INN I VARMEN: gjestene kunne glede seg over et varmt inne-marked mens dagen ute var grå og våt. FOTO: 300017
INN I VARMEN: gjestene kunne glede seg over et varmt inne-marked mens dagen ute var grå og våt.
FOTO: 300017

Jul på Carlberg Gaard

Selgerne legger frem sine flotteste farger under julemarkedet denne adventssøndagen.

Publisert Sist oppdatert

I tradisjonens tro arrangeres det marked i førjulstida på gården i år også. Det er folksomt, og mange av de lokale innbyggerne lader opp hele året for å selge hjemmestrikka gensere, ølvotter, eplemost, eller annen kunst og design.

Tinas tantestrikk

STRIKKEDILLA: Tina startet å strikke da hun var fem år gammel, og har ingen planer om å legge fra seg strikkepinnene med det første.FOTO: 300017
STRIKKEDILLA: Tina startet å strikke da hun var fem år gammel, og har ingen planer om å legge fra seg strikkepinnene med det første.
FOTO: 300017

I enden av et av markedsrommene sitter Tina Madeleine Sørensen. Til vanlig er hun barnehagelærer, men det beste hun vet er å strikke klær til tantebarna sine.

– Jeg skulle bare ønske det var flere jenter å strikke til, av seks tantebarn er det bare en jente, forteller hun og ler. Hun sier at hun handler ting her selv også, om hun ikke har boden stående.

Hun sitter omringet av andre strikkeentusiaster, og et lokalt håndballag som selger småkaker.

I 1839 ble Carlberg Gaard etablert som eget gårdsbruk, og i 2010 tok familien Gauterud over. De ønsket å skape et levende gårdsbruk, etter mye usikkerhet om hva som skulle skje med gården etter at den hadde stått uten eier en stund.

Carlberg Gaard har en rekke faste fasiliteter, og blant disse er det en innendørs golfbane, og kunstgalleriet Galleri W.

Hardt arbeid gir resultater

En av de mindre faste fasilitetene å besøke her er Dyre Gård som produserer økologisk eplemost i forskjellige smaker og farger. I spissen av denne bedriften er Anne-Lene Bjerketvedt, som ofte står og selger produktene selv. Dyre Gård startet med å plante trær i 2011, og etter ett år kjøpte de et presseri.

Dette gjorde at de kunne være ute på markedet allerede i 2013, mye fordi de fikk støtte av Innovasjon Norge og Bama.

STOLT: Anne-Lene har jobbet på Dyre Gård siden starten, og er stolt av produktet hun har vært med å produsere.FOTO: 300017
STOLT: Anne-Lene har jobbet på Dyre Gård siden starten, og er stolt av produktet hun har vært med å produsere.
FOTO: 300017

– Det var mange som lo av oss i starten. Drive å produsere eplemost i Østfold liksom, forteller hun.

De pleier å stå på Carlberg Gaard på høstmarked og julemarked. Hun forklarer at det ikke er like relevant å stå på marked i vårsesongen siden det ikke er så stor produksjon av grønnsaker og liknende på den tiden av året.

– Det er viktig å ha alt på stell, og vi har klart å bli Norges største eplegård. Vi leverer ut til alt som kan leveres til for eksempel Coop, Rema, dagligvarebutikker og cafeer, forklarer hun rolig.

Hun forteller at de for øyeblikket ikke har en bestselger, men at de tidligere har vunnet pris på det norske marked for epletypen Rød Aroma, og at de nå er finalister med holsteiner cox i Det Norske Måltid. Hun legger også til at eplemosten med bringebær har blitt svært populær.

Powered by Labrador CMS