Hanne Bjelland (19) og Sunniva Einarsen (19). Jentene spiller på damelaget til FK Haugesund
Hanne Bjelland (19) og Sunniva Einarsen (19). Jentene spiller på damelaget til FK Haugesund

Damelag i FK Haugesund

Høsten 2021 etablerte Fotballklubben Haugesund (FK Haugesund) eget damelag. Hele Haugesund er spent på første sesong.

Publisert Sist oppdatert

Spent på sesongen

Hanne Bjelland (19) og Sunniva Einarsen (19) er to av spillerne på det nye damelaget til FK Haugesund. Bjelland er keeper og Einarsen er midtbanespiller. Det er første sesongen damelaget til FK Haugesund spiller, og de er svært spente på hvordan det skal gå, forteller Einarsen.

Jentene er unge og har både skole og jobb utenom trening. Begge jentene går siste året på videregående på fotballinjen, ved Haugesund Toppidrettsgymnas.

– Vi har en eller annen form for trening hver dag. Det varierer litt for oss som går på Haugesund Toppidrettsgymnas, da vi trener i skoletiden sammen med treneren våres, forteller Bjelland.

Etter skoledagen er over drar jentene rett på neste trening sammen med de andre lagspillerne. De spiller kamp en dag i uken. Ofte har de dobbeltøkter på trening, da er det både styrketrening og fotballtrening rett etter hverandre.

Fullt program

Det er krevende å være ungdom og ha et fullt program med mye trening i tillegg til skole, fritid og jobb. Einarsen forteller at de akkurat har hatt tentamensperiode på skolen og det har vært slitsomt. Bjelland legger til at etter sesongen er det mer fri. Da er det mer egentrening og treneren lager egentreningsprogram til spillerne. Vi får mindre fritid når det er sesong, og mer fritid når det ikke er sesong.

– Vi får og tre uker sommerferie, sier Einarsen.

Både Bjelland og Einarsen må planlegge mye for å få timeplanen til å gå rundt. Bjelland forteller at hun har jobb i tillegg til skole og fotball. Jobben hennes er i Sandeid som er omtrent en times kjøretur fra Haugesund.

Divisjonene skal legges om

Veien til damelaget i FK Haugesund startet med uttakstreninger høsten 2021.

– I fotballmiljøet i Haugesund kjenner de fleste til hverandre, så treneren og støtteapparatene rundt har et bilde av de lokale spillerne og er kjent med hvem som spiller fotball i området, sier Bjelland.

I tillegg er det mulig for spillere å hospitere hos damelaget, tilføyer Einarsen.

Bjelland forteller at nesten alle på laget kommer fra forskjellige klubber. Miljøet på laget er bra til at det er et så nytt lag. Det er veldig stort sprik alder, de yngste er 15 år, mens de eldste er 28 år. Men det er vanlig i damefotball. De kjenner til hverandre i den forstand at de har spilt mye mot hverandre, så det er litt rart at vi nå er på samme lag, ler Bjelland.

FK Haugesund sitt damelag spiller nå i andre divisjon. Likevel trener de og som de er i toppserien, da de er et lag som satser. Både hoved- og keepertreneren kommer i fra toppserielaget, Avaldsnes.

– Det er mye vanskeligere å holde seg i andre divisjon i år, enn det har vært de tidligere årene. Grunnen til det er fordi de forskjellige divisjonene skal legges om. Nå er det fem lag som holder seg i andre divisjon, så det gjelder å være topp fem. De andre syv lagene som er i andre divisjon nå rykker ned til tredje divisjon, forteller Bjelland og Einarsen.

Målet deres er å holde seg i andre divisjon, for hvis de først ryker ned til tredje divisjon er det vanskeligere å komme seg opp her igjen. De forteller at det er mye forventninger fra trenerne, styret i FK Haugesund og sponsorer.

– Det er så mye forventninger at jeg er redd jeg ikke skal få sove om natten, sier Einarsen.

Får ikke spille på Haugesund stadion

Damelaget spiller verken kamper eller trener på Haugesund stadion. For tiden spiller de kampene sine på Sakkestad og treningene foregår på Gymnasbanene til Djerv 1919, forteller de.

– Vi spiller ikke på stadion fordi det er en regel som sier at de to beste lagene i kommunen får spille der. Og nå er det herrelaget til FK Haugesund og Vard 2 sitt herrelag. For at vi skal spille på stadion må vi rykke opp, sier Einarsen.

Bjelland syntes det hadde vært gøy for laget å spille på stadion slik at de kan oppleve å ha et større publikum og for anerkjennelse. Men regler er regler, så det må vi forholde oss til. Mange tror det handler om kjønn og at vi ikke får spille på stadion fordi vi er damer, men sånn er det ikke, forteller hun.

Powered by Labrador CMS