Reiseliv

Brandenburger tor er et av Berlins viktigste symboler. Bygningen har vært vitne til mange viktige hendelser i byen. Foto: UNSPLASH
Brandenburger tor er et av Berlins viktigste symboler. Bygningen har vært vitne til mange viktige hendelser i byen.
Foto: UNSPLASH

Reis til Berlin

Åpensinnet og annerledes, fascinerende og full av energi. Reis til Berlin å få påfyll av viktig historie og nye trender.

Publisert

Se og gjør

Det er nesten obligatorisk å få med seg Brandenburger Tor ved Pariser Platz når man først er i Berlin. Plassen har vært et symbol på både seier og nederlag for Tyskland. Har du litt tid til over kan du rusle gjennom parken Tiergarten, om du ikke leier deg en sykkel. Det er også verdt å få med seg den sterke kunsten rundt i byen som bevitner det tragiske folkemordet under holocaust.

TV-tårnet på Alexanderplatz. Bestill kaffe og kake 207 meter opp i luften og nyt mens den roterende kafebygningen langsomt går rundt. Gjennom panoramavinduet får man et perspektiv på alt hva denne byen representerer.

East side gallery er den lengst og best bevarte delen av Berlin-muren. Kunstnere har fylt dette murstykket, som strekker seg 1316 meter langs elven Spree, med fargerike malerier og gallerier. Kanskje har du allerede hørt om noen av de kjente kunstverkene.

Brandenburger tor er et av Berlins viktigste symboler, og ble bygget i nyklassisistisk stil mellom 1778 og 1795. Bygningen har vært vitne til mange viktige hendelser i byens historie, for eksempel dannelsen av det andre rike, og Hitlers vei til makten. Det var dessuten her det russiske flagget ble heist mai 1945. Etter murens fall ble porten et symbol for gjenforeningen mellom øst og vest.

Museumsinsel. Berlins historiske vugge, en avlang øy i elven Spree og en av byen vakreste plasser. Her ligger det tidligere Øst-Berlins viktigste museer, Alte Nationalgalerie og Pergamonmuseum samt katedralen Berliner Dom.

Mat og drikke

Tysk mat har rykte på seg som mektig og bastant, og det finnes også bra med restauranter som har spesialisert seg på lokale retter i store porsjoner. Men Berlin er også en kosmopolitisk by med et større tilbud på internasjonale restauranter.

Jolesch. Her spiser man de beste schnitzlene i byen og blir garantert mett. For cirka 100 kroner får du den tyske nasjonalretten laget på tradisjonelt vis servert sammen med agurk- eller potetsalat. Restauranten ligger for øvrig midt i bohemhippe Kreuzberg.

Zur Letzten. Instanz Charlie Chaplin var stamgjest, og det sies at Napoleon også spiste her. Puben er Berlins eldte og ble grunnlagt tilbake i 1621. Vil du bli riktig mett, prøv den berømte Berliner Eisbein.

Schwarzenraben. Alt du kan ønske deg når det gjelder italienske delikatesser; vin, pølse og ost. Foccacia-frokost, risotto- lunsj eller skikkelig middag.

Monsieur Vuong Sprø, friske vietnamesiske retter og klassisk vietnamesisk te eller kaffe. Vakre farger, vakker keramikk. Restauranten er så og si alltid fullsatt.

Uteliv

Er du en partyløve bør du absolutt ta turen til en av de mange klubbene i Berlin. Det yrende nattelivet varer til sola står opp – gjerne til neste formiddag. I Norge reiser man gjerne på byen ved midnatt, og rusler hjem etter et par timer. Men ikke i Berlin. Når du er forsynt med på en klubb, ta en taxi til en annen og la musikken ta deg gjennom natten.

Würgeengel. Berlins koseligste bar. Hit kommer kunstnere og skuespillere for å ta et glass rødvin og en sigarillo ved speilbaren. Belysningen er dempet og lydnivået høyt. I tillegg kan du bestilte italienske småretter.

Watergate Som på så mange andre steder i Berlin spilles det her en del techno, men også annen musikk som Drum’n’bass. Det som gjør Watergate så bra er beliggenheten klin inntil elven. På varme sommerkvelder kan du avkjøle deg på en åte når det lille danse- gulvet blir på sitt mest svette.

Berghain/ Panorama Bar Dette er en av Berlins mest populære nattklubber. Baren er en miks mellom mørk, dekadent og sprø i sann Berlin-tradisjon. Ikke minst er den svært populære blant skeive. Her spilles det techno og electro fra kjente Dj-er natten gjennom, og baren er et ypperlig” siste stopp” før man går hjem. Kanskje ikke så rart at stemningen ifølge gjestene er på sitt beste ved sekstiden om morgenen.

Greit å vite

Kolllektivtransport. Gå til innkjøp av en dagsbillett på undegrunnsbanen U-Bahn. Den er kjapp og effektiv og det beste fremkomstmiddelet i Berlin. U-Bahn er den vanlige undergrunnsbanen. S-Bahn går som en ringlinje rundt byen, men har også linjer som går tvers igjennom. På hverdager går togene til 24, i helgene til langt på natt. Billetter kjøper man på perrongen. (Ikke glem å stemple dem etterpå, så unngår du bot). Dersom du har tid på hånd og vil se litt mer av byen kan trikken være en god løsning. Der kan du kjøpe billetter om bord.

Shopping. Er du glad i shopping, men lei av overfylte shoppingsentre er Berlin byen for deg. Uansett om du vil ha upscale og classy eller hippt og kult, så finner du det i Berlin.
De lokale designerne skal ha noe av æren for at Berlin har blitt et trendy motemekka. I bydelen Kreuzberg kan du finne vintage-designskatter av de sjeldne. Små butikker med kreativt og inspirerende interiør ligger tett i tett på østkanten – du må bare vite hvor du kal gå. Berlin er to byer i en, og har to av det meste. Øst og vest er ikke ender lenger, men det er likevel stor forskjell på å hengre rundt Weinmester Strasse og Kurfurstendamm, selv om du finner urban outfitters begge steder.

Flyplasser. Fra de to internasjonale flyplassene som 
finnes i Berlin – Tegel og
 Schönefeld – kommer man seg lett til sentrum. Fra Tegel går JetExpressBus inn til Mitte. Skal man mot Charlottenburg, kan man ta buss X9 eller 109 . Taxi til sentrum koster rundt €20–25. Fra Schönefeld går AirportExpress-tog. Eller man kan bruke buss 171 til U-Bahn Rudow hvor man bytter til tog inn mot sentrum. Dessuten ligger S-Bahn Schönefeld 300 meter fra flyplassen. Taxi til sentrum koster rundt €25–35.

Powered by Labrador CMS