Før og etter renovering av stua.
Før og etter renovering av stua.

Egen innsats, og «research» har gjort oppussingsprosjekt flere hundre tusen kroner billigere

Et steinkast fra Pilestredet park kjøpte Adela og Espen en leilighet på nesten 170 kvadratmeter. Med noen smarte grep har paret spart flere hundre tusen kroner.

Publisert Sist oppdatert

Gjort grovarbeid selv

Tross lite snekkererfaring, gjør de mye av jobben selv. Paret har nemlig oppdaget at det er penger å spare på å gjøre grovarbeidet på egenhånd. Før de skulle starte å rive gulvene, fikk de blant annet et tilbud på 20 000 kroner for jobben. I stedet for å benytte seg av dette, tok de på seg hanskene, og gjorde det på egenhånd.

– Det gikk overraskende lett, forteller Askeland.

På et par timer hadde paret revet gulvene i leilighetens to stuer. Senere har de også revet vegger og tak selv.

– Likevel, i det lange løp, så vil det nok lønne seg økonomisk å benytte seg av fagfolk til det vi ikke er sikre på selv, sier Askeland.

«Pruting» hjelper

I tillegg til håndverk, trengs det også dyrt materiale ved oppussing. Likevel hevder Askeland at de også har spart noen tusener på å være litt kritiske. Hun tipser alle som skal pusse opp om å prøve seg på god og gammeldags «pruting».

De har blant annet kjøpt gulvet og badekaret for veldig gode priser.

– Husk på at det alltid er lov å prøve seg. De fleste er veldig imøtekommende, og mange er villige til å forhandle, forteller hun.

Hør med fagfolk

Dag Robbert Nesset i SINTEF mener det er fort gjort å feilvurdere det økonomiske omfanget ved oppussing. Han har noen klare råd til de som ønsker å renovere uten spesiell erfaring. Han understreker viktigheten av å skaffe seg kunnskap før man setter i gang.

– Da slipper man ofte å gjøre jobben to ganger, eller flere, skriver Nesset i en e-post.

Bygningsfysikken har endret seg mye gjennom tiden. Nesset trekker frem fuktproblemer, og håndtering av dette som en stor fallgruve.

– Gjør man noe feil, så kan det oppstå mugg i veggen, som ikke oppdages med det første.

Videre legger han til

– ­­Mitt beste råd er å spørre fagfolk om veiledning, og sette seg inn i regelverket på hva man har lov til å gjøre selv.

Powered by Labrador CMS