FORSIKTIG GJENÅPNING: Det er kun første halvdel av trinn 2 som blir innført
FORSIKTIG GJENÅPNING: Det er kun første halvdel av trinn 2 som blir innført

Slik åpner Oslo opp på kort varsel

– Butikkene kommer ikke til å stenge igjen, sier Raymond Johansen (AP), byrådsleder i Oslo.

Publisert

Da butikkene og kjøpesentrene stengte tidligere i vår var smittetallene på det aller høyeste nivået. Nå har disse gått betydelig ned som følge av de nye tiltakene som ble presentert i starten av mars, og Oslo åpnes nå opp igjen.

– Det er viktigere at gjenåpningen er varig, og ikke raskest mulig

Denne uken gikk Oslo i gang med trinn 2 av gjenåpningen av storbyen. Barnehager, barneskoler og ungdomsskoler går til gult nivå fra 10.mai, og eldresentrene vil også gradvis åpne til normal drift. I tillegg kan endelig butikker og kjøpesentre åpne igjen, men med strenge tiltak. Næringsbyråd Victoria Marie Evensen forteller at hver kunde skal ha minst 4 kvadratmeter av lokalet. Antall kunder i butikk begrenses derfor ut fra lokalets størrelse.

– Gjenåpningen er varig

En av de aller viktigste prinsippene for gjenåpningen av Oslo er også at det skal være gradvis og kontrollert, sier byrådslederen på pressekonferansen.

Byrådet har nå valgt å dele opp trinn 2. Det er derfor flere ting som må vente på å kunne åpne igjen. Restauranter, kafeer og treningssentre skal etter planen åpne 20.mai. Breddeidrett for voksne og fritidsklubber er også noe som skal bli tatt opp neste runde.

For bydel Grünerløkka er første del av trinn 2 svært etterlengtet. Butikkene har vært stengt i 2 måneder nå, og mange forventet at de skulle holde stengt en liten stund til. Men kun en dag etter pressekonferansen, skal de være åpne igjen. I følge Melk & Honning har de fleste butikkene på Grünerløkka hatt en nedgang i omsetningen siden pandemien brøt ut, men spesielt etter at de måtte holde helt stengt. Det blir derfor en stor lettelse for butikkene å åpne igjen, selv på kort varsel.

Grünerløkka med høyest smitte av bydelene

ØKT SMITTE:Grünerløkka kommer nesten høyest ut på smitterangeringen den siste tiden.
ØKT SMITTE:Grünerløkka kommer nesten høyest ut på smitterangeringen den siste tiden.

Likevel er det flere faktorer som preger den totale gjenåpningen av bydelen. Johansen la frem at det kun er 81% av den voksne befolkningen i på Grünerløkka som er vaksinert, samtidig som at Grünerløkka sammen med Bjerke var to av bydelene i Oslo som hadde høyest smitte. Dette viser kommunens korona-statistikk, som legger frem at Grünerløkka i dag har 379 smittede. Her er det barn i 0-9 års alderen som har høyest smitte på grafen, og de eldste som ligger lavest.

De kommende ukene vil avgjøre om det blir flere lettelser i slutten av mai. Grünerløkka har mange unge beboere, og får ikke noen tilleggsdoser på grunn av høyt smittetrykk. De mottar derfor vaksinedoser ut fra antall innbyggere i aldersgruppen som prioriteres. Dette er noe som kan endre seg i løpet av de neste ukene. Om utfallet blir flere vaksinedoser eller utsatt gjenåpning ligger fortsatt i vente for Grünerløkkas beboere.

Powered by Labrador CMS