Torshov, hvor det blir gjort erindringsarbeid, sett oven i fra.
Torshov, hvor det blir gjort erindringsarbeid, sett oven i fra.

Erindringsarbeid på Torshov

I Sagene har de drevet med erindringsarbeid siden 2016. Dette har Maria Brattebakke vært en stor del av.

Publisert

Det forrige eldrerådet tok for fem år siden et initiativ til å ha mer fokus på demensarbeidet og mennesker som har kognitiv svikt. Det nåværende eldrerådet, med Erik Hansen som leder, har videreført dette arbeidet. Maria Brattebakke, tidligere bydelsdirektør i Stovner, leder en arbeidsgruppe som har som hensikt å samle en gruppe mennesker til aktiviteter.

- Vi har samlet inn cirka 100 gamle gjenstander, alt fra gamle skruskøyter, som mange husker fra sin barndom, og da skapes det minner og gjenkjennelse.

De fleste er hjemmeboende på Torshov, men de har ofte en dagaktivitet i regi av bydelen og hjemmetjenesten. Arbeidet som arbeidsgruppen til Brattebakke driver, er frivillig.

Pandemien ødela for arbeidet

Før pandemien hadde de grupper på seks-syv stykker, der det var to frivillige med. Der hadde de samtaler om disse gjenstandene de har samlet inn. I tillegg til de gamle, antikke gjenstandene, bruker de ting fra naturen. På høsten tar de frem grønnsaker og spør de eldre damene om hva de laget med det.

- Husker dere hva dere laget når dere var husmødre, er et av spørsmålene vi stiller da det er en del kvinner der. Da erindrer de om ting fra sin barndom og så videre.

Tidligere bydelsdirektør i Stovner, Maria Brattebakke
Tidligere bydelsdirektør i Stovner, Maria Brattebakke

Arbeidet er basert på smågrupper, men de har også noen åpne arrangementer hvor de inviterer en utenfra som kan betale fra gamle dager.

Pandemien satte en stopper for den fysiske møteplassen inne, med unntak av et arrangement i tro med retningslinjene og helsemyndighetene i fjor høst. Da arrangerte de en middag til inviterte, med stor avstand og alt skal ha gått fint for seg.

Bydelen sponset utekonserter

Arbeidsgruppen har konsentrert arbeidet om en kommunal boligblokk i Sagene, hvor det bor mange eldre mennesker. Utenfor denne boligblokken er det en park som ble opprettet i fjor.

- Da har vi forsøkt å ha uteaktiviteter, rett og slett samles ute. I fjor var det flere utekonserter og nå sist uke plantet de i hagen. Dette skal de også førstkommende mandag.

Det er bydelen som har sponset med utekonserter som samlet eldre utendørs. Der framførte for eksempel visesangere. Brattebakke kan også fortelle at de synger også mye selv.

- Vi synger ganske mye når vi er innendørs, ikke når vi er utendørs, fordi gamle sanger det er viktig for erindringsarbeidet.

Powered by Labrador CMS