Frøbibliotek: På Deichman på Torshov har de forskjellige frø til mennesker som har lyst til å så. Fra venstre: Stine Laukvik og Lene Brennodden. Foto: Celine Nergård Smitt
Frøbibliotek: På Deichman på Torshov har de forskjellige frø til mennesker som har lyst til å så. Fra venstre: Stine Laukvik og Lene Brennodden.
Foto: Celine Nergård Smitt

Frøbiblioteket: Hent og dyrk dine favoritter i sommer

Sommeren nærmer seg og tiden for å så selv er inne. På Deichman Torshov kan du gjennom deres frøbibliotek låne et stort utvalg av frø til egen dyrking.

Publisert

Oslo frøbibliotek ønsker å bidra til at flere mennesker får kunnskap om hvordan man høster frø. De mener dette er viktig for å ta vare på og benytte oss av de ressursene man har rundt seg.

Norges første frøbibliotek

Deichman biblioteket på Torshov er Norges første frøbibliotek. De åpnet først i 2016 og interessen for konseptet har blitt stadig mer populært.

Stine Laukvik er programansvarlig for prosjektet på Deichman Torshov og forteller at det er et stort engasjement rundt frøbiblioteket.

– Det er gøy å se at mange tar i bruk tilbudet vårt, forteller hun.

Biblioteket har et kartotek med masse frø av ulike sorter. De tilbyr sorter som er enkle å høste gode frø fra. Her kan du komme til biblioteket og plukke med deg de frøene du ønsker for å dyrke dine favoritter. I år har også biblioteket utvidet sortimentet av frø man kan låne.

Frø: Her kan du velge mellom mange forskjellige sorter
Frø: Her kan du velge mellom mange forskjellige sorter

Frøbiblioteket har som misjon at de ønsker å inspirere lokalbefolkningen. Gjøre dem rustet til å holde hagen eller balkongkassen i live og til å bedre forstå elementer i vekstprosessen som henger sammen. Samtidig lære hvilke ressurser man har i nærområdet sitt.

Ett samarbeid

Oslo frøbibliotek er tilbud ment for å gjøre det enklere for folk å dyrke selv. Dette prosjektet ble startet av Omstilling sagene i samarbeid med Deichman Torshov i 2015. i 2020 overtok Deichman Torshov fullt ut ansvaret for frøbiblioteket.

Omstilling sagene er en del av den verdensomspennende Transition Town bevegelsen. De arbeider for å styrke lokalsamfunn rundt om i verden. Målet deres er å fremme klimaforandringer samtidig som de ønsker å skape mer felleskap i lokalsamfunnene.

Stine Laukvik forteller at konseptet ser man mye mer rundt oss den dag i dag. Frøbibliotek- konseptet har spredt seg også til andre deler av landet.

For alle

Enten om du er erfaren eller ikke, er frøbiblioteket for alle. Frøbiblioteket har en egen håndbok for dyrking og frøsanking, hvor du kan lære mer om dyrking og høsting.

I håndboka finner du informasjon om hver frøsort de har på biblioteket og hvordan du skal høste frø fra de ulike sortene. Du kan finne boken på biblioteket eller laste ned dokumentene fra nettet. Link til håndboka:

https://drive.google.com/drive/folders/0B6mN1pwYfsgVQzNkY045ejRlV0k?fbclid=IwAR3CcCHULNXS3hXUjjc2lbaDlLDNSK96TGJiXZ4ryX_KXRPPw2__R7wzDdM

Powered by Labrador CMS