ØKT SIKKERHET: Politiet har de siste månedene vært mer synlige utenfor synagogen på St. Hanshaugen i Oslo.

Økt sikkerhet rundt synagogen i Oslo

Politiet har økt sikkerheten ved jødiske interesser i Oslo grunnet Midtøsten-situasjonen.

Publisert Sist oppdatert

- De ser "militært" kledd ut, som vakter, sier en tipser til Haugenbladet. 

Han ønsker ikke å stå fram med navn. 

Flere vitner forteller om tungt bevæpnet politi, utenfor synagogen i Oslo på St. Hanshaugen. Det har også blitt observert politibiler som står utenfor synagogen i timevis. 

- Jeg vet ikke om de står der på grunn av en spesiell hendelse, eller om det bare er preventivt, men det har nok med krigen å gjøre, sier tipseren. 

Det fortelles også om mye graffiti i nabolaget de siste månedene. Mye av det peker mot krigen mellom Israel og Hamas. Ifølge mannen Haugenbladet snakker med, har det oppstått en slags "graffiti-krig" på en av bygningene rett ved synagogen. Det startet med "fri Gaza". Noen har deretter lagt til "fra Hamas", men det har så blitt tagget over den siste setningen igjen. 

Økt sikkerhet ved synagogen i Oslo

Tungt bevæpnet politi og politibiler observert ved synagogen på St. Hanshaugen, muligens som følge av Midtøsten-konflikten.

Graffiti relatert til konflikten mellom Israel og Hamas har ført til en 'graffiti-krig' i nabolaget.

Oslo politidistrikt har økt sikkerhetstiltakene rundt jødiske interesser, inkludert den israelske ambassaden og synagogen.

Lokalbefolkningen viser ulike reaksjoner på det økte politioppbudet, fra nysgjerrighet til nervøsitet.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

- Hærverk kan jo også være en grunn til at politiet er så synlig her nå. For å unngå at det fortsetter, sier han. 

Økt årvåkenhet

Siv Alsen, senior kommunikasjonsrådgiver i Oslo politidistrikt, sier at den internasjonale situasjonen i Midtøsten den siste tiden har ført til økt årvåkenhet fra politiets side. Det gjøres også konkrete vurderinger knyttet til sikkerheten ut i fra norske forhold. 

- Politiet følger utviklingen og tiltak justeres i tråd med situasjonen. Vi har blant annet økt fokus og sikkerhet rundt jødiske interesser i Oslo, blant annet den israelske ambassaden og synagogen, sier hun. 

Politiet har også iverksatt enkelte forebyggende tiltak andre steder. 

Nervøse

Da Haugenbladet var på St. Hanshaugen torsdag, for å ta bilde av synagogen, ble vi stoppet av politiet som satt på vakt i en bil rett ved.

Betjenten ønsket ikke å svare på spørsmål, men sa at de som tilhører synagogen selvfølgelig kjenner på nervøsitet på grunn av krigen mellom Israel og Hamas. 

Ikke redd

Haugenbladets tipser sier at han ikke synes det er skremmende å se tungt bevæpnet politi i byen, men at han ikke kan snakke for hva andre føler. 

- Jeg synes bare det er interessant. Det er ikke noe man ser hver dag, så man legger jo merke til det og tenker over hva som kan være grunnen til det, avslutter han. 

Haugenbladet har ikke lykkes å komme i kontakt med Det Mosaiske Trossamfund. 

Powered by Labrador CMS