PÅ SCENEN: Fredrik Skavlan med gjester

Ultraprosessert mat i sentrum

Torsdag 18 januar sto Fredrik Skavlan foran et fullsatt Sentrum Scene for å prate om ultraprosessert mat.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med komiker Else Kåss Furuseth, doktor Jonas Bergland og ernæringsbiolog og forfatter Marit Kolby, er målet til Skavlan å takle problemstillingen ved fedmeepidemien på en humoristisk måte. 

Kolby og Dr. Bergland blir introdusert som eksperter, mens Furuseth brukes som en representasjon av allmenheten.

Vanskelig å spise sunt

Kolby informerer om at ultraprosessert mat ikke er farlig i små doser, men at hvis du har en diett dominert av det, øker det risikoen for alle mulige helseskader. 

De er også veldig klare på at de ikke vil peke fingeren på individet, men heller på et helt system som verken ivaretar forbruker eller bønder. 

– Ultraprosessert mat er som sosiale medier, det er laget for å være avhengighetsskapende. Det er ikke en skam i å like det, sier Furuseth.

Dr. Bergland legger til at det å være sunn ikke er så lett som å spise lite og trene mye, og at hvis fastlegen din sier at det er så lett, er det en grov feil.

Hva er en lett måte å spise sunnere på?

Kolby gjør det klart at selv om man presiserer at selv om det finnes steg man kan ta selv, så er ikke små nyanser svaret. Hun vil heller at det skal tas større tak fra myndighetene for å fikse problemet. 

Hun foreslår at det blir dyrere å spise usunt, og at forbrukere blir «behandlet som idioter i butikken.» 

Mot slutten av showet åpner de for spørsmål fra salen. En dame i publikum spør om tre enkle tips for å spise sunnere. 

Kolby svarer at de beste tipsene for å spise sunt er å spise råvarebasert mat, spise sammen med andre mennesker og spise til faste måltider. 

– Så jeg må finne meg en mann å spise råvarebasert mat med da, svarer Furuseth til stor latter i salen. 

Hva gjør man i butikken?

Skavlan stiller spørsmålet om hva slags mat man skal se etter når man er i butikken. Kolby svarer at et lett tegn på usunn mat, er mat som reklamerer seg som sunt. 

– Hvis et produkt er sunt, er det ikke nødvendig å reklamere det som sunt. Hvis noe reklameres som sunt, er det som oftest det motsatte, svarer Kolby. 

Før de avslutter kommer Kolby med et enkelt tips til de som vil spise sunnere. Hvis du vil ha et måltid som er smaker godt, er lett å lage og er sunt, lag deg en omelett.

Powered by Labrador CMS