SNART ÅPNING: Fredag 6. mai er den stor åpningsdagen for språk- og kultursenteret Mestizo.
SNART ÅPNING: Fredag 6. mai er den stor åpningsdagen for språk- og kultursenteret Mestizo.

- Det flerkulturelle er en rikdom!

Cecilie Lønn ønsker å skape et rom for kulturelt mangfold. Fredag 6. mai åpner hun språk- og kultursenteret Mestizo i Sørligaten 46A på Tøyen, og inviterer til gatefest.

Publisert Sist oppdatert

Hvis du har gått gjennom Sørligaten bak Tøyen skole i det siste har du kanskje sett et nytt rosa skilt og en blå og rosa benk. Dette er ikke en ny cafe, men lokalene til et nytt språk- og kultursenter hvor det vil holdes språkkurs i norsk og spansk, og ulike kulturelle arrangementer.

Cecilie Lønn starter opp Mestizo på Tøyen etter å ha drevet i Kristiansand i mange år.
Cecilie Lønn starter opp Mestizo på Tøyen etter å ha drevet i Kristiansand i mange år.

Personen bak konseptet er Cecilie Lønn, som sammen med sin nå avdøde mann startet opp Mestizo i 2004. Det startet her i Oslo, før de tok med seg konseptet på flyttelasset til Kristiansand. Etter mange år der, med Mestizo både drevet som kafé og utelukkende språksenter, skal Lønn igjen starte opp i Oslo, denne gangen på Tøyen.

- Tøyen er en spennende bydel med mange flerkulturelle initiativ. Her syns jeg Mestizo passer godt inn.

Lønn påpeker at språksenteret ikke er et kommersielt initiativ, det finansieres av nettskolen hennes. «Norsk for deg». Hun mener det er viktig at Mestizo kan være et møterom for alle, uten tanke på penger, og ønsker å låne det ut gratis til andre flerkulturelle aktører.

- Jeg ønsker å bygge opp et felleskap hvor vi sammen bidrar til å bygge opp noe som er viktig for oss alle.

IKKE KAFÉ: Men man kan ta seg en kopp kaffe eller te fra kjøkkenet hvis man vil, forteller Lønn.
IKKE KAFÉ: Men man kan ta seg en kopp kaffe eller te fra kjøkkenet hvis man vil, forteller Lønn.

Det skjer mye spennende framover. Allerede denne uken skal hun arrangere feiring av den polske nasjonaldagen, før den store åpningen finner sted på fredag. Det skal starte som en gatefest hvor alle forbipasserende inviteres med, før det flyttes inn i lokalene hvor det blir et tett kulturelt program med diktlesning og latinamerikansk musikk og dans.

Lønn synes det er viktig å ha et sted å samles uten fokus på penger og veldedighet, men på kulturelt mangfold og det å treffe hverandre på egne premisser for å skape sosiale nettverk.

- For meg er det en personlig glede å kunne bidra til at nye vennskap stiftes og at mennesker blir kjent på tvers av kulturer.

Lønn har mange spennende planer for Mestizo, blant annet flerkulturelle treff, litteraturkvelder, intimkonserter, høytlesning på spansk for barn og markeringer av ulike merkedager verden over.

Hun avslører også at det vil arrangeres kampsangkvelder, for hun legger ikke skjul på at Mestizo har et politisk verdisyn.

- Mestizo er et samlingssted for folk og partier på venstresiden, men her er alle velkomne, uavhengig av politisk ståsted.

Og hun er klar på hva hun vil at Mestizo skal være.

- Dette er ikke en kafé, men et levende språk- og kultursenter vi skaper sammen gjennom felles bidrag og innsats.

Powered by Labrador CMS