FORELDRE: Therese Dombek (t.v.), Torunn Eilin Gjerustad, Marte Wulff og Zohra Ali (t.h.)
FORELDRE: Therese Dombek (t.v.), Torunn Eilin Gjerustad, Marte Wulff og Zohra Ali (t.h.)

Lilleborg skole skaper blomsterglede i bydel Sagene

Blomsterprosjektet har blitt en tradisjon i bydelen, nå går de nye miljøvennlige veier.

Publisert

Saken ble først omtalt av Sagene Avis.

- Vi har fått veldig positive tilbakemeldinger. Mange takker, og vi har til gode å høre et eneste skjevt ord eller kritiske røster, sier Torunn Eilin Gjerustad.

Elver fra 1. og 5. trinn på Lilleborg skole har plantet egenproduserte planter og solsikkefrø i gaten på Torshov. Det er hele atten bed som har blitt pyntet.

Glede for barna
Det var en gjeng med glade og spente barn fra første klasse på Lilleborg skole, som møtte opp i Vogts gate. Med egen-plantede blomster i pappkopper, som nå skal få komme ut i bedene i Vogts gate.

- Når barna planter ut blomstene, planter de også solsikkefrø i bedene. Dette følger de med på, og det er en stor glede når de begynner å blomster. Sier Torunn Eilin Gjerustad, som er en av foreldrene bak prosjektet blomsterglede.

SELVDYRKET: En Torshovbeboer har dyrket egne blomster for å bidrar til prosjektet
SELVDYRKET: En Torshovbeboer har dyrket egne blomster for å bidrar til prosjektet

Prosjektet er i regi av FAU, som er en forkortelse på foreldrerådets arbeidsutvalg.

Det foreldredrevet prosjektet har eksistert i 7 år. Det hele begynte med noen besteforeldre som synes det var mye søppel i Vogts gate. De foreslo derfor for sine barnebarn at de kunne plante blomster i bedene, så det så fint ut i gaten og i håp om at ingen ville kaste søppel i bedene.

- Jeg har selv drevet med prosjektet i 4 år. I løpet av de 7 årene prosjektet har eksistert, har det utviklet seg fra kun være kjøpeblomster, til å bli mer og mer selvdyrkede blomster, sier Gjerustad.

Sidsel Fjelltun er medlem av Miljø-, kultur- og byutviklingskomitéen i bydel Sagene. Hun synes det er både flott og koselig med blomsterprosjektet.

- Det er et supert tiltak fra FAU Lilleborg som gir mye glede for bydelen og for barna som deltar. Det lyser opp lokalmiljøet, sier Fjelltun.

BIER: Ved å plante blomster i bedene, har insekter et sted å bo også.
BIER: Ved å plante blomster i bedene, har insekter et sted å bo også.

Positive tilbakemeldinger
Gjerustad forteller om veldig positive tilbakemeldinger på blomsterprosjektet. Da de i fjor ba om støtte fra torshovbeboere, i form av å så ringblomster i vinduskarmen, var responsen stor. Mange kom også med vakre små blomster som prydet bedene i fjor, det håper de på i år også.

- Forbipasserende smiler, mange stopper opp for å lese på tegningene og diktene 1. trinn har laget, forteller Gjerustad.

Første klasse på Lilleborg skole har laget plakater, med tegninger og dikt, som de har satt ut i bedene.

Nytt i år

- Vi har gradvis økt fokuset på bærekraft, miljøhensyn og klimaendringer knyttet til dette prosjektet, sier Gjerustad.

FERDIG: Et av de ferdig plantede bedene i Vogts gate
FERDIG: Et av de ferdig plantede bedene i Vogts gate

Dette gjør de blant annet ved å dyrke selv, spare transport, sørge for gode forhold, og gjenbruk av potter og frø. Helt nytt i år er at de dyrker over 150 egne, pollinatorvennlige og robuste blomster. Pollinatorvennlige blomster bidrar til å ta vare på innsektene våre. Det er hovedsakelig norske arter som har blitt dyrket i parkhuset i Torshovparken, før de ble plantet i bedene.

Fjelltun forteller at det er positivt at de tenker bærekraftig på Sagene, og at de fortjener ros for dette. Men hun synes også det tankevekkende. Hun er selv SV-politiker og sier de ser bekymringsfullt på at Norge heller ikke i år nådde Norges klimamål.

- Det er et paradoks at FAU på Lilleborg skole klarer å fokusere på klima og bærekraft, mens regjeringen ikke klarer det, sier Fjelltun.

Blomsterprosjektet får støtte fra bydel Sagenes Grønne midler. Formålet med denne støtteordningen, er å øke miljøengasjement i bydelen, ved å støtte grønne aktiviteter og tiltak. Bymiljøetaten gir også gratis jord, som støtte til prosjektet.

Noe annet som er nytt i år er at i stede for at foreldrene skal vanne bedene selv, så skal unge i bydelen få den jobben. Dette er med på å skape sommerjobber for de unge i bydelen.

Fjelltun sier de aldri kan love ut Grønne midler for neste år. Samtidig har prosjektet fått støtte hvert år de har søkt. Som sier noe om godt arbeid fra deres side og at bydelen setter pris på den jobben de gjør.

- Jeg tror nok prosjektet har gode odds også til neste år, sier Fjelltun.

Powered by Labrador CMS