde legge til rette for trenere med gode sosiale evner og empati. Det som skjer uten om trening er vell så viktig.

– De kan forsøke å bidra til et godt miljø mellom barna, blant annet gjennom samlinger utenfor banen og ved å komponere treningsgrupper der barna kan møte noen som er relativt likesinnede med tanke på iver og dedikasjon.

Blikket: Abdulrahman har mål for øye FOTO:Anders Høines
Blikket: Abdulrahman har mål for øye FOTO:Anders Høines

Motiverte gutter

Ute i snøværet står Abdulrahman(13) og Arnold Axam(13), de har akkurat vært på fotballtrening, men gir seg ikke av den grunn.

– Vi syntes fotball er gøy uansett vær. Treneren vår sier at om vi legger ned et kvarter ekstra etter hver trening kan vi bli så gode vi vil.

Når vi spør dem om hvordan de motiverer seg for å trene under disse forholdene svarer de at det er så gøy å spille, så det gjør ikke noe. Klubben Grüner IF har fokus på trivsel og at alle skal med sier guttene. Noen trenere har litt for stort fokus på resultater, dette er ikke tingen på Grüner IF. Her er det viktig at alle er med så lenge de syntes det er gøy

– Treneren vår er veldig flink til å motivere alle og alle syntes det er gøy på trening. Det å komme hit gjør at vi slipper å tenke på noe annet.

Herrebrøden sin teori om at det er viktig å finne på ting utenfor banen er noe som blir fulgt opp godt i Grüner IF.

– Til søndag skal vi ha avslutning med hele laget.

Powered by Labrador CMS