De spennende saftene Skott Gård Nordre hadde å tilby.

Bondens Marked føler seg hjemme i Botanisk Hage

Bondens Marked var med på Løkkadagene i Botanisk Hage i år. Det var en suksess.

Publisert Sist oppdatert

Bondens Marked foregikk som en del av Løkkadagene i Botanisk Hage søndag 15 mai. Her var det flere boder med spennende mat fra gårdsbruket i Norge, og besøkende i alle aldre. Det var lang kø for å kjøpe de populære svelene med hjemmelaget syltetøy fra Anne Karins Snadder. Du fikk også tak i mye annet som Aurbakken honning, Løiten hjorteoppdrett til bringebærsaft fra Søndre Bjerkerud.

Vært med Løkkadagene siden 2003

Anne Karin Bøhn var tidligere styreleder for Bondens Marked i Oslo. Hun har vært det siden starten, men gikk av for en måned siden. Hun var likevel med på Bondens Marked på Løkkadagene.

- Vi passer perfekt inn i Botanisk Hage, det er et fantastisk sted å stå. Søndag er også en veldig bra dag, spesielt rett før 17 mai. Mange kommer hit for å handle kaker og god mat til nasjonaldagen forteller Bøhn.

Bondens Marked har foregått siden 2003. De er ofte med på mindre arrangementer slik som for eksempel Løkkadagene og Birkelunden. De har vært med på Løkkadagene hvert eneste år, men måtte dessverre være nedstengt en periode under pandemien.

- Nå minner arrangementet om sånn som det var i 2019. Mange vet om oss fra før, mens andre er overasket over å se oss i Botanisk Hage i dag avslutter hun.

Sunnhet, Helse og Kvalitet

Et av de første bodene man la merke til hos Bondens Marked var Skott Gård Nordre. Her ble det satt ut smaksprøver til de besøkende.

Gården ligger vakkert til nær Drammenselva i Øvre Eiker. Skott Gård Nordre har dyrket frem frukt og bær i fire generasjoner. Atle Sivert Tærum er født og oppvokst som den fjerde generasjonen.

- Plommemosten vår ble kåret til vårens utvalgte alkoholfrie drikke. Plommegløggen selges mest, spesielt før jul, sier Tærum.

Gården kaster ikke en eneste plomme. Første sort leveres til Coop, resten blir brukt til vin, plommesyltetøy og plommemost.

- Et av krydderne jeg bruker til råvarene får jeg i Uganda av en alenemor mot at jeg hjelper hennes tre døtre med å få skolegang forteller Tærum.

Skott Gård Nordre leverer både saft og viner til Omakase Sushi. Dette er som regel hyllerblomstvin og plommemost. Gården leverer også til Kampen Bistro, Maaemo og mange andre restauranter i Oslo.

- Det er ekstremt koselig at vi fikk være her i Botanisk Hage, spesielt på våren. Vi føler oss veldig hjemme her rundt alle blomstene, forteller Tærum.

Skott Gård Nordre var veldig populær blant kundene. Mange kjøpte spesielt hylleblomst, rips og plommemost.

Brubekken Gårdsmeieri, den beste osten

En annen spennende bod med mange gode oster var Brubekken Gårdsmeieri. Brubekken ligger på vestsida av Sunndalsfjorden på Nordmøre. Stein Brubæk har vært med på Bondens Marked siden 2003. Han er opprinnelig i Oslo på grunn av matstreik, og bestemte seg for å være med på Løkkadagene når han først var her.

- Jeg trives veldig godt med å være med på Bondens Marked. Dette drar kunder opp til gården min, sier Brubæk.

Brubæk tok over gården i 1986, han har drevet med ysting siden 1996.

- Jeg var helt alene med å drive med ysting når det var ulovlig. Jeg lette etter en måte å drive et lite bruk og er interessert i mat og kultur. Jeg ville vise dem som sa det ikke gikk an, forteller Brubæk.

Brungeiteost er bestselgeren på gården. Det var allerede tomt for rømme og smør etter arrangementet hadde pågått i litt over en time. Gullros osten vant NM i 2019. Gården tilbyr også lefser, både tynnlefser, tykklefser, potetlefser og glutenfrie lefser.

- Tradisjonsbakst var naturlig for oss å starte med. Vi tilbyr også geitekjøtt. Vi er heldig fordi vi har et lite slakteri og kan selge på marked. Nå kan jeg leve av det. Det beste med jobben er at jeg kan møte kundene mine slik som i dag, gi kvalitet, formidle kultur og fortelle en historie slik som i dag, sier Brubæk.

Link til lokalavisen Løkkaskriften: https://issuu.com/bydel-gl/docs/l_kkaskriften_orginal_2

Powered by Labrador CMS