Elizabeths store lidenskap er klær og mote. Hver dag møter hun kundene på glasmagasinet med et smil. Foto: Karoline Laabak

Et møtested for miljøbevisste moteelskere

I underetasjen på Glasmagasinet finner du I sustain, en secondhand og vintage butikk som har det lille ekstra.

Publisert Sist oppdatert

Dagligleder og grunder, Elizabeth Sävinger, har bakgrunn innen mote og har jobbet og videreutviklet seg som stylist og personlig shopper i Stockholm. Hun forteller at etter en kveld med samtaler om miljø og fremtid med familie og venner, bestemte hun seg for å etablere i sustain. Med sitt engasjement for bærekraft og lidenskap for mote ønsket hun å skape en butikk som ikke bare inspirerte, men også hadde en positiv innvirkning på miljøet.

Håndplukkede varer

I mars åpnet butikken i undertasjen på Glasmagasinet, før dette hadde de ulike pop ups, blant annet på Paalet. Savinger forteller at de har fått gode tilbakemeldinger på at de nå åpnet på glasmagasinet. Hun forteller at deres faste kunder har fulgt dem dit, og at de merker at ordet spres, og at de får flere og flere nye kunder.

i sustain sin logo. foto: Karoline Laabak

Det som skiller i sustain fra andre bruktbutikker er det at de både plukker klær fra velkjente, og eksklusive merker, men at de også finner unike skatter fra kjedebutikkene. I butikken har det et stort utvalg av klær og tilbehør, og de gjør at de fleste kundene som er innom vil finne noe som passer dem. De har fokus på å velge ut plagg som står sentralt i motebildet, har det lille ekstra, eller er lagd av gode materialer.

-En typisk kunde hos oss er en som både er bevisst på miljøet, og hva som er i motebildet. Det kan også være en som er spesielt opptatt av gode materialer, eller en som vil ha et plagg som er “ one of a kind”. forteller Savinger.

Konseptet til butikken foregår slik at man kan komme og levere klærne sine hos i sustain, så selger de plaggene for deg. Du får også 40% av salgsprisen. Så butikken får altså klærne deFoto selger direkte fra kundene sine. Logoen deres er en sirkel med en prikk over, noe som symboliserer den kontinuerlige syklusen av klær. Folk donerer klær, andre kjøper dem, og syklusen fortsetter.

Foto: Karoline Laabak

Med kunden i fokus

Savinger forteller at det er viktig for henne at kundene får en best mulig handleopplevelse, og at de kanskje kan bli inspirert til å kjøpe mer brukt/ vintage klær.

- Jeg har bakgrunn som stylist og personlig shopper, og det samme gjelder flere av oss på teamet. Så for oss er det viktig at det er kunden som er i fokus, og det er viktig for oss å kunde veilede, inspirere og hjelpe kunden etter deres behov.

I i sustain er de opptatte av å se mennesket som bruker klærne også. Derfor står mental helse sentralt hos dere. Bedriften har tidligere donert penger til mental helse Norge, og har ambisjoner om å gjøre det igjen.

-Da jeg startet i sustain var det ikke bare for at jeg ville starte en butikk som solgte secondhand og vintage. Det var for at jeg ville skape en forandring, og være en motstemme til de andre butikkene. For oss så handler dette om mer enn klær. Vi gjør noe for miljøet, men samtidig gjør vi også noe for mennesket. Om man har en dårlig dag så kan den bli bedre av et kult klesplagg.

Blitt trendy

Nordmenns vaner når det gjelder å handle brukt har forandret seg drastisk gjennom årene, og Sävinger forteller at hun ser en endring fra hun startet i sustain for bare to år siden.

Hos i sustain har de noe for enhver smak: Butikken er full av fargerike klær og tilbehør. Foto: Karoline Laabak

-Vi ser en veldig stor forskjell, og vi ser det at folk har blitt mye mer aksepterende. Før var ikke folk like åpne for å satse å gjenbruk, noe som gjorde det vanskelig for oss å etablere oss helt i starten. Mens nå har det å handle brukt blitt trendy, det er en del av normalen, forteller hun.

Elizabeth forteller at hun merker at det er mange som nå oppdager gjenbruk og er positive til det, men at vi som samfunn og forbrukere fortsatt har en vei å gå.

-Det er supert at det er så mange flere som er positive til å handle secondhand og vintage, men vi har fortsatt en vei å gå. Her hos oss er det mange kunder som kommer innom og forteller at de aldri har kjøpt secondhand eller vintage før, men har nå blitt positivt til det

Powered by Labrador CMS