Tør ikke ta vaksinen

"Vilde" (22) har endometriose og har valgt å ikke ta hverken dose en, to eller tre. Nå er hun lei av å måtte forsvare seg.

Publisert Sist oppdatert

«Det er jo bare å ta vaksinen» sier folk. Men så enkelt er det dessverre ikke. Jenta vi har valgt å kalle "Vilde" (22) sliter med en underliggende kronisk sykdom som kalles endometriose. Dette er en fortsatt ganske ukjent kvinnesykdom som i følge NHI.no rammer ca. 6-10% av norske kvinner.

Endometriose er en tilstand der vev av liknende type som slimhinnen i livmoren (endometrium) vokser utenfor livmorhulen. (NHI.no) Dette er for kvinner som rammes av det, svært smertefullt, og gir symptomer som: sterke menstruasjonssmerter, og sterke smerter ved eggløsning.

Har valgt å ikke ta vaksinen.

Vilde jobbet innen helse da de første AstraZeneca vaksinene kom, men hun var langt fra først i køen til å kunne ta første dose. Alle de velkjente bivirkningene hadde derfor blitt oppdaget før det ble hennes tur, og de stoppet å bruke den i Norge før hun rakk å ta den. hun beskriver dette som første gang hun ble redd av vaksinen.

- Jeg ble rett og slett ganske skremt av alle tilfellene med blodpropp og liknende. Jeg følte at de ikke hadde testet vaksinen godt nok.

Relativt kort tid etterpå begynte Norge å vaksinere med Pfizer. Og nå ble det snart de unges tur til å få første dose.

- Når det ble vanligere for den yngre delen av befolkningen å ta Pfizer, begynte jeg på alvor å vurdere det. Jeg ville jo ta vaksinen, jeg var bare redd for å kombinere vaksinen med en sykdom som var forsket for lite på. Men da det begynte å komme historier om jenter som hadde fått endringer i menstruasjon etter første dose, lyste det en stor varsellampe for meg. Ukontrollerte blødninger i kombinasjon med det jeg sliter med, ville blitt svært alvorlig.

Regjeringen vil innføre vaksinepass for fullvaksinerte

Vilde har avventet å ta vaksinen i frykt for egen helse, og mener selv at bivirkningene av for eksempel Pfizer ville vært verre for henne enn å få korona. Nå vurderer regjeringen å innføre vaksinepass for de fullvaksinerte. Dette er hun sterkt i mot.

- I mitt tilfelle ville det hindret meg veldig i hverdagen, fordi jeg ikke kan ta vaksinen. Det ville nok gjort meg veldig ensom, og det ville gått ut over psyken min.

I følge FHI sine nettsider er formålet med et koronasertifikat å gi hver enkelt muligheten til å dokumentere og vise et personlig, gyldig sertifikat både innenlands i Norge og ved reiser innenfor EU/EØS-området. (FHI.no) Dette er ikke krevet med mindre det er lovpålagt i det gjeldende landet. FHI understreker videre i en mail at de mener et lovbestemt vaksinepass i liten grad ville kunnet hindre en generell smitteøkning og eventuelt forhindre nedstengninger i fremtiden.

- FHI tenker at utbredt bruk av koronasertifikat som ekskluderer deler av befolkningen fra aktiviteter kan medføre redusert livskvalitet, forsterke ulikhet og føre til svekket oppslutning om andre smitteverntiltak.

Vilde er ikke bare redd for ensomheten og isoleringen hun frykter å bli utsatt for hvis et slikt pass blir lovpålagt. Hun er også redd for stigmatiseringen fra andre fullvaksinerte.

- Jeg er veldig lei av å bli stigmatisert. Og å måtte forklare meg hele tiden. Jeg føler at jeg må brette ut om livmoren min hver gang noen spør om jeg har tatt vaksinen, noe som egentlig er veldig privat.

"Vilde" har valgt å være anonym i denne saken. Hun mener hun også står i fare for å oppleve stigmatisering i jobbsammenheng, som følge av at hun ikke har tatt vaksinen. Nå håper hun regjeringen vil ta mennesker som henne med i regnestykket før de velger å innføre koronapass i Norge.

Powered by Labrador CMS