Lørdag er det duket for stafetter og eliteløp på Bislett Stadion

Inviterer til smittevennlig løp

Lørdag 8. mai var det egentlig duket for den årlige Holmenkollstafetten og folkefest i Oslo sentrum. Slik blir det ikke år, men stafett blir det likevel forsikrer arrangøren.

Publisert

I helgen arrangerer Idrettsklubben Tjalve det de har valgt å kalle «Vårens vakreste stafett og 10.000m». Dette blir arrangert som en erstatning for Holmenkollstafetten «Vårens vakreste eventyr» som er Norges største idrettsarrangement.

Kastet seg rundt

Matias Lavik daglig leder i Oslo laget IK Tjalve, så tidlig at det ikke var mulig å arrangere en Holmenkollstafett slik som vanlig. Derfor måtte de ta en helomvending og endre arrangementet.

– I slutten av mars så vi at det ikke var noe vits å holde igjen lenger om det ble stafett eller ikke. Det virket helt usannsynlig at det skulle bli stafett, forteller daglig leder.

Arrangørene kastet seg rundt for å lage et nytt arrangement som ville være i tråd med reglene og restriksjonene. Den vanlige Holmenkollstafetten som vanligvis har mange tusen løpere med igjennom Oslo sentrum, har nå blitt til en slags virtuell stafett fra 3.-9 mai, der man kan melde på eget lag og løpe der det passer.

I tillegg til at det blir arrangert et toppidrettsarrangement på Bislett Stadion, i form av en mellomdistansestafett med fire forskjellige distanser, og et 10 000m OL-kvalifiseringsløp for kvinner. På 10 000m for kvinner stiller blant annet Therese Johaug og Karoline Bjerkeli Grøvdal fra IK Tjalve. Begge er klare for å nå OL-kravet på tiden 31:25.

God erfaring med å arrangere

IK Tjalve har arrangert Holmenkollstafetten nesten helt siden 1923 og totalt 15 arrangementer siden pandemien brøt ut i fjor. Så de har god erfaring med å arrangere løp med i tråd med smittevernreglene.

– Vi følger reglene i forskriften, samtidig som vi ivaretar de smittevernsanbefalingene som idretten og FHI kommer med konkret mot våre ting, forklarer Mathias Lavik.

Løper rundt for tomme tribuner

Et folketomt Bislett Stadion møter deltagerne på lørdag.

På grunn av situasjonen må deltagerne løpe for tomme tribuner uten publikum, og med et fåtall pressefolk til stede. 10 000-meteren blir sendt klokken 13:00 på NRK lørdag, mens resten av arrangementet blir steamet på Facebook.

– Utøverne setter pris på at vi arrangerer og at det skjer noe, men det er jo lettere å løpe fort når du får hjelp av publikum på tribunen, påpeker Lavik.

Kvinnelig duell og lokale lag

Det blir ikke arrangert noe 10 000m for herrer. Arrangementet kom rett og slett for tidlig i sesongen for to av de mennene hadde hatt sjans på OL-kravet. I kvinneklassen på 10 000m derimot er det duket for en fartsfylt duell mellom Therese Johaug og Karoline Bjerkeli Grøvdal fra IK Tjalve, som stiller med tre kvinner på 10 000m.

I stafetten stiller flere lokale Oslo lag, både i herre og dameklassen. Av de som har blitt invitert til å delta, stiller er blant annet IL i BUL, Lyn Ski og Kjelsås langrenn.

– Karoline Grøvdal fra vår klubb ønsket å kvalifisere seg til OL tidlig, så da passet det godt inn å ta det på denne dagen. I tillegg har Holmenkollstafetten en historie som ikke er helt gunstig for kvinner, forteller en engasjert Lavik.

Avslutningsvis gleder han seg til stafett, og tror både Johaug og Bjerkeli klarer OL- kravet.

Powered by Labrador CMS