Banner utenfor lokalene

Cinemateket – Snart klar for gjenåpning

Siden 1984 har Cinemateket i Oslo vist filmer fra filmhistorien, både de store klassikerne og mindre kjente. Etter en lengre periode med oppussing er de snart klare for åpning.

Publisert

Under ombygging

I 2021 vant Cinemateket prisen «Classic Cinema of the Year». På grunn av oppussing har de måttet vise filmene sine på andre lokaler rundt om i byen. Nå forteller markedsansvarlig, Nina Cecilie Bull, at de teller ned dagene til de kan vise film i sine egne lokaler.

- Vi har tatt flere grep for å sikre at kinoene vår holder høy standard og kvalitet også i årene som kommer. Det blir blant annet nye seter og nytt lydanlegg. Det blir også nytt aktivitetsrom for barn, en ny kafe og generelt bedre fasiliteter også utenfor kinosalene.

Oppussingsarbeidet tok en del lengre tid enn først antatt. Det på grunn av byggetekniske forhold og forsinkelser i leveranse av byggemateriale. Nå har de endelig en dato for gjenåpningen.

- Mandag 17. april åpner vi endelig dørene. I mellomtiden mens vi venter på å komme i eget hus, vil vi fortsette med visninger rundt på andre arenaer som Symbra kino, Vega scene og Kunstnerens Hus Kino.

Bygging utenfor inngangsdørene

Et museum for filmer

Leder for Cinemateket, Jan Langlo, forteller at Cinemateket tiltrekker seg publikum av flere årsaker. Noen ønsker å oppleve hvordan filmene en gang var, noen ønsker å lære om historien, mens andre bare vil gå på «filmmuseum».

- De som kommer og ser på kan variere, både aldersmessig og interessegrupper. Flere er interesserte generelt i filmhistorien, mens mange er interessert i kulturen og vil få med seg de store klassikerne på samme måte som noen vil se de store kunstverkene på et museum. En av de beste sammenligningene vi har, er at vi er et museum for film.

Et cinematek er en kino som har som oppgave å vise interesse og fremheve filmhistorien og filmkunst, ved å gjøre dette tilgjengelig for publikum. Et cinematek er oftest knyttet til et filmarkiv. Noe av det viktigste for et cinematek er at filmene som vises, skal presenteres på å måte som er tro mot sitt originale format. Men av og til finnes det unntak.

- Cinemateket er for filmen det biblioteket er for bøkene. Vi skiller oss ut fra de andre kinoene på grunn av at vi for det første er statlig eid. Som gir oss et annet formål med filmene vi viser.

I de fleste land rundt om i verden finner man cinematek. Hvor hele formålet med cinematek er å vise filmhistorie.

- Her hos Cinemateket ønsker vi å vise frem filmkunsten og filmkulturen både fra Norge og fra den internasjonale filmhistorien. Iblant kan vi vise nyere filmer, men disse er da spesielt utvalgte. Vi viser som regel aldri filmene de andre kinoene viser. Vi importerer en del egne titler av filmer som vi mener har særskilte kvaliteter, eller filmer som vi syns er spesielt interessante.

Cinemateket i Oslo startet for første gang med filmvisninger i juni 1984, og hadde sin offisielle åpning 27. september det samme året. Filmen som ble først vist, var Tatt av vinden (1939). Siden den dagen har Cinemateket hatt regulær drift. Først i kinosalen på Grev Wedels plass, og fra 1996 i dagens to saler i Filmens Hus.

Powered by Labrador CMS