LANG ERFARING: Sigmund Ruud har vært daglig leder for Bymisjonssenteret Tøyenkirken siden 2007. FOTO: Elisabeth Gulbrandsen
LANG ERFARING: Sigmund Ruud har vært daglig leder for Bymisjonssenteret Tøyenkirken siden 2007. FOTO: Elisabeth Gulbrandsen

For mange frivillige på julaften

Hvert år må Kirkens Bymisjon takke nei til frivillige.

Publisert Sist oppdatert

Kirkens bymisjon bidrar med to tilbud til de som trenger et sted å være på julaften. «Stikk innom» som foregår i domkirken er åpent for alle, mens julefeiringen på Bymisjonssenteret Tøyenkirken krever påmelding.

– På julaften her hos oss, er det plass til 120 gjester, 30 frivillige og 8 ansatte. Det er et rusfritt arrangement, med et stort og variert program, forteller Sigmund Ruud, leder for Bymisjonen Tøyenkirken.

Først er det gudstjeneste, og deretter blir det servert julemiddag før vi går rundt juletreet, spiser dessert og får besøk av julenissen. Alle barna får gaver til en verdi av 300 kroner, mens de voksne får en kombinasjon av konfekt, juleblad og strikkeplagg. Det er Gjensidige-stiftelsen som sponser julegavene som deles ut. Videre blir kvelden fylt med underholdning og kulturelle innslag.

Rusfritt

Arrangementet er rusfritt, og i fjor var femti av gjestene under 18 år.

ENSOMHET: Levekårsundersøkelsen fra 2015 viser at 16% av Norges befolkning oppgir at de enten er litt, ganske mye eller mye plaget av en følelse av ensomhet. FOTO: Elisabeth Gulbrandsen
ENSOMHET: Levekårsundersøkelsen fra 2015 viser at 16% av Norges befolkning oppgir at de enten er litt, ganske mye eller mye plaget av en følelse av ensomhet. FOTO: Elisabeth Gulbrandsen

Det er mange som synes julefeiringen er problematisk. Noen er skilt, og må sende barna til ekskjæresten annenhver jul. Andre opplever konfliktfylte familierelasjoner, og mange er ensomme. Vi opplever hvert eneste år at det er flere frivillige enn det er behov for, sier Ruud.

Erfaringsmessig forteller han at de fleste ikke ønsker å dra til venner, fordi de ikke vil bli sett på som ensom og stakkarslig. Da er det bedre å bidra til å gjøre julen hyggelig for noen andre. Det å komme som frivillig er mye tryggere enn å innrømme at man er ensom og trenger noen å være sammen med.

– Hos oss er det alt fra ektepar til enslige, men også et stort antall muslimske familier som ønsker å få innsikt i de norske juletradisjonene, sier Ruud.

Christoffer Isaksen (31), har planer om å melde seg som frivillig denne julen.

For min del er ikke julefeiringen så viktig. Jeg har vokst opp med to foreldre som har pleid å jobbe på julaften, og har derfor ikke de samme tradisjonene som mange andre har, forteller Isaksen.

Midt i en hektisk førjulstid med mye skolearbeid og eksamener har ikke Isaksen rukket å tenke så mye på julen ennå, men han har laget en liten plan.

Vil ikke være gjest

– Jeg kunne godt tenke meg å hjelpe til med å lage mat, servere og prate med folk på arrangementet til Kirkens bymisjon. Dersom de ikke trenger flere frivillige kan det hende jeg prøver å få meg en ekstrajobb, eller svinger innom noen venner på julekvelden, fortsetter han.

Han tenker at det er nok av de som trenger et sted å være på julaften, og føler ikke at han er i en situasjon hvor det er nødvendig å ta opp en sånn plass.

– Når jeg får egen familie, skal jeg sørge for en stor og sosial julefeiring. Det skal være masse julepynt, og åpent hus for alle som har lyst til å komme innom, sier Isaksen.

Powered by Labrador CMS