UTE: Isak Bjørshol i Tufteparken på St. Hanshaugen.

Råtten lukt i St. Hanshaugen park

Isak Bjørshol har gjennom årene bitt seg merke i at parken på St. Hanshaugen får en råtten lukt om våren. Hundeeiere som ikke plukker opp etter dyrene sine har skylden, mener han.

Publisert Sist oppdatert

St. Hanshaugen park er en kjent og mye besøkt park her i Oslo. Parken er et samlepunkt for en rekke ulike mennesker. Disse kan være alt fra yogautøvere til festglade mennesker om sommeren, eller hundeeiere som nyter den friske luften. 

Parken huser også en populær Tuftepark, som brukes av mange. Enten det er eldre som liker å trene ute, eller andre som driver med streetworkout eller "calisthenics". 

Isak Bjørshol (24) er en av de sistnevnte.

Vond lukt i Tufteparken

Isak Bjørshol (24) driver aktivt med turn og "calisthenics" (egenvektstrening) på fritiden. Han er på mange måter en fritidsturner. For han er det svært viktig å holde seg i fysisk form og han foretrekker å trene utendørs i den friske luften. 

- Beliggenheten til parken er sentral og lett tilgjengelig. Den er lyst opp på kvelden, og best av alt helt helt gratis. Det er også derfor Bjørshol mener at parken er helt ideell for både han selv og andre som liker egenvektstrening. 

Men på våren blir denne nærmest perfekte treningsparken ødelagt av vond lukt, ifølge Bjørshol. Han har bitt seg merke i at store deler av parken får en ubehagelig lukt når våren kommer. Til og med treningsstativene han trener med lukter sier han. 

- Selv stativene jeg tar på lukter, bemerker han.

Hundeeiere har skylden

Hundeeiere som ikke plukker opp etter dyrene sine har skylden til problemet, mener Bjørshol. Han spekulerer i at snøen om vinteren fører at flere hundeeiere tror de kan unngå å rydde opp etter dyrene ved å skjule avføringen under snøen.  

Akkurat dette er det Bjørshol mener et problemet. Ifølge han vil da avføringen, etter kulde og varmegrader, legge seg i bunn og blande seg med jorden, og deretter bli dekket igjen. Grunnet isen kommer det ikke oksygen inn, og avføringen forsvinner heller ikke. 

Dette resultere da i at når våren kommer og isen tiner, blir bakken våt og avføringen og jorden blandes sammen, som da utgir en illeluktende aroma over parken. 

Dette er heller ikke et engangstilfelle ifølge Bjørshol, som sier at han har opplevd dette i flere år nå, og at lukten varer over flere måneder. 

Gir et annet bilde

PÅ TUR: Trond og Matilde går tur i St. Hanshaugen park, med deres hund Ludde.

I prat med Trond, Matilde og hunden Ludde så får man et annet bilde av saken. De har bodd på St. Hanshaugen i nærmere 13 år, og sier at gjennom disse årene har de sett svært lite til eiere som ikke plukker opp etter hundene sine eller hundeavføring generelt. 

Trond, likt som Isak, er en aktiv sjel og jogger ofte i parken med Ludde. Han sier at det selvfølgelig finnes tilfeller der han ser møkk langs stikantene, men understrekker kjapt at dette heller ikke er et problem han har lagt merke til, eller noe han ser ofte.

Råtten vegetasjon

Det viser seg derimot, at fenoment med vond lukt etter vinterstiden er derimot ikke et sjeldent fenomen, og heller ikke reservert til St. Hanshaugen park. 

Bjørshol sin teori om hvordan lukter oppstår er klok, men ikke helt rett. 

Det viser seg at dette fenoment er ganske vanlig, og oppstår på lik måte som teorien til Bjørshol, men istedenfor at den vonde lukten kommer fra hundeavføring, så er det faktisk så lett som at det bare er råttent gress og planter. 

Denne lukten oppstår ved at det blir et islag over bakken, som igjen forhindrer oksygen å komme inn og gjør at gresset og plantene ikke forderves på vanlig måte og istedenfor ender opp med å råtne. Der av kommer lukten.

Powered by Labrador CMS