Pelsen blir stadig en større del av motebildet.

Dyrs rettigheter og motebransjens dilemma

Pelsens dilemma har satt vinterens mote i et etisk skjærlys, en kamp mellom stil og samvittighet utfolder seg: — Det er ikke ok å bruke pels uansett!

Publisert

Gjennom vinteren har pelsbekledning igjen blitt et omdiskutert tema. Spørsmålet om hvorvidt det er akseptabelt å bruke pels, enten ekte eller syntetisk, har ført til en flom av meninger og argumenter. NOAH, en organisasjon for dyrs rettigheter, tar et klart standpunkt mot bruk av pels, uansett om den er ekte eller syntetisk.

 

— All pels har forårsaket lidelse. Ved å bruke den legitimerer man denne lidelsen, og sender et signal om at det er greit å ta livet av dyr for mote, argumenter NOAH

 

På den ene siden står tilhengerne av pelsbekledning, som hevder dens estetiske og funksjonelle verdier. På den andre siden finner vi en stadig voksende motstand mot bruken av pels, begrunnet i etiske, miljømessige og dyrevelferdsmessige betenkeligheter.

 

— Jeg synes det er bra at pels er tilbake, så lenge den er vintage eller at den er produsert naturlig. Som for eksempel rester fra et dyr som er brukt til noe annet, forteller Xavier, om lenge har jobbet hos bruktbutikk kjeden, Fretex.

 

Etiske og dyrevelferdsmessige aspekter

 

NOAH understreker at uavhengig av om pelsen er ekte eller syntetisk, representerer den et symbol på lidelse eller død for dyr. Pelsindustrien har lenge vært assosiert med dyreplageri, der dyr holdes under grusomme forhold i små bur gjennom hele livet, kun fro å bli avlivet for sin pels. NOAH mener dermed at ved å bruke pels sender man et signal om likegyldighet til denne formen for dyremishandling.

Xavier har lenge jobbet hos Fretex og ser en økning i hvor mye pels de får inn og selger.

 

— Bruken av pels bidrar til at pelsens eksistens risikerer å bli gjeninnført i motebildet, sier NOAH

 

Bruktbutikker selger stadig mer pels. Fretex er blant de som selger mye pels.

 

— Vi får inn mer pens enn før, forteller Xavier.

 

Han påpeker imidlertid at det ikke er en betydelig forskjell i salget mellom ekte og falsk pels: — vi selger like mye av hver.

 

Konsekvenser for pelsindustrien

 

NOAH peker også på at bruk av pels, selv om den er vintage, opprettholder etterspørselen etter dette klesplagget. Dette kan igjen føre til økt produksjon og salg av ny pels, og dermed bidra til at flere dyr lider. I tillegg kan fremheving av vintage pels gjøre det vanskeligere å arbeide for et importforbud mot pels, og åpner for muligheten for hvitvasking av pels som er brukt.

 

I den siste tiden har flere begynt å bruke mer pels, og enkelte influencere har fremmet bruken av pels. Enten ved å hevde at man kan bruke pels uten å støtte pelsproduksjonen eller ved å argumentere for bruk av vintage pels. NOAH advarer imidlertid om at uansett begrunnelse, så bidrar bruk av pel til å opprettholde pelsindustrien og dens praksiser med dyreplageri.

 

Oppfordring til handling

 

NOAH oppfordrer derfor sterkt til å avstå fra å bruke pels, både av hensyn til dyrevelferd, miljø og etikk. Ved p velge alternative materialer og bekledning, kan enkeltpersoner bidra til å redusere etterspørselen etter pelsprodukter og dermed motarbeide den lidelsen og ødeleggelsen som følger med pelsindustrien.

 

I en tid der mote og etikk ofte står på kollisjonskurs, er det viktig å huske at valgene vi gjør har konsekvenser, ikke bare for dyrene som blir berørt, men også for samfunnet og miljøet som helhet. Diskusjonen om bruken av pels vil fortsette å være aktuell så lenge det er en etterspørsel etter dette kontroversielle produktet.

Powered by Labrador CMS