PENDLER: Karantenereglene gjør det tøft for pendlerne som bor i et annet land enn arbeidsplassen.
PENDLER: Karantenereglene gjør det tøft for pendlerne som bor i et annet land enn arbeidsplassen.

Pendler står coronafast i Norge: - Håpløs situasjon

Gunvald Antonsen (60) jobber som sjømann på fergesambandet over Boknafjorden i Rogaland. På grunn av karantenereglene har han ikke vært hjemme i Danmark på seks måneder.

Publisert

UDs reiseinformasjon

Utenriksdepartementet ber personer som bor i/har oppholdt seg Danmark umiddelbart før innreise til Norge, skal i 10 dagers karantene ved ankomst til Norge. Personer som kommer til Norge som ikke er bosatt i Norge eller eier bolig i Norge, eller som studerer i et nordisk land, må oppholde seg på karantenehotell i 10 dager. Det samme gjelder for arbeidere.

Sjømannen Gunvald (60) jobber to uker på – to uker av. Når han er ferdig med skiftet sitt på fergen mellom Mortavika – Arsvågen, befinner han seg hos broren sin som har hus på Askøy utenfor Bergen. Han har ikke vært hjemme til barna sine, huset sitt eller bilen sin i Danmark de siste seks månedene.

– Det er fortvilende å leve under denne usikkerheten. Det påvirker meg fra jeg våkner til jeg legger meg. Humøret er ikke det samme lenger. forteller Gunvald.

Hjemme i Danmark har Gunvald to barn, et hus som trenger tilsyn og en bil som skulle vært på service. Gunvald følger stadig med på hvordan koronasituasjonen utvikler seg.

FORTVILET: Gunvald Antonsen er oppgitt over usikkerheten rundt hjemreise for å se barn og hus igjen.
FORTVILET: Gunvald Antonsen er oppgitt over usikkerheten rundt hjemreise for å se barn og hus igjen.

– Jeg hadde håpet på å komme hjem å feire litt jul med mine barn i Danmark, men det blir det ikke noe av nå. Jeg håpte også på å få komme hjem en liten tur i januar, men det begynner å se dårlig ut på grunn av karantenereglene, så da nærmer det seg 6 måneder uten å være hjemme, sier Gunvald.

En belastning for andre

Gunvald uttrykker at han syns det er vanskelig å måtte bo hos noen andre fordi han ikke får lov til å reise hjem. – Å komme inn i andres hverdag kan sikkert være forstyrrende og belastende for deres liv. Det er tungt å leve under disse omstendighetene, forteller han.

Det er ikke bare karantenereglene som er håpløse, arbeidssituasjonen er også vanskelig i denne tiden.

– Arbeidsmiljøet er jo også påvirket under alle reglene som er. Vi bor tett når jeg jobber på båt, samtidig som vi skal overholde avstander. Den sosiale delen blir verre.

Fint å kunne hjelpe til

Lillebror, Ove Antonsen (55), er glad for å kunne hjelpe til med bosted til broren sin som ikke har et sted å dra til.

OPPGITT: Gunvald er fortvilet over at han er blitt ufrivillig fastboende i et annet land, i et halvt år.
OPPGITT: Gunvald er fortvilet over at han er blitt ufrivillig fastboende i et annet land, i et halvt år.

Det er fortvilende å se situasjonen Gunvald er i nå, og jeg ser at det tynger han å ikke kunne reise hjem - og heller ikke vite når han kan det, forteller Ove.

– Koronahotell hadde vært veldig ensomt for han. Det blir lange dager for han uten noe spesielt å ta seg til, og da er det bedre at han bor her og har noen å snakke med når vi kommer hjem fra jobb om ettermiddagen, sier Ove.

Nå håper brødrene på at ting normaliserer seg etter hvert, og at Gunvald kan få dra hjem til barna og huset sitt.

Powered by Labrador CMS