INGEN TVIL: Parksommer er en klar favoritt.
INGEN TVIL: Parksommer er en klar favoritt.

Disse parkene i Gamle Oslo må du sjekke ut

Bydel Gamle Oslo bugner med parkperler du kan utforske i vår.

Publisert Sist oppdatert

Skal vi tro meteorologene, vil den kommende uken by på temperaturer opp mot 20 varmegrader. For Oslofolket betyr dette bare én ting: en kald en i parken - en kald og lovlig brus der altså.

Du trenger imidlertid ikke ta turen til Frognerparken eller St. Hanshaugen for å få en god parkopplevelse. Gamle Oslo har flust av både små og større parker, både for ungdom, eldre og barnefamilier.

Her er et knippe av Gamle Oslos mange parker.

Hovindammen

Idyllisk: Sola skinner på den idylliske Hovindammen.
Idyllisk: Sola skinner på den idylliske Hovindammen.

Hovindammen er en parkdam på 5500 kvadratmeter som ligger rett ved Valle Hovin. Dammen er omkranset med en praktisk grusvei, samt store grøntområder. Parken er lett tilgjengelig for både gående og de som skulle ønske å benytte seg av kollektivtransport. Med sine store flater oppnår parken kvalitetsstempelet det vi i 2021 kan kalle koronavennlig; du trenger ikke bekymre deg for å ikke ha god nok plass. Uten ruvende bygninger som kaster skygge over parken, trafikkerte veier som skaper støy, og med ender og svaner i fredelig harmoni, er alt lagt til rette for en idyllisk vårdag i parken.

Teglverksdammen

Urbant preg: Fra parken ser du rett over til urbane, moderne bygninger.
Urbant preg: Fra parken ser du rett over til urbane, moderne bygninger.

Et steinkast unna Hovindammen, finner du enda en dam. Teglverksdammen er et grøntområde som sto klart i 2015. Dette er parken for deg som ønsker en mer urban parkopplevelse. Fra parken ser du nemlig rett over på blant annet boligblokker, kommersielle områder og idrettsbaner. Til vest har du også den trafikkerte Grenseveien som er en stadig påminnelse på at du befinner deg i storbyen. Blant fasilitetene finner vi utplasserte benker som gjestene kan ta i bruk. Om du heller ønsker å pakke med deg pledd og engangsgrill, er det også flere områder med gress. Disse er ikke slette, men ligger i kurvet terreng. Området er også utstyrt med gang- og sykkelvei, samt broer med belysning som krysser dammen.

Kampen park

Flere høyder: Kampen park ligger på en høyde, og er derfor over flere høydeplan.
Flere høyder: Kampen park ligger på en høyde, og er derfor over flere høydeplan.

Kampen park er det man kan kalle en klassisk park. Den er utformet i landskapsstil typisk for byparker på slutten av 1800-tallet, og kan derfor minne om for eksempel Slottsparken eller Frognerparken rent estetisk. Her kan du boltre deg på gressmatter i forskjellige høyder skjult bak høye trær, eller på mer åpne flater. På det høyeste punktet i parken er det plaskedam. Her oppe er det også flere benker til deg som foretrekker å nyte lunsjen omringet av vakre vannspeil og flott utsikt. Er du av den rastløse typen, kan parkens høydeforskjeller utnyttes til trening, enten i trapp, eller på stiene. Det er også to bordtennisbord som kan brukes om man ønsker et innslag av konkurranse.

Klosterenga

Annerledes: Med kunstneriske uttrykk fra flere kulturer, bringer Klosterenga noe nytt til Oslos parktilbud.
Annerledes: Med kunstneriske uttrykk fra flere kulturer, bringer Klosterenga noe nytt til Oslos parktilbud.

Klosterenga ligger rett utenfor murene til Oslo fengsel. Med sine 40 meter lange mur pyntet med bladgull og multikulturelle mønstre og skulpturer, er dette en park som skiller seg fra mengden. Det steinlagte området blir som en stor lekeplass for barna, mens murveggen tilbyr en god tilskuerplass for de voksne. Med andre ord er parken godt egnet for barnefamilier. I tillegg til området med stein, har parken også grøntområder med gode muligheter for piknik i sola, samt lekeplass og en fotballbane. Det hele bindes sammen av gangveier som sørger for god tilgjengelighet i alle retninger. Klosterenga er planlagt oppgradert våren 2021. Innen 2022 er omme skal 500 meter av Hovinbekken renne på baksiden av Oslo fengsel. I planene ligger også bedre turveier og belysning, i tillegg til en generell oppgradering av området.

Middelalderparken

Ruiner: Ruinene fra middelalderen kun et stenkast unna supermoderne Barcode.
Ruiner: Ruinene fra middelalderen kun et stenkast unna supermoderne Barcode.

Befinner du deg i Oslo sentrum, kan du plukke opp takeaway fra en utenlandsk restaurant, takket være moderne globalisering. Spaserer du så i 15 minutter kan du nyte den eksotiske maten omringet av ruiner fra en mørk og barbarisk tid, 1000 år tilbake. Middelalderparken kan tilby en kombinasjon av en tur i parken med en smak av middelalderen. For som navnet indikerer er dette en park plassert i det som var middelalderens Oslo. Parken utgjør - sammen med Minneparken og Oslo Ladegård - Nordens største sammenhengende bevarte ruinområde. Byggene du ser ruinene til, er to kirker og Kongsgården. Rundt ruinene er store grøntområder, samt et kunstig vannspeil, som sørger for et myldrende fugleliv. Området er et friskt pust i ellers travle, sentrumsnære omgivelser.

Powered by Labrador CMS