DEMONSTRASJON: Gaza demonstrasjon ved Youngstorget.

Tusenvis demonstrerer for Gaza

Lørdag den 13.Januar deltok tusenvis av personer i demonstrasjon for Gaza ved Youngstorget i Oslo. Senere går folkemengden i et tog mot den Israelske ambassaden, mens de roper slagord for Palestina.

Publisert Sist oppdatert

På Youngstorget sist lørdag ble det holdt demonstrasjon til støtte for Palenstina. Det ble blant annet holdt taler av Line Khateeb, leder av Palestinakomiteen og Yonatan Shapira, jødisk avhopper fra det israelske millitæret. Det ble også ropt forskjellige slagord fra folkemengden.

Barn i gaza har rett til å leve

Nei til folkemord

Ceasefire now

La gaza leve

Fri Palestina

"From the river to the sea"

Slagordet refererer til området mellom Jordanelven og Middelhavet, som er Palestina. Som i dag inkluderer Israel og de israelsk-okkuperte palestinske områdene, Vestbredden, Øst-Jerusalem og Gazastripen

- Israel har drept gjennomsnittlig 250 mennesker vært eneste døgn, siden krigen startet. Vi vet at 70 prosent av de drepte er barn og kvinner. Vi vet at Israels angrep på Gazastripa ikke er et selvforsvar, men et forsøk på etnisk rensing av den palestinske befolkningen. Dette sier Line Khateeb som en del av talen sin. 

- Det er ikke antisemittisk å stå imot apartheid og okkupasjon. Det er ikke antisemittisk å stå for boikott, deinvestment og sanksjoner som del av et strev for frihet. Det er ikke antisemittisk å stå for like rettigheter, "from the river to the sea". Men det er definitivt ikke antisemittisk å ville stoppe et folkemord. Dette sier Yonatan som en del av sin tale. 

DEMONSTRERER: Anette synes det er viktig å være til stede på demonstrasjon.

Opprørt demonstrant

En av dem som er til stede på demonstrasjonen på Youngstorget denne dagen er Anette. Hun sier at hun vil være med på å påvirke slik at noe blir gjort med saken. 

Anette mener at det er folket som må gjøre noe nå, da hun føler statsmakten ikke gjør noe. 

- Jo flere, jo bedre. Norge gjør nesten ingenting, det er vanlige folks tur til å gjøre noe, mener Anette. 

Hun mener at Norge kunne gjort mer. Hun sammenligner saken med motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. 

- Hvorfor tror du palestinerne blir sett på som terroister når de gjør motstand? Jeg mener det er fordi de har mørkere hud, sier hun oppgitt. Hun legger til at hun er redd for at der skjer ting i krigen som vi ikke vet om.

BEVEGET: Solidaritetsaktivist og lege Mads Gilbert.

Engasjert lege

Mads Gilbert (76 år) er norsk lege, nødhjelpsarbeider, forfatter, politiker og solidaritetsaktivist. Han har utviklet og drevet medisinske solidaritetsprosjekter siden 1981 i land som Burma, Kambodsja, Angola og Palestina. 

- Jeg tror norsk utenrikspolitikk er bundet på hender og føtter av vårt Nato medlemskap. Som gjør at vi får flere amerikanske baser her og at vi ikke har en selvstendig utenrikspolitikk, sier Gilbert. 

Til Haugenbladet sier Gilbert at han synes demonstrasjonen har vært strålende. Han tenker det er bra for fremtidig solidaritetsarbeid at det er mye ungdom som stiller opp. 

Rettsaken i Haag

Rettsaken i Haag går ut på at Sør-Afrika argumenterer for at Israel vil utrydde en betydelig del av Palestina sin befolkning. 

- Vi er inne i en fase hvor dette politiske presset redder liv. Uten det politiske presset i Norge og i hele verden, så hadde sannsynligvis ikke hatt rettsaken i Haag, sier Gilbert. 

Han understrekker at det aller viktigste nå er kravet fra demonstrantene om å stoppe bombingen. 

Powered by Labrador CMS