Full-festivalstemning på Thorbjørn Egners plass.
Full-festivalstemning på Thorbjørn Egners plass.

Japansk vårfest på Kampen

Det er vanskelig å ikke legge merke til hvordan Oslo prydes av vakre rosa trær på denne tiden av året. Kampen plantet slike trær i 2020, og i år arrangerte Kampen Kaffe og bar i samarbeid med Fuglen, BnB og i regi av Kampen vel, en blomstringsfest på lik linje som det feires i Japan, med en ukes feiring av vårfesten Hanami.

Publisert Sist oppdatert

Nysgjerrige kunder kommer inn i kafeen og stiller seg undrende til de nye bollene som preger hyllene. Store melonpan, cookies og kaker i forskjellige farger og mønstre stikker seg ut blant kanelboller og smoothies. Nestleder bak disken forklarer gjentatte ganger om den japanske uken som er i gang.

– I samarbeid med BnB Bakeshop Oslo har vi fått inn diverse japansk bakverk på menyen, og torsdag 4 mai vil vi ogå servere onigiri, forteller daglilgleder Philip Skopakow.

På menyen står anpan, melonpan, matcha cookies, tamago og katsu sando og selvfølgelig matcha latte. Alt dette i forbindelse med den japanske vårfesten Hanami.

Da torget foran Kampen kaffe og bar ble pusset opp ble det plantet 12 trær, og under disse gjøres den japanske vårfesten i stand. Skopakow, forteller at de venter på svar fra kommunen for å utvide uteserveringen.

Japansk inspirerte bakevarer fargelegger hyllene.
Japansk inspirerte bakevarer fargelegger hyllene.

For store og små

Fakta om Hanami

  • Hanami er en viktig japansk vårfeiring, som finner sted under den kortvarige blomstringen av japanske plomme- eller kirsebærtrær.
  • Hanami ble først brukt som et begrep om å se på kirsebærblomster.
  • Den mest populære typen japansk kirsebærtre, sakura, kan finnes over hele Japan.
  • Det sies at opprinnelsen til Hanami dateres tilbake mer enn 1000 år til når aristokratene likte ser på vakre blomstrende kirsebærtrær og skrev dikt inspirert av dem.
  • I mer enn halvparten av Japan kommer kirsebærblomstringsdagene samtidig som begynnelsen av skole og jobb etter ferie, og derfor åpnes velkomstfester ofte med Hanami.
Et av torgets 12 japanske kirsebærtrær

I slutten av april begynte kirsebærtrærne å blomstre og dette kickstartet også feiringen. Feiringen av Hanami startet i det små med japansk inspirert mat på Kampen Kaffe og bar, til full festivalstemning på Thorbjørn Egners plass lørdag 30.04.

Sola skinner og foran Kampen kirke samlet hundrevis av store og små seg for å ta del i den japanske blomsterfesten. Alle aktiviteter og underholdning var gratis og inneholdt blant annet japansk te-sermoni, japansk kor, origamikunst, blomsterbinding, japansk bakverk og streetfood.

Nabolagsidé

Det er lange køer utenfor Kampen bar og kaffe, og hele uteserveringen er full. Det er ingen tvil om at blomsterfesten er noe folk har lyst til å få med seg. Den store interessen er litt overaskende, for feiringen startet som en ide fra en i nabolaget.

– Det var en som gjorde oss oppmerksomme på Hanami, og syntes det hadde vært gøy å feire det i forbindelse med våre nye trær. Derfor er det er gøy at det er så stor interesse, sier Skopakow.

Fra venstre: Azumi Date, Kyoka Fujimoto, Sayuri Nakajima, Kana Elden og Jinu Woo.
Fra venstre: Azumi Date, Kyoka Fujimoto, Sayuri Nakajima, Kana Elden og Jinu Woo.

Kledd seg opp til fest

På programmet var det blant annet underholdning av et japansk kor, og damene i koret hadde kledd seg til fest.

Hva heter klærne dere har på?

– Vi har på oss et tradisjonelt japansk plagg som kalles Yukata. Den brukes om sommeren og er en litt lettere versjon av en Kimono, forteller Jinu Woo.

Powered by Labrador CMS