MAT FOR ALLE: På festivalen finner du både vegetarianere, veganere, pescitarianere og flexitarianere.FOTO: 856794
MAT FOR ALLE: På festivalen finner du både vegetarianere, veganere, pescitarianere og flexitarianere.
FOTO: 856794

Vil overbevise skeptikerne

Denne helgen fylte Oslo Vegetarfestival Kubaparken for tiende året på rad. Målet er å samle vegetarianere og skeptikere.

Publisert Sist oppdatert

Etter et besøk på Bristol Vege Fest i England, bestemte Heidi Røneid (36), Synne Hewitt (41) og Odd Harald Eidsmo Barder (38) seg for å starte noe liknende i Norge. I 2009 åpnet de Oslos første vegetarfestival, den gang med et lite håp på 500 besøkende. Arrangementet gikk over all forventning og rundt 1100 mennesker møtte opp. I fjor var det rekordoppmøte på festivalen med 19.000 mennesker.

– Det var fullt overalt og all mat var utsolgt før klokken passerte to. Ingen viste at det ville bli så populært. Etter dette har det bare blitt større, forteller Røneid.

GREEN MARKET: Masse god mat fant sted på arrangementet, alt fra hverdagskost til desserter. FOTO: 856794
GREEN MARKET: Masse god mat fant sted på arrangementet, alt fra hverdagskost til desserter.
FOTO: 856794

Hundre prosent vegansk

Festivalen tilbyr bare vegansk mat. I tillegg kan du oppleve alt fra foredrag og debatter, til produkter, klær og underholdning for barn. Rundt om i parken finner du små handlegater med etiske produkter, sminke og klær. Store varemerker som Ben & Jerry`s, Magnum og Oatly gir ut gratis smaksprøver, og organisasjoner med fokus på dyrevern, helse og miljø står klare til å spre sitt budskap. Du kan også delta på kokkekurs og såkurs.

– Man kan bry seg om miljøet, spise vegetarisk mat flere ganger i uken, og fortsatt leve veldig godt! Det ønsker vi å vise folk.

Dyrt å være vegansk

Liv Nordgarden (28) var en av de besøkende på festivalen. Hun har vært veganer i fem år, og er positivt overrasket over utviklingen de siste årene.

– Når jeg ble veganer var det ingen som skjønte hva det var. Nå er det mye lettere å finne spisesteder som selger vegansk mat, og det gjør det mye lettere for oss som vennegjeng å spise sammen.

Sammen med Liv besøkte også June Haugen (24), Camilla Finnseth (24) og Seriman Rasmussen Kubaparken for å utforske vegansk mat.

– Det er mye her du ikke får tak i andre steder. Det er litt dyrt å kjøpe vegansk mat, dermed er det dyrt å teste ut, men her kan man både spise seg mett og smake på nye ting gratis, sier vennegjengen fornøyd.

NOAH: Organisasjonens visjon er en verden hvor dyr er likeverdige medskapninger, uten slakterier. FOTO: 856794
NOAH: Organisasjonens visjon er en verden hvor dyr er likeverdige medskapninger, uten slakterier.
FOTO: 856794

Kan alltid forbedres

Klima- og Miljøminister Ola Elvestuen holdt lørdag formiddag åpningstalen for festivalen og deltok senere på en heftig debatt om hva politikerne kan gjøre for at vi skal spise mer plantebasert.

– Venstre støtter opp at det skal bli mer informasjon rundt vegansk mat. Vi tror på omlegging av norsk landbruk, i tillegg styrke økologisk produksjon, spesielt frukt og grønt, forklarer politikeren.

Elvestuen har fortsatt tro på at omtalen rundt vegansk mat kan bli bedre.

SER FREMOVER: Elvestuen mener at vi må legge om kostholdet for å nå de store målene. FOTO: 856794
SER FREMOVER: Elvestuen mener at vi må legge om kostholdet for å nå de store målene.
FOTO: 856794

– For å nå de store målene, må vi legge om kostholdet. Norge har et samarbeid med næringslivet om å redusere matsvinn med 30 prosent. Med den fremdriften skal vi kunne nå disse målene.

Politikeren mener selv han gjør mye for å være mer miljøbevisst, og at dette er grunnen til at han meldte seg inn i venstre.

– Jeg er veldig engasjert, det har jeg alltid vært. Jeg har ikke bil, reiser alltid kollektivt, sykler og tar tog. Jeg spiser så mye som mulig økologisk, og bruker minst mulig plast.

– Nå er jeg 51 år gammel, og har vært opptatt av dette siden jeg var 15 år. Derfor har dette blitt til en vane.

Powered by Labrador CMS