– Det viktigste er at ingen blir helt alene

Id-al-fitr betyr «festen som bryter fasten» og feires ofte med at familie og venner samles til et festmåltid.
Id-al-fitr betyr «festen som bryter fasten» og feires ofte med at familie og venner samles til et festmåltid.

Tips og råd til Id-feiringen fra bydel Frogner

Torsdag denne uken skal id feires over hele verden. Bydel Frogner kommer med råd og tips om feiringen til sine innbyggere.

Publisert Sist oppdatert
TIPS OG RÅD: Bydel Frogner ønsker sine innbyggere en god og trygg feiring med tips og råd.
TIPS OG RÅD: Bydel Frogner ønsker sine innbyggere en god og trygg feiring med tips og råd.

Torsdag 13. mai feirer muslimer over hele verden id al-fitr, avslutningen av fastemåneden ramadan. Dette er en av de viktigste høytidene i Islam og skal denne uken markeres av norske muslimer over hele landet.

bydel Frogners Facebookside råder de sine innbyggere om hvordan man kan gjennomføre en trygg id-feiring.

Deres råd er å planlegge handleturen, og at én i familien handler på et tidspunkt hvor det er lite folk i butikken. De råder til å delta på større samlinger og feiringer over internett. Hvis man skal samles råder de til bruk av munnbind, vaske hendene ofte og å teste seg hvis du føler deg syk.

Bydelsoverlegen er positiv

Bydelsoverlege, Neelam Sarwar Anjum, sier at de i forkant av id har mottatt mange henvendelser i god tid før feiringen, fra dem som lurer på hva som er tillatt og ikke.

– Dette ser vi på som at innbyggerne tar ansvar og at de viser at det er viktig for dem å forholde seg til det gjeldene regelverket, sier Anjum.

Hun opplever at mange av dem som skal feire id er godt informerte og opptatt av smittevern, og at rådene fra bydelen når frem.

– Men, det er klart at hver gang store begivenheter slik som id nå, og 17. mai i år, så vil det innebære at flere ønsker å møtes og samles. Det igjen innebærer høyere risiko for smitte.

Anjum informerer om at helseetaten og Oslo kommune sentralt har tett kontakt med de muslimske organisasjonene i Oslo. Hun forteller at de kommuniserer direkte med de muslimske miljøene gjennom radiospotter og filmer i egne kanaler.

Kreative løsninger

BYDELSOVERLEGEN: Neelam Sarwar Anjum håper id-feiringen på torsdag går trygt for seg.
BYDELSOVERLEGEN: Neelam Sarwar Anjum håper id-feiringen på torsdag går trygt for seg.

Pandemien har nå pågått i 15 måneder og de aller fleste miljøer har blitt vant til å feire Id og andre store begivenheter på en annerledes måte.

– Det er ikke noe større bekymring i år om id feiringen, enn det som har vært tidligere i pandemien, sier Anjum

Hun forteller at innbyggerne på Frogner er kreative og finner andre metoder for å vise hengivenhet under høytider og helligdager, da de vet at de ikke kan samles til id feiring slik de har gjort tidligere.

– Mange har i år sendt presanger og mat til hverandre gjennom ulike Take away-ordninger allerede under fasten (Ramadan), kan Anjum fortelle.

Hun mener at man kan ha det hyggelig på mange måter uten at det skal øke risikoen for smitte.

– Det viktigste er at ingen blir helt alene, sier bydelsoverlegen.

Skal feire

Anjum skal selv feire id på torsdag.

– Vi har bestandig feiret dette stort og ofte opp til i flere dager, forteller hun.

Under pandemien har dette vært helt annerledes for Anjum og familien. De har begrenset feiringen i henhold til lokale restriksjoner.

– Jeg tenker at vi må se fremover og ha et håp om at dette ikke vil vare evig.

Powered by Labrador CMS